Hoolifan; 30 years of hurt – Martin King & Martin Knight

by Nick on February 24, 2008 · 1 comment

Hoolifan är en bok som spänner över tre decennier och hur en man upplevt sina år på läktarna. Redan på 60-talet besökte Martin King sin första fotbollsmatch och fastnade omgående för sporten, stämningen och våldet som band samman upplevelsen att följa Chelsea FC. Efter ett par år som “en i mängden” utvecklades Martin till en av Chelseas “tops boys” och är en av de som grundlade många av de myter som omgivit Chelseas fans genom åren. Speciellt den grupp fans/huliganer kända som “the Chelsea Headhunters”!

Boken kretsar kring Martin King och hans vänner, varav några bara återfinns i kortare stycken av boken medan andra finns med genom åren vid Martins sida. Berättarformen är rak, enkel och känns ärlig. Inga element av att försöka förneka sin bakgrund genom stelt och onyanserat akademiskt språk, kort sagt ett språkbruk som passar ämnet på bästa sätt. Trots att mycket i boken handlar om ett (ofta) omotiverat våld så är det berättat med humor, precision distans. Förutom eminenta skildringar från klassiska matcher så bjuds läsaren på skildringar av rivaliteten mellan olika Londonklubbar, osannolika reseskildringar från bortamatcher och givetvis ett personlighetsgalleri av sällan skådat slag.

Just dessa personlighetsskildringar är något som jag personligen uppskattar, dels för att det ger boken en egen karaktär och ökar trovärdigheten, men framför allt att de personer som dyker upp på sina ställen i boken är sådana som figurerar i andra böcker i denna genre. Då jag har en barnslig fascination av engelsk läktarkultur så har jag lästa många böcker i ämnet, både ren fiction såväl som påstådda berättelser av faktiska händelser. Så de som, precis som jag, läser en del böcker om fotbollsvåld, läktarkultur och supporterhistoria kommer förmodligen att känna igen namn som Greenaway, Babs, Eccles & Icky som alla finns omnämnda i andra böcker där Chelseafans figurerar. Som parantes får man också lära sig (en variant på?) hur en av de klassiska läktarramsorna dök upp på Chelseas läktare. Vilken ramsan är?… “Zigger Zagger, Zigger Zagger Oy Oy Oy!”

Efter att ha läste en hel del böcker i stil med denna är det glädjande att med eftertryck kunna rekommendera Hoolifan till bokmalar med en förkärlek till brittisk fotboll och dess läktarkultur. Hittills den bästa bok i ämnet jag läst. För er som undrar varför jag bara nämner en av författarna i denna recension så beror det på att Martin Knight enbart är delaktig i de sista kapitlen samt en del faktakontroll i boken.

Jag måste nog understryka att även om huvudpersonerna i boken är Chelseafans så beskrivs även en stor mängd andra “kända” supporterprofiler från lag runt om i England. Så för fotbollsfantaster i allmänhet och Chelseafans i synnerhet; knata ner till er boknasare och införskaffa ett exemplar snarast.

Fakta:

Författare: Martin King & Martin Knight
Publiceringsår: 1999
Förlag: Mainstream Publishing Company, Edinburgh (Skottland)
ISBN: 1-84018-174-5

{ 1 comment… read it below or add one }

Palmgren December 4, 2008 at 22:35

Angående böcker, visste inte vart jag skulle skriva det här, så har ni några tips på böcker inom kategorierna neda.

Groundhopping-böcker: Alltså med en hel del bilder på olika fotbollsarenor i non-league divisionerna (alltså conference) och lite text om resandet runt i England. Men det ska vara mycket bilder, klassiska och starka som man bara fastnar för. Om ni letar upp Henriks artikel “Fotospecial: Non-league football” här på sidan så förstår ni vad det är för bilder jag är ute efter i bokformat dock.

Gamla nedrivna arenor: Jag söker även böcker om gamla fotbollsarenor i storbrittanien. Då kan ni kolla artikeln “Gone but not forgotten: Boothferry Park” så förstår ni vad jag är ute efter. Lite bilder blandat med fakta om arenen (som nu kanske endast ser ut som en soptipp) och dess bakgrund.

Jag efterlyser mer film- och bokrecensioner på den här underbara sidan!!

Keep up the good work!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: