Man Utd ruined my life – Colin Shindler

by Nick on February 24, 2008 · 0 comments

Det är sällan jag köper böcker enbart på grund av dess titel, men då jag fann denna bok kunde jag inte låta bli att öppna plånboken på studs. Mitt resonemang var väl i stil med att bakom en så lysande titel måste en underbar bok döljas. På sätt och vis stämde mitt antagande, boken är mycket bra, men jag hade förväntat mig mer fokus på fotboll än vad boken trots sin titel åsyftar.

Just det här med titeln är något som författaren fått utstå en hel del kritik för. Många menar att det enbart ligger kapitalistiska motiv bakom valet av titel för att med dess hjälp sälja fler böcker. Det kan ligga mycket i det, men boken är byggd på rivaliteten (och avundsjukan på?) med Man Utd. Som ni kanske förstår är Mr. Shindler en Man City supporter.

Boken är skriven i en skönlitterär memoarstil och börjar i författarens barndom och låter läsaren följa den judiske pojkens uppväxt i Manchester. Den livsstil som han exponerades mot var den av minoriteter, dels som jude men framförallt som anhängare till stadens mindre framgångsrika fotbollslag.

Stora delar av boken kretsar av uppenbara skäl kring fotboll, men läsaren bjuds på stora portioner cricket (lika trist i text som i verkligheten), religion, relationshantering och en inblick i författarens mindre framgångsrika kärleksliv. Man ges också tillfälle att skapa en bild av hur England förändrats i ett idrottsligt perspektiv sedan 60-talet till modern tid. Givetvis blir vissa delar av boken en studie i modern nutidshistoria, men det förhöjer bara bokens värde. Man ska dock undvika att betrakta boken som fotbollslitteratur utan se den som en skönlitterär bok med stora inslag av fotbollsberättelser.

Vår älskade klubb får faktiskt vara med på ett hörn i boken och beskrivs då Colin beskriver ett besök på Craven Cottage och jag vill gärna bjuda på ett utdrag från den delen:

”I liked the Fulham crowd and still do. They had a nicely judged sense of irony, in marked contrast to their neighbours across Fulham Broadway. Chelsea are to Fulham what United are to City, and I retain considerable affection for a crowd which turns up week after week, hoping for the best but, with a long history of disappointments behind them, fearing the worst.

Detta är den typ av bok som ger läsaren sk. ”food for thought” och efterlämnar en varm känsla men, kom ihåg, det är inte ren och skär fotbollslitteratur.

Fakta:

Författare: Colin Shindler
Publiceringsår: 1999
Förlag: Headline Book Publishing, London, (England)
ISBN: 0-74725-983-6

Leave a Comment

Previous post:

Next post: