Derbyn att älska och hata

by Henrik on July 20, 2008 · 29 comments

Jag kan knappast föreställa mig fotboll utan derbyn. Ett derby som kan rädda, likväl som stjälpa, en hel säsong. Även om det inte nödvändigtvis måste handla om två lag från samma stad. Ett av de häftigaste lokalderbyn jag varit på spelades mellan Tranmere Rovers (England) och Wrexham (Wales), och jag var ända fram till två timmar innan avspark helt ovetandes om att denna rivalitet existerade.

Fotbollstidningen World Soccer har sammanställt världens 50 hetaste derbyn. Och som vanligt är sådana här arbeten tveksamma då innebörden av ordet derby kan variera så oerhört. I detta fall avser man ”heta prestigemöten” och om det gör definitionen lättare överlåter jag till någon annan att avgöra.

Nedan finner du listan i sin helhet. Derbyt AIK-Djurgården kvalificerar sig. På listan har dock, enligt tidningen, de engelska derbyna svårt att hävda sig. Personligen är jag mera nyfiken på att höra vilka som är de hetaste derbymatcherna som du har besökt. I Storbritannien. Och ute i världen.

Låt tankarna flöda!

Världens 50 hetaste derbyn (enligt World Soccer):

1. Real Madrid-Barcelona
2. Boca Juniors-River Plate
3. Celtic-Rangers
4. Galatasaray-Fenerbahce
5. Ajax-Feyenoord
6. Lazio-Roma
7. Schalke 04-Borussia Dortmund
8. Al Ahly-Zamalek
9. Betis-Sevilla
10. Partizan-Crvena Zvezda
11. Marseille-Paris St. Germain
12. Juventus-Fiorentina
13. Flamengo-Vasco da Gama
14. Olympiakos-Panathinaikos
15. Milan-Inter
16. Athletic Bilbao-Real Sociedad
17. Benfica-FC Porto
18. Corinthians-São Paulo
19. Racing Club-Independiente
20. América-Guadalajara
21. Nacional-Peñarol
22. Persepolis-Esteghlal
23. Spartak-CSKA Moskva
24. Steaua-Dinamo Bukarest
25. Kaizer Chiefs-Orlando Pirates
26. Slavia-Sparta Prag
27. Corinthians-Santos
28. Liverpool-Manchester United
29. Rosario Central-Newell’s Old Boys
30. Cerro Porteño-Olimpia
31. Ferencváros-Újpest
32. AIK-Djurgården
33. CSKA-Levski Sofia
34. Genoa-Sampdoria
35. América-Deportivo Cali
36. Raja-Wydad Casablanca
37. FC Basel-FC Zürich
38. Rapid-Austria Wien
39. Barcelona-Emelec
40. Hajduk Split-Dinamo Zagreb
41. Beitar Jerusalem-Hapoel Tel Aviv
42. Arsenal-Tottenham
43. Alianza Lima-Universitário
44. FC Köpenhamn-Bröndby
45. Anderlecht-Club Brugge
46. ASEC Abidjan-Africa Sports
47. FK Sarajevo-Željezni?ar
48. Mohun Bagan-East Bengal
49. Tenerife-Las Palmas
50. Grêmio-Internacional Porto Alegre

{ 29 comments… read them below or add one }

Henrik July 20, 2008 at 23:39

Får väl börja själv!

Utan att ta dem i någon särskild ordning så är redan nämnda Tranmere-matchen en av höjdpunkterna. Kanske överraskningens behag spelar stod del?

Men Millwall-West Ham år 2004 på The Den slår det mesta jag varit med om. I det första riktiga derbyt söder om Themsen på över 12 år spelade Millwall ut värsta rivalerna fullständigt. Segersiffrorna skrevs till 4-1, ja och då missade man dessutom två straffar. Här snackar vi hatderby och maxat med känslor.

Derbyt på Boleyn Ground, eller Upton Park som som säger nu för tiden, några månader tidigare (1-1) var också en upplevelse även om det inte alls var samma stämning och inramning.

Blev också imponerad när jag såg Tottenham-Chelsea på The Lane 2001. Aldrig upplevt sådan stämning på en Premier League-match varken förr eller senare. Zola förolämpades med ramsan ”he got a head of a monkey” och man kunde bara gissa sig till rubrikerna ifall brottsplatsen varit en annan.

Spurs kvitterade två gånger men Chelsea vann på övertid när Desailly slank igenom.

I övrigt så har jag faktiskt inte sett så värst många derbymatcher. Däremot tycker jag, och många engelska kompisar håller med, att Stockholmsderbyna är grymma. Om än ångestladdade.

Jeff har sett två matcher på Råsunda. I den ena vann AIK med 4-3 över Djurgården efter vänt underläge 1-3. I den andra, också mot Djurgården, vände man till oavgjort 3-3.

Han gillar derbyn i Stockholm. :)

På önskelistan står två Midlandsderbyn (Brum-Villa och Wolves-WBA), derby på Ibrox, South Wales-derbyt och helst på Ninian Park innan det är för sent, osv.

sovas July 20, 2008 at 23:39

Bollnäs- Edsbyn i Bandy!!!!!

Colu July 21, 2008 at 07:32

Colchester – Ipswich … är ett stort derby för oss Colchester supportrar. Mer tveksamt om Ipstink bryr sig lika mycket. Jag var i alla fall en av ett par tusen som fått tag på biljett till bortasektionen på Portman Road för två säsonger sedan. Det var ett otroligt drag på våran sektion. Knäpptyst på hemmaläktrana. Dock kändes det inte speciellt hett vare sig före eller efter matchen. Ipswich supportrarna såg oss snarare som excentriska typer än rivaler.

Colchester – Southend. Bortaderbyna kan vara ganska stökiga historier. Oftast avspark kl 12 och därmed torrlagt före matcherna. Southend är inte världens trevligaste stad precis. Plastcockneys eller Pikeys … where’s your caravan?

Colchester – Wycombe. Inte ett äkta derby då Wycombe ligger nordväst om London … men under de två säsongerna vi spleade i amatörligan var vi bittra rivaler. Vi turades om att ligga etta och två i tabellen. Även på senare år har farmför allt bortamatcherna inneburit massiva poilsuppbåd med lätt övernitiska konstaplar som försöker pressa in folk i bussar direkt till arenan flera timmar före match. Alkoholkontroll genom utblåstest :-) .. dvs luktar man öl kommer man inte in. Intressant eftersom över hälften av kanske 1500 tillresta U’s supportrar var duktigt påstrukna.

Annars måste jag nog säga att mitt besök på gamla The Den när Milwall mötte West Ham var något riktigt annorlunda. Det började redan på t-banan dit … massivt med poliser. Få West Ham tröjor synliga. Spotters över allt. På läktarna (vi satt med Millwall) stod till och med gamla tanter och skrek “scum” åt de tillresta WH. Underbart! Måste gräva rätt på reserapporten :)

Nick July 21, 2008 at 11:26

Måste säga att stockholmsderbyna står sig väl i jämförelse med andra “storderbyn”, där emot trodde jag att man skulle ranka Arsenal-Tottenham betydligt högre. I alla fall ur ett historiskt perspektiv.

Derbyn som man själv lever upp för är ju Fulham-Chelsea, men iblandkännd det lite som Colu beskriver ovan. Det är större för oss än för dem. Men efter att vi slog dem på Craven Cottage härom året så har det blivit hetskare stämmning i SW6 inför och efter derbyna.

Historiskt sett är kanske QPR och Barnet mer rivaler då vi tillbringat betydligt mer tid i samma serier som dem. Har bevittnat ett par matcher mot QPR men ingen mot Barnet. QPR matcherna har kännts hetare än de Chelsea derbyn jag besökt.

Fredrik July 21, 2008 at 12:21

Håller med om Stockholmsderbyna de är fantastiska.
Ett derby jag såg för länge sedan va Chelsea-West Ham långt innan
Roman dök upp och The Bridge var ombyggt.
Tror aldrig ja sett så mycket poliser! utav någon anledning som jag inte kommer ihåg
så hade vi fått ståplatsbiljetter ihop med West Ham fansen och där var det tryck vill jag lova.

Men det mest bestående jag kommer ihåg utav matchen var när vi skulle vallas in på arenan.
Det tog sån jäkla tid och vi undrade va de sysslade med,det visade sig att alla skulle gå
igenom en metalldetektor! bara en sån sak.

Henrik July 21, 2008 at 17:42

För de flesta Millwall-fans är matcherna mot West Ham det riktiga derbyt, trots att klubbarna mycket sällan spelar mot varandra. Klubbar som Crystal Palace och Charlton, som vi ställts mot betydligt oftare, har inte riktigt samma derbykarraktär. Visst är det underbart att besegra dem, deras supportrar finns ungefär i samma stadsdelar som Millwalls, men ändock så tas dem inte riktigt på allvar.

Övriga London-klubbar, så som Brentford och Leyton Orient, kunde nästan lika gärna komma från nordöstra England. Fördelen är förstås närheten men själva känslan saknas. Det blir förstås hetare i fåtalet matcher mot lag som Spurs, Chelsea och till och med QPR på senare år, men det beror nästan uteslutande på grund av sannolikheten för trubbel utanför.

Millwalls klassiska derbyrival, sedan över 100 år tillbaka då båda klubbarna bildades på Isle of Dogs i Themsen, är West Ham. Så är det bara.

Minns dock en 3-0-seger över Palace på självaste Boxing Day då ramsan “there’s only one Tomas Brolin” ekade på The Den. Stor humor.

Nick July 21, 2008 at 22:25

Hmm, såg just ett fel i mitt inlägg ovan, det ska självfallet stå Brentford, inte Barnet :(

Dallas July 23, 2008 at 13:24

Saknar förstås North-East derbyt mellan S*nderland och Newcastle. Skulle ranka detta derby som topp fem i England. Matcherna innehåller oftast allt och spelarna ger verkligen allt (även Newcastle för en gångs skull…). Och hur kan Liverpool v Man Utd platsa på listan???

Henrik July 26, 2008 at 11:40

Apropå derbyn så kollade jag upp Millwalls senaste derbyresultat:

vs Arsenal: 2-0-seger på Highbury i FA-cupens omspel 1995! En av klubbens största stunder.
vs Brentford: Seger 4-1 på Griffin Park, Boxing Day 2006.
vs Charlton: Förlust 0-2 i 1996.
vs Chelsea: Seger efter straffar (5-4) på Stamford Bridge i FA-cupens omspel i fjärde omgången 1995. Stökigt värre!
vs Crystal Palace: 1-1 i 2006 (endast förlorat två av de 10 senaste)
vs Fulham: Förlust 1-4 i 1999.
vs Leyton Orient: Förlust 0-1 nu i mars.
vs Luton: 0-0 i mars.
vs QPR: Förlust 0-1 (b) 2006, inte en seger sedan 1989.
vs Tottenham: Förlust 0-1 (h) i dåvarande högstadivisionen 1990.
vs Watford: 2-0-seger på Vicarage Rd i 2006.
vs West Ham: Oavgjort 1-1 på Boleyn Ground. (Vi har 2-2-0 på de matcher som spelats senast 15 åren!)

Uttråkad? Jag? Nej, jag jobbar…

Tommy. July 27, 2008 at 11:10

Leeds-Manchester United har alltid varit laddade matcher. Läste en Man Utd-supporter som skrev att det var bara när Leeds gästade Old Trafford som det var verklig stämning. För Leeds supporters är det alltid matchen med stort M. Nu var det ju några år sedan de möttes.

Nero July 27, 2008 at 11:54

Wolves vs Tescos(WB..A) är laddade tillställningar.
Valdes till mest passionerade derbyt förra året…eller något sådant.
Vi gillar inte Sandwells,och de gillar inte oss Dingles.

Layer Road July 29, 2008 at 15:06

Jag var på Aston Villa – Birmingham påsken 2006. Båda lagen låg i botten och vinnaren skulle stanna kvar. Var riktigt kul att vara neutral på den matchen för då fick man mer känsla för atmosfären. Aston Villa vann med 3-1 på Villa Park och det var ett riktigt bra ös under hela matchen. Kan bara jämföras med en match mellan AIK-Dif.

Har även varit på Wolves-WBA men stämningsmässigt var det inte ens i närheten. Dock väldigt “intressant” före matchen när man gick av tåget och tillsammans med stora farliga killar som höll låg profil. Polisen stoppade i stort sätt alla och frågade om leg utan oss två som var från Sverige. Kanske det lös turist om oss men vi fick lungt gå vidare.

Sen har ju Martin O’Neil sagt på frågan om vad han tror om hatet i Old Firm. Han svarade lungt till en samlad presskår. Har jag varit med på en match mellan Wycombe-Colchester så är det här ingenting. Presskåren stod som fiollådor :-)

Up the U’s

Henrik July 29, 2008 at 17:11

Jag var på Derby-Leicester för några år sedan, tror faktiskt det var första derbyt på Pride Park, och var riktigt imponerad av stämningen. Såg lite rusningar vid parkeringsplatsen och efteråt när Leicester-fansen skulle lämna arenan i vredesmod efter 0-3-förlusten, men i stora drag lugnt.

Det känns som derbyna Forest-Leicester-Derby är lite bortglömda, men ack så heta.

Ett av de mest bestående minnena är hur hemmapubliken trackade Leicesters blonderade mittfältare Neil Lennon med en hel del elaka ramsor. Killen kunde inte riktigt hantera det och blev följdaktigen utvisad efter en idiottackling, till publikens omåttliga glädje…

MQ July 29, 2008 at 23:00

Är det inte överlag som henrik säger bra drag från lag vi inte direkt tänker på. Forest – Derby är ju ett känt hatmöte. De stora lagen har inte de supportrarna som skapar derbystämning längre varvid deras derbyn blir halvhjärtade tillställningar.

Många sådana där halvmöten typ Watford vs Luton, Burnly vs Blackburn, Pompey vs Soton är riktigt heta matcher med stämning poplagen aldrig kommer i närheten utav.

För övrigt är det grymmaste derbyt jag nånsin upplevt ett i Grekland. Panathinaikos vs Olympiakos. Fascismens Panathinaikos vs de gamla kommunistlaget Olympiakos. det var inte match det var krig.
Då säger min grekiske polare och halva hans familj att det skall vara ännu hetare uppe i saloniki när PAOK och Aris tror jag de hette möts. Personligen vet jag inte och min polare är egentligen AEK Athen supporter. AEK var inte politiska såsom Panathinaikos och Olympiakos utan istället samlade de de greker som efter första världskriget flytt och tvångsförflyttats från det som idag är Turkiet.
Detta gör för övrigt att AEK Aten är det stora laget i Greklands näst största stad till befolkning. Hur många som nu vet vilken det är.

Kort sagtd en listan är skriven av en TV journalist med hyfsat breda idéer om vad ett derby är. Dessutom ganska så låga idéer om allt annat än Champions League lagen.

Crakowia vs Wisla Krakow någon?
är det 12 döda under bråk det senaste året i den staden eller nåt sånt och de matchen hamnar inte ens på topp 50…

Tommy. July 30, 2008 at 18:42

Här kommer en annan lista:

1 West Bromwich Albion and Wolverhampton Wanderers
2 Ipswich Town and Norwich City
3 Liverpool and Manchester United
4 Portsmouth and Southampton
5 Cardiff City and Swansea City
6 Aston Villa and Birmingham City
7 Sheffield United and Sheffield Wednesday
8 Bristol City and Bristol Rovers
9 Newcastle United and Sunderland
10 Brighton and Crystal Palace
11 Derby County and Nottingham Forest
12 Blackpool and Preston North End
13 Darlington and Hartlepool United
14 Luton Town and Watford
15 Blackburn Rovers and Burnley
16 Port Vale and Stoke City
17 Arsenal and Tottenham Hotspur
18 Grimsby Town and Scunthorpe United
19 Everton and Liverpool
20 Leeds United and Manchester United
21 Chester City and Wrexham
22 Chesterfield and Mansfield Town
23 Northampton T and Peterborough United
24 Bury and Rochdale
25 Manchester City and Manchester United
26 Coventry City and Leicester City
27 Millwall and West Ham United
28 Accrington Stanley and Morecambe
29 Colchester United and Southend United
30 Macclesfield Town and Stockport County

Henrik July 30, 2008 at 22:01

Tommy, är det en personlig rankinglista eller vad kommer den ifrån?

Givetvis finns det olika definitioner av vad ett derby är – exempelvis kallar somliga Brighton mot Crystal Palace för derby! – och som alltid har jag ett par åsikter. Exempelvis var jag på Stockort-Macclesfield för några månader sedan och att ens nämna den matchen i samma sammanhang som exempelvis Millwall-West Ham känns så där. Och nej, nu syftar jag inte bara på våldspotentialen vissa av dessa matcher (tyvärr) har.

Nick July 31, 2008 at 12:42

Ja gjorde jag en personlig lista baserat på erfarenhet och antagande så skulle endast 6 av Thomas topp 10 ha en chans att tillhöra toppen. Det som är kul är ju just att listor i stil med dessa är så godtyckliga att ingen kan säga att det är fel :)

Tommy. July 31, 2008 at 17:32
Henrik August 1, 2008 at 08:54

Tack för länken, när jag ser den inser jag ju faktiskt att jag laddat ned den tidigare. Det är ju onekligen ett utförligt arbete, men som sagt, det går aldrig att göra en korrekt lista eftersom alla tycker olika. Och som MQ säger, ofta är de för oss svenskar lite okändare derbyna många gånger “hetare” än de som sänds på Sky.

Själv blev jag förvånad när jag såg att sydkustderbyt mellan Pompey-Southampton var det derby under de senaste 10 åren som orsakat flest polisingripanden.

MQ August 3, 2008 at 22:53

När man pratar derbyn så går ett av världens absolut hetaste av stapeln denna veckan.
120.000 galna supportrar på läktaren och X antal miljoner extra framför TV apparaterna. Laget som har bortaplan mötte Bayern Munchen härom året, tyskarna sade att de aldrig spelat in för en sådan fanatisk och hängiven publik.

Nåväl matchen spelas den 5 Augusti.

Personligen hade jag ingen aning, men min kollega är tokfan till East Bengal och kan allt om Indisk fotboll. Derbyt med stort D går av stapel mellan East Bengal och Mohun Bagan.

Alle September 9, 2008 at 22:33

Har varit på 3 derbyn hitills och fler kommer det absolut att bli.
Aik-Djurgården har jag varit på en gång och det är riktigt, riktigt mäktigt. Men så anser jag även att Bajen-Djurgårn är mer eller mindre lika heta nu (främst pga att Bajenklacken konstant skapar mer tryck än övriga två). Spelmässigt kanske inte det bästa, men sång, ramsor och nidvisor i 90 minuter non-stop, plus mäktiga tifon gör Stockholms derbyna mäktiga.

Liverpool-Everton, om det nu är på Anfield eller Goodison spelar mindre roll. Har varit på ett sånt (D)erby på Anfield och stämningen var elektrisk.

Två derbyn som jag försöker planera in inom en snar framtid är Old Firm på Celtic park. Också Newcastle-Sunderland, då jag ska flytta till just Newcastle efter nyår.
Någon som har varit på Sheffield derbyt? United mot Wednesday känns riktigt klassiskt.

Viktor September 25, 2008 at 20:29

Tycker att Liverpool – Everton är ett av världen största derbyn , Och att glasgow derbyna mellan Celtic och Rangers är enligt mig världens största derby.

Linhem September 25, 2008 at 23:38

tyvärr är det enda derbyt man upplevt är GBG-derbyn, IFK-Öis,IFK-Häcken och IFK-Gais men fortfarande underbart…

att kolla även fast via tvn så är Mersey-derbyn något speciellt eller Liverpool-Mancs är också gött och vinna

ulricbergendahl October 22, 2008 at 16:41

MIllwall – West Ham 4-1 ska väl vara med på din lista Henrik?

Annars så är Gnaget – Bajen derby nummer 1 för mig i Sverige.
Var på Giffarna – Gefle i förr går och det är väl inte derbydrag så det stör där precis. ;)

Axel November 16, 2008 at 02:49

Merseyderbyt kan bara inte räknas som så jäkla hett. Fans från olika lag sitter bredvid varann och skrattar. De ska bara inte gå på derby.

Tyne-Wear är desto hetare. Sheffieldderbyt är också något jag gärna skulle vilja besöka.

Marcus December 12, 2008 at 18:33

På tal om derbyn så har jag bevittnat tre på de brittiska öarna. Tottenham-Chelsea 1999 , Newcastle-Sunderland 2002 och Celtic-Rangers 2003. Jag kan bara säga att det finns INGET nä INGET som går upp mot ett Old Firm derby. Jag kommer ihåg att vi satt och småsnackade med några Newcastlesupportrar i just Newcastle, dagen innan Old Firm- matchen skulle spelas, och vi berättade att vi skulle upp till Glasgow och se derbyt . Dom sa att det KAN INTE finnas något derby med den inlevelsen från åskådare som finns på Old Firm.
Nu har det hänt mycket i Glasgow de senaste åren med b.la “nil by mouth” projektet där man försöker få bort religionen från läktarna.. Jag vet inte om det har påverkat atmosfären på matcherna något. Jag har kommit över två biljetter till derbyt i ferbruari så man får se om det är lika fantastiskt fortfarande = )

Davidinho January 5, 2009 at 12:11

Religion och religion. Skottland är idag ett av europas mest sekulära länder. översätt till republikanism och loyalism. Skulle gissa att 5-10% av old firm-lagens supportrar är aktiva i någon församling. Hatet handlar mest om kärlek eller hat till det brittiska imperiet, dvs i grunden nordirlandsfrågan.

Huyton January 5, 2009 at 13:33

Axel/
“The Friendley Derby” är inte så vänligt längre. Efter hillsborough-katastrofen (som drabbade hela staden, vänner och familjemedlemar på båda sidor etc) så byggdes det upp en atmosfär av vänskap och förståelse mellan de båda klubbarna och dess supportrr (bl a med de ihopknutna halsdukarna, varannan Liverpool & Everton, mellan Anfield och Goodison. 100,000 på 1989-års FA-cupfinal, blandat både Liverpool/Everton etc). Idag är det helt annorlunda. “Murderers”-ramsan går skapligt varm från everton, spelarna (särskilt de från staden Liverpool) får riktigt grova sånger/ramsor sjungna om sig. Att PL och Sky sedan inte väljer att fokusera på alla de småbråk på de båda arenorna (och större utanför) kanske passar deras syfte?

Lite tankar och ord från folk som är Liverpool:
“In the book Carra says that the Liverpool/Everton games of the past were much friendly affairs off the pitch and that fans these days have taken it to a new extreme.”

“I Basically Dont think it is a friendly derby at all having sat in the lower Gladwys Street to see two reds fans beat up for cheering the teams goal Since then my hate for everton has grown and love to see the club fail when ever they can and being called a murderer week in week out when i wasnt even born at the time of these so called murders really pisses me off excuse my language.”

I” think anyone who remembers it being peace and love with the bitters in the past has rose tinted glasses because I can never remember a harmonious relationship with our poorer less talented and inbred cousins from outside the ring road and I’ve been going to Anfield for over 25 years. I personally despise them more than any other club and I have only ever wished ill results on them I’m afraid, the hatred goes that deep.
However, it has gotten markedly worse over recent years and the level of hatred is now universally extreme and often dangerous. Jamie gets it spot on in his book – especially regarding their unfounded persecution complex and how their younger fans take as gospel lies that have been told to them. So in summary, it never truly was a friendly derby and it is far from one now. Even Shankly hated the bitters so we simply continue his great tradition.”

Henrik February 24, 2009 at 19:02

Måste säga att Simon Bank levererar ett par tänkvärda meningar i deras “Europa Calling”-blogg:

Jag undrar helt enkelt, och apropå Barça, hur konsensussympatierna ser ut i Sverige. Alltså, det finns ju lag som – medialt och allmänt – ses som goda och fina i Sverige och som alla bara ska hålla på.

Hur ser en sån lista ut?

Jag tänker så här:
•Alla svenskar håller på Barcelona i Spanien. Franco och det.
•Alla svenskar håller på Marseille i Frankrike. Uppror och förortsromantik. Zidane och grejer.
•Väldigt många svenskar håller på Roma i Italien. Totti, estetiken, en modern mediebild av att de minsann är underdog och romantik.
•I Tyskland har folk inget lag, men den mediala maffian har lurat ombord många på St Pauli-tåget. För att det är en så fin storu.
•Och i England finns mer historia, där har folk valt själva. Men det finaste man kan hålla på är lag som inte lockar medgångsfans: alltså är det Newcastle och Tottenham som är mest accepterat (även om de flesta förstås håller på Arsenal, Liverpool och Man United).

Leave a Comment

Previous post:

Next post: