There’s Only One Jimmy Grimble!

by Nick on February 24, 2008 · 0 comments

Oj vad jag saknar gamla goda serietidningen Buster, speciellt då Benny Guldfot. Idag fick jag dock uppleva samma barnsliga förtjusning som i min barndom när jag lätt bakfull slog mig ner i TV-soffan.

There’s Only One Jimmy Grimble (eller som den svenska titeln löd, Det finns bara en Jimmy Grimble) utspelar sig i nutid i och kring Moss Side i Manchester. För er som kan er fotboll är ju kopplingen till fotboll och Moss Side självklar då Maine Road och Manchester City har sitt säte här.

Huvudpersonen i filmen är Jimmy Grimble, en blyg, småväxt fotbollsfanatiker som mer än allt annat vill bli fotbollsproffs (vem ville inte det i den åldern?). Problemet för Jimmy är hans brist på “mojo”, eller kanske är det bara scenskräck, i vilket fall som helst är han rätt usel när andra ser på. Hemma på gården sitter alla dragningar som de ska, men så snart han har publik så låser det sig. Han bor hemma med sin mamma, spelad av den underbara Gina McKee, och går i Grenock High School där merparten av eleverna håller på Manchester United. Några av dessa “Reds” ha tagit det till sin livsuppgift att reta och mobba Jimmy så fort de ges tillfälle.

Trots mobbingen så är hans kärlek till fotbollen så stark att han lyckas smyga med som avbytare i skollaget, för att senare få chansen som han tar med besked då har gör mål efter att precis kommit in. Målet kommer sig av att Jimmy fått ett par gamla fotbollskor av en äldre dam som tillhört den gamle Manchester City spelaren Robbie Brewer, och dessa är det ju så klart något magiskt över. Nu förstår ni länken till Benny Guldfot.

Laget deltar i Manchester Schools Cup och har fått en morot för att göra bra ifrån sig då pappan till en av mobbarna sagt att om de når finalen så ska han donera en dryg miljon kronor till skolan för att de ska kunna bygga en ny idrottshall.

Filmer är uppbyggd kring ett antal frågor:

  • Kommer laget att nå, eller till och med vinna cupfinalen för skollag?
  • Kommer Jimmy besegra sina mobbare som vill hindra honom från att lyckas i laget?
  • Kommer Jimmys mamma att dumpa Colin, hennes något mesige pojkvän?
  • Kommer hon att återförenas med Harry, ex-pojkvännen som är den enda tidigare mannen som Jimmy någonsin accepterat?
  • Kommer tittaren att någonsin få svaret på Eric Wirrals (skolans fotbollscoach) förflutna?
  • Hur ligger det egentligen till med Jimmys magiska skor?
  • Kommer Jimmy få rätsida på relationen till Sara, flickan som vunnit hans hjärta?

Med tanke på att detta är en typisk tonårsfilm så är ju svaren på allt detta ja, men regissören lyckas leverera alla dessa svar utan att förolämpa tittarens intelligens. Filmen är klassad som komedi, men jag skulle snarare kalla den en matiné. En film som även yngre som äldre kan njuta av, tror till och med att folk som inte är ett dugg intresserade av fotboll kan ha utbyte av den.

Filmen innehåller många namnkunniga skådespelare så som Robert Carlyle, Ray Winstone, Gina McKee men det är den unge Lewis McKenzie i rollen som Jimmy som man kommer minnas för hans skådespelarinsats. Ingen av de mer kända namnen gör en dålig insats, framförallt inte Robert Carlyle, men det är ändock unge Lewis McKenzie man kommer minnas bäst.

Filmen utspelar sig ju i Manchester och även om jag är en riktig anglofil så är det ju inte direkt en favoritstad, men man kan inte komma ifrån att den mancuniska dialekten är jäkligt underhållande. Verklighetstrogna miljöer skildras genom hela filmen, man får även som tittare följa med till Maine Road ett par gånger.

Avslutningsvis så måste jag bara nämna soundtracket, helt enormt! Finns inte en låt i filmen som man inte har eller vill ha på skiva. Artister som Moby, Fatboy Slim, The Charlatans, The Stone Roses, The Bathers, Frankie Goes to Hollywood m.fl. borgar för kvalitet.

Fakta:
Regissör: John Hay
År: 2000
Utgivare i Sverige: AB Svensk Filmindustri

Leave a Comment

Previous post:

Next post: