“Spelarna blir gullade med så de tror att de är världsstjärnor”

by Henrik on August 26, 2008 · 8 comments

Anglofil.se tar tempen på Canal Plus-profilen Jonas Dahlquist som berättar varför han har en soft spot för Sheffield United, om sin fascination för mustascher och vem som är säsongens bästa nyförvärv i Premier League. Dessutom erkänner han att han är en groundhopper med ett uttalat mål att förverkliga.

Att resa runt i England och intervjua fotbollsspelare, kommentera fotbollsmatcher och sitta i en TV-studio och surra med likasinnade låter som rena drömjobbet. Tycker du själv att du har världens bästa jobb?
- Jag började ju sikta mot att bli sportjournalist, helst med inriktning på engelsk fotboll, när jag insåg att jag inte skulle kunna bli fotbollsproffs – och det var ganska tidigt – så jag har ju nått dit jag ville. Å andra sidan är det ju inte exakt som jag trodde, men va fan… synd att klaga! Jag stortrivs. Fast världens bästa jobb har Little Steven. Dels är han med i Sopranos, dels spelar han med Bruce Springsteen.

Tottenham och det engelska landslaget, vad det för fel på dessa två lag egentligen?
- Herregud, hur lång tid har vi…? Kort kan jag väl tycka att Tottenham alltid värvar spelare som är intressanta, men som kanske aldrig riktigt är världsklass. Jag lider med Spurs fans. Det måste vara ruggigt frustrerande att hålla på dem. Engelska landslaget är drabbat av att de ser sig själva som världsmästare hela tiden. En sorts hybriskvarleva från kolonialtiden, kanske?

Hur hamnade du på Canal Plus och i din nuvarande arbetsroll?
- Jag gick på Journalisthögskolan (JMK) i Stockholm och skulle ha praktik. Skolan erbjöd typ hundra olika platser, men det var mest lokaltidningar och det var inget som jag ville göra. Jag ville vara på Canal+ och ringde helt sonika upp dem och förklarade att jag tänkte börja där. Visserligen fick jag inget betalt, det fick man om man tog skolans alternativ, men jag tror nog att jag tjänade på det i längden, ha, ha, ha! När praktiktiden var slut så sa Jeppe Hussfelt upp sig från sin reportertjänst för att bosätta sig i Italien, och vips var en plats ledig.

Sheffield United-anhängarna växer inte på träd i Sverige, hur kommer det sig att du föll för The Blades av alla klubbar?
- Jag är född 1976, och alla i min ålder började ju hålla på Liverpool eftersom de var så grymma på 80-talet. Jag gillade Ian Rush extremt mycket eftersom han hade mustasch, vilket min farsa även hade. Men jag ville väl inte vara som alla andra, och en dag visades Sheffield United i nån cupmatch. Snygga dräkter, coolt smeknamn, det räckte för mig. Sen ska jag väl erkänna att jag inte följer dem så extremt noga, men jag tittar alltid i tabellen och på resultaten på Text-Tv och så.

I SvT kan det räcka med en mustasch för att orsaka tittarstorm. Hur är feedbacken på era sändningar? Vad är det galnaste du varit med om?
- Vi är en så liten kanal att vi är förskonade från de värsta dårarna, tror jag. Råkar jag ha en röd slips när Arsenal spelar så är jag en “jävla Gooner”, säger man att Cristiano Ronaldo är världens bästa spelare så blir man “Man Utd scum” i mailen, och så vidare. Det sjukaste var en kille som mailade in och inledde mailet med “Ditt jävla ollon”, och sen spydde han lite galla över mig och alla andra som inte tyckte som honom, och sen avslutade han med “Vänliga hälsningar, Tommy”. Det var en rolig vändning, tycker jag.

Du har tippat Liverpool som ligamästare, hur låter motiveringen?
- För att Man Utd inte kan upprepa fjolårets säsong, Chelsea kommer att drabbas av problemet med för många storstjärnor och Arsenal räcker inte till. Då var bara Liverpool kvar… Blir Gerrard skadad så ryker dock tipset all världens väg. Han är osunt viktig för deras spel.

Säsongens bästa nyförvärv? Och nu har du dessutom fått två omgångar på dig…
- Ja, ja, ja… då utnämner jag väl Deco till det. Två mål på två matcher ger mig väl rätt?

Givetvis har du stenkoll på Premier League, men hur är det med övriga 72 ligaklubbar? Ser du någonsin några matcher “där nere”?
- Jag har väl hyfsad koll, men inte mer. Jag har väl varit på ett par Championshipmatcher, men när jag jobbar i England är det antingen spelledigt (när vi gör reportage) eller så är jag på plats på en Premier League-arena för jobbets räkning. Då finns det liksom inte tid att göra annat. Fast jag har som mål att ha varit på de 40 största arenorna i det engelska ligasystemet, så jag får väl anses vara rätt intresserad ändå.

Hur mycket anglofil är du? Startar du dagarna med en “full English”, sveper i dig skållat hett tea i pauserna och brer marmite på mackorna när du kommer hem?
- ALLTID full english breakfast när jag är i England! Tea får man på kommentatorsläktaren i pauserna per automatik. Marmite är bland det äckligaste jag vet. Sen gillar jag ju den där goda ölen “pint” som de har i England… Det var faktiskt en norsk fotbollsspelare som sa så en gång, på fullaste allvar.

Håller du koll på hur många arenor du varit på? Vilka är favoriterna, och vilka klarar du dig bra utan att behöva besöka igen?
- 22 arenor har jag hunnit med. Jag anser att man ska se en tävlingsmatch för att det ska räknas, annars hade jag nog varit uppe i typ 35. Goodison Park under ett Merseysidederby gör jag gärna om. Layer Road i Colchester lär jag inte besöka igen i onödan.

Vem tycker du är Sveriges bästa matchkommentator?
- Lasse Granqvist. Sen Niklas Holmgren.

Vilken fotbollsspelare har varit roligast att träffa?
- Erik Edman är den som det kommer mest vettigt ur munnen på. Sen säger han en hel del roliga saker också, killen är jäkligt skojig att prata med. Solskjaer var också ruggigt bra, Bobby Zamora var svintrevlig och sen var Stuart Pearce rolig eftersom han försökte se så skräckinjagande ut som möjligt.

Jag antar att många spelare, så som kändisar i allmänhet, inte alltid i verkligheten är så som man trott? Råkat ut för några obehagliga överraskningar?
- Jermain Defoe brukar jag ta som exempel på en arrogant jävel. Han satt och SMS:ade under intervjun och var väldigt nonchalant. Annars är de flesta ganska okej, när man väl får tag på dem. Jag blev förresten också förvånad över att Tobias Linderoth var så trulig och omöjlig med tanke på att hans far är raka motsatsen.

Favoritspelare i England då och nu?
- Ian Rush då. Nu är det väl Cristiano Ronaldo, trots allt.

Jag har förstått att spelarna blir mer och mer kontrollerade och skyddas från media. Vad säger du som reporter om utvecklingen?
- Don’t get me started!!! Jag säger så här – vi funderar allvarligt på att skita i att göra spelarintervjuer i England överhuvudtaget på grund av behandlingen man får. Eller snarare inte får! Spelarna blir omhuldade och gullade med så de tror att de är världsstjärnor allihopa. De får alltid som de vill. Det är förmodligen därför de beter sig som fullblodsidioter på planen och på krogen sen.

Vilken roll är roligast, reporterns eller kommentatorns?
- Det är roligare att kommentera. Jag ska försöka få göra mer sånt. Å andra sidan är det skitkul att stå i studion med Jens och Lasse också. Och så är det skoj att åka runt i England på alla möjliga och omöjliga ställen och hitta roliga grejer att göra reportage om. Kan man kalla det ett lyxproblem?

Hur laddar man upp som kommentator inför en match? Hur ser rutinerna ut?
- Man går igenom mängder av statistik, kollar upp spelare för spelare, tittar på de engelska tidningarnas hemsidor för att se om det finns någon bra nyhet som berör lagen, letar efter bra historier om gamla möten, arenan, tränarna, klubbägarna… ja, man kollar allt! Jag brukar behöva fem-sex timmars hårdpluggande för att känna mig redo för en match.

För en gångs skull tror jag att de flesta är överens om att den mest sevärda fotbollen spelas i England. Men hur tror du Premier League skulle överleva en eventuell begränsning av antalet utländska spelare? Och hur ser du själv på en sådan regel?
- Överleva skulle den givetvis. Det kan ju inte gå så mycket sämre för landslaget ändå… jag är kluven i frågan och har inte riktigt bestämt mig än. Rent generellt så tycker jag att det inte spelar någon roll vart spelarna kommer ifrån. Om de engelska talangerna är bra nog så får de speltid till slut. De kanske själva skulle må bra av att spela utomlands i unga år?

Har du koll på vilka som var de fem första svenskarna i engelsk fotboll?
- Oh, herrejävlar! Tack för den… Jag vet att Hasse Jeppson var först (i Charlton) och sen bör väl Janne Möller vara med där också. Glenn Hysén kanske smyger in på listan. Stefan Rehn också. Sen säger jag Edward och Jorma Engmark, de kom väl samtidigt till Everton, va?

Självklart måste vi ju avslutningsvis fråga vad du fick för betyg på det genom din blogg berömda 80-sidiga specialarbetet om engelsk fotbollshistoria som du lämnade in på gymnasiet?
- Jag fick en 5:a. På den tiden fick man betygen från 1-5. Men jag vete fan om läraren orkade läsa igenom det ens, jag tror han såg att jag hade koll på grejerna och besparade sig läsningen, hehe.

Vi tackar Jonas för att han tog sig tid och passar samtidigt på att rekommendera ett besök på hans blogg som är mycket läsvärd.

Fotnot: Englands 40 största fotbollsarenor sett till kapacitet

1. Wembley Stadium
2. Old Trafford
3. Emirates Stadium
4. St James’ Park
5. Stadium of Light
6. City of Manchester Stadium
7. Anfield
8. Villa Park
9. Stamford Bridge
10. Goodison Park
11. Elland Road
12. Hillsborough
13. White Hart Lane
14. Boleyn Ground
15. Riverside Stadium
16. Pride Park
17. St Mary’s Stadium
18. Bramall Lane
19. Walkers Stadium
20. Ricoh Arena
21. Ewood Park
22. City Ground
23. Portman Road
24. St Andrews
25. Reebok Stadium
26. Molineux
27. Britannia Stadium
28. The Hawthorns
29. The Valley
30. Craven Cottage
31. Selhurst Park
32. Carrow Road
33. KC Stadium
34. JJB Stadium
35. Valley Parade
36. The Darlington Arena
37. Galpharm Stadium
38. Madejski Stadium
39. Oakwell
40. Turf Moor

{ 8 comments… read them below or add one }

Colu August 26, 2008 at 16:47

Nä du får svårt att besöka Layer Road igen … den är en grushög nu. Synd att du inte gillar softa, äkta arenor som luktar svett och linement, haha´. När jag jobbade på Colchester så hände det att det kom förbi en suspekt äldre farbror då å då och ville köpa spelarnas shorts och strumpor. Bara dom som var använda och otvättade. Nice :)

Henrik August 26, 2008 at 18:13

Jag måste ju guvetvis fråga om han fick köpa dem?!

Vilken affärsidé annars för en mindre klubb, typ motsvarigheten till tjejer som anonserar att de säljer använda trosor…

layer road August 26, 2008 at 18:48

Jonas Dahlquist har nu sjunkigt mycket långt ner i mina ögon!!!

Vem var den femte spelaren?

Tvivlar ju på att Åshöjdens stjärnor räknas in till dom fem första…

Jag drar till med Limpar.

Nick August 26, 2008 at 22:12

Hur kunde jag veta att vännerna Colu och Layer Road skulle reagera på Jonas kommentar om Layer Road när jag läste Henriks utkast från intervjun? ;) Blev dock lite förvånad och besviken att han inte visste att ni flyttat. Tack för en trevlig reseberättelse från er senaste resa btw, nu måste man ju själv åka tillbaka igen :)

Henrik August 27, 2008 at 09:32

Ha ha, kom igen nu grabbar, det nog läge att inse att vi är en liten men sorglig skara här i landet som anser att det är allmänbildning att känna till alla division tre-lagens arenor och förehavanden. Att tro att alla besitter den arenakunskap som Colchester-grabbarna och många andra av er besökare är liksom inte realistiskt… Ge honom cred för att han har ett uttalat groundhopping-mål istället!

jonas himself August 27, 2008 at 14:01

Jamen för böveln – frågan gällde ju “bästa” mot “sämsta” arenan hittills enligt mig, och då var svaren så. Sen kunde jag möjligen ha uttryckt mig bättre om Layer Road. Jag åkte för övrigt förbi den nya arenan för tre veckor sen när vi skulle göra ett reportage på Colchester Zoo. Den såg bättre ut än Layer Road.

Henrik August 27, 2008 at 16:58

Jonas, med anledning av ditt Liverpool-tips; är inte segern över Portsmouth borta med ett på pappret rätt tunnt lag sånt som gör att du börjar inse att United faktiskt kanske håller? Trots allt.

Henrik August 27, 2008 at 17:02

Eftersom det inte passar in någon annanstans klistrar jag in det här; såg på Marcus Christensons blogg att min favorit van Persie bokstavligen är Arsenals svar på AIK:s Gabriel Özkan:

“På fyra år med Arsenal har den skadebenägne holländaren spelade 90 minuter i Premier League endast 14 gånger.”

Otroligt. Vi pratar alltså 4 x 38 ligamatcher…

Leave a Comment

Previous post:

Next post: