Hopp och förtvivlan på Wembley

by Henrik on May 23, 2008 · 1 comment

Inför ett utsålt Wembley ska Hull och Bristol City göra upp om en plats i Premier League nästa säsong. En av de mest ofashionabla play-off finalerna på många år, visst, men på inget vis en ovärdig final. Fotbollsexperter säger att en seger i lördagens final kan ge uppemot £60 miljoner – drygt 750 miljoner kr – till den segrande klubben.

KVAL TILL PREMIER LEAGUE

Lördag 24 maj kl 16:00
Bristol City-Hull City

Ingen av de båda klubbarna har tidigare spelat i penningstinna Premier League. Medan Hull aldrig ens spelat i den högsta divisionen tidigare så spelade Bristol City så sent som 1980 i dåvarande First Division.

Hull är troligtvis den största staden i England som aldrig haft ett lag i den högsta divisionen. Än mindre spelat på Wembley. För nio år sedan räddade man sig kvar i The Football League – dagens League Two – med en hårsmån. Man har slagits mot ekonomiska problem och det blev stora medierubriker när banken en morgon stängde ute spelare och ledare från klubbens dåvarande arena.

Länge såg The Tigers ut att vinna direktuppflyttning till Premier League, med en andraplats två omgångar kvar att spela, med slutande trea. I play-off semifinalen krossade man Watford och vann sammanlagt med 6-1 över två matcher. Bland målskyttarna återfinner vi veteranerna Deane Windass (39 år) och Nick Barmby (34). I lördagens final är man spelbolagens favoriter till uppflyttning.

Motståndarna Bristol City, nykomlingar i The Championship den här säsongen, har till synes svarat för en än större bedrift. Manager Gary Johnson har utfört mirakel med små medel. Och att sluta på fjärde plats i tabellen med endast ett plusmål är bara det en bedrift i sig.

I semifinalen chockade man experterna genom att besegra formstarka Crystal Palace med 2-1 på bortaplan i första matchen. Returen på Ashton Gate blev en rysare. Matchen gick till förlängning efter att London-laget gjort det enda målet under ordinarie tid. Men Bristol City visade prov på karaktär och anfallaren Lee Trundle visade vägen med sitt förlösande mål i den 104:e matchminuten.

Sedan tidigare är West Bromwich och Stoke City klara för spel i högsta divisionen.

Förra säsongen vann Derby County play-off till Premier League efter att ha besegrat just WBA i finalen.

KVAL TILL THE CHAMPIONSHIP

Söndag 25 maj kl 16:00
Doncaster Rovers-Leeds United

Det är två klubbar med helt olika bakgrund som slåss om den sista platsen i The Championship nu på söndag. Ett Yorskshire-derby i London!

För sju år sedan spelade Leeds semifinal i Champions League. I Premier League slutade man topp fyra för tredje året i rad. Samma säsong spelade Doncaster Rovers i Conference League – motsvarande femtedivisionen.

Det återstår nu 90 minuter och eventuellt tilläggstid och straffsparksläggning för Leeds denna traumatiska första och hittills enda säsong i League One. Medräknat de 15 minuspoängen man tilldömdes innan seriestarten hade Leeds slutat på andra plats i League One den här säsongen och vunnit direktuppflyttning efter seriesegrande Swansea City.

Belöningen för 27 ligasegrar är nu istället en final där man har allt att förlora.

Båda klubbarna svarade för imponerande returmatcher i play-off semifinalerna. Leeds förlorade oväntat hemma mot Carlisle United i första matchen, men bokade en plats på Wembley genom en oväntad 2-0-seger på Brunton Park. Något inte många klubbar klarar av. Doncaster inledde play-off med en mållös tillställning borta mot Southend, som följdes upp av en 5-1-slakt på Keepmoat Stadium.

Leeds är förstås storfavoriter. Även om Doncaster slutade före Leeds i tabellen, så spelade Gary McAllisters lag egentligen ihop 11 poäng mer. I laget finns också rutin i form av spelare som Dougie Freedman David Prutton som spelat finalmatcher förr. Lägg till att Leeds-fansen kommer skapa en inramning likt en hemmamatch. Man sålde slut sin biljetttilldening på en dag, medan Doncaster fått returnera biljetter. Arrangören fruktar dessutom att många av åskådarna på Doncasters sektioner i själva verket egentligen håller på motståndarlaget.

KVAL TILL LEAGUE ONE

Måndag 26 maj kl 14:00
Stockport County-Rochdale

Även play-off till League One har derbykaraktär då båda klubbarna är hemmahörande i Greater Manchester-området. Spelbolagen förutspår en jämn match mellan två svårseparerade lag. Rochdale kommer dock till avspark med något tyngre ben efter att det krävts både förlängning och straffar att skilja dem åt från Darlington i semifinalen.

Inget av lagen torde frukta att spela i London då dem båda anmärkningsvärt nog har bättre statistik borta än hemma. Möjligtvis kan publiksiffran chockera något, då främst Rochdale vilka normalt spelar inför drygt 2,500 åskådare på Spotland.

{ 1 comment… read it below or add one }

Lunkan May 26, 2008 at 17:59

Då tog det precis slut på Wembley; Stockport County är tillbaka i tredjedivisionen efter en 3-2-seger över lokal-rivalerna Rochdale. Kan inte uttala mig om det rättvisa eller orättvisa i det, klart är iaf att Stockport är en större klubb med betydligt mer muskler än Rochdale.

Var på plats på Edgeley Park för någon månad sedan och var imponerad av stödet på läktarna.

Helgen i övrigt? Att Hull City går upp i högsta divisionen för första gången plockade förstås mest trycksvärta i rubrikerna. Samtidigt som klubben måste värva rejält för att inte bli nästa säsongs Derby County hoppas jag man gör det smart. Att man behöver värva råder det ingen tvekan om. Den 39-åriga Dean Windass, som avgjorde finalen, kommer inte att rädda kvar Hull i Premiership. Tro mig.

Doncasters snyting på Leeds kommer att göra ont länge. Tydligen hade Yorkshire-lillebrodern bud på fler mål.

De bittra fansen ska förstås vara bittras på klubbledningen och det mångåriga förfallet som man nu sotar för. Leeds mer än de många andra klubbarna spenderade pengar man inte hade och till slut sprack bubblan. Men nog gör det ont alltid att hålla på Leeds.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: