Love Will Tear Us Apart

by Henrik on May 18, 2008 · 2 comments

Idag är det på dagen 28 år sedan Joy Divisions mytomspunna frontfigur Ian Curtis tog livet av sig. Prestationsångest, de epileptiska anfallen, experimenterande med tabletter och ett komplicerat kärleksliv gjorde att sångaren den 18 maj 1980 inte såg någon annan utväg än att avsluta sitt liv endast 23 år gammal.

Förra året kom den kritikerhyllade filmen Control som är en biografi över Ian Curtis liv (1956-80). Filmen är baserad på boken Touching from a Distance, skriven av hans änka Deborah. Det är en vackert filmad berättelse i svartvitt om den unga sångarens uppväxt i Manchester-förorten Macclesfield och bildandet av punk-rock-bandet Warsaw som sedermera blev till Joy Division.

Regissören Anton Corbijns har lyckats väl med att fånga de autentiska miljöerna, men också med att skildra tristessen och osäkerheten hos en ung man i ett skede då alla dörrar i världen öppnas för honom när han i själva verket inte vill stå i strålkastarljusets sken. I filmen framstår Ian Curtis, spelad av Sam Riley, långt ifrån som den James Dean-liknande charmör eftervärlden gjort honom till.

Istället gestaltas en man som tappat kontrollen över sitt liv då pressen på honom blir för stor. Filmen är väldigt stark och dyster, den skildrar det bästa och sämsta under sångarens liv.

Precis som med andra unga rockstjärnor som lämnat oss för tidigt – exempelvis Kurt Cobain, Jimi Hendrix och Richey James – har Curtis död blivit till något av en kult. Exempelvis sa ryktet att han lyssnade intensivt på Iggy Pops låt The Idiot innan han hängde sig, en detalj som återges även i filmen, något som andra har förkastat. Regissörens förhoppning är att filmen nu kan berätta för omvärlden om den djupt olycklige Curtis mörka inre.

Bland de som hyllat filmen finns den före detta bandkollegan Bernard Sumner – sedermera stjärna i New Order som föddes ur spillrorna av Joy Division – som säger att ”den är verklighetstrogen och speglar allas synvinkel på ett rättvist sätt”.

Även om det är plågsamt att gräva upp det förflutna är han glad att filmen gjordes: ”Vi var arga på Ian. Självmord är en fruktansvärd våldshandling, inte bara mot dig själv utan också mot folk som älskar dig. Men filmen förklarar varför han inte orkade leva längre.”

Ian Curtis tog livet av sig på natten innan Joy Division skulle åka på sin första USA-turné.

Hans minnessten på begravningsplatsen i Macclesfield pryds av texten ”Love Will Tear Us Apart” som är namnet på en av gruppens främsta låtar.

{ 2 comments… read them below or add one }

Christoffer May 28, 2008 at 18:29

Inledningens droganspelningar stämmer ju inte riktigt; Curtis tablettknaprande var i epilepsiförebyggande syfte.

Henrik June 2, 2008 at 13:22

Lyssnar på den nyutgivna ‘Best of Joy Division’ just nu. Så fantastiskt bra!

Christoffer // Jag läser texten och ser ingen droganspelning. Du har rätt i ditt förtydligande.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: