Londons historiska pubar

by Henrik on September 19, 2008 · 0 comments

I dessa tider då mellan tre och fyra pubar om dagen tvingas slå igen i Storbritannien och vinbarer, gastropubar och karaktärslösa kedjor blivit ett allt vanligare inslag i gatubilden är boken Din guide till: Londons historiska pubar oerhört befriande läsning.

Författaren Tomas Gustavsson klargör redan i bokens förord att detta inte på något sätt är en komplett guidebok till huvudstadens public houses. Istället har han valt ut pubar med historisk betydelse eller som på något annat vis har en berättelse att förtälja för sina besökare. Och för att underlätta för pubrundor har han uteslutande valt att fokusera på pubar som ligger någorlunda tätt samlade och som lätt går att nå med hjälp av tunnelbana.

Här hittar du inte The Red Lion eller The Royal Oak – som är de vanligaste pubnamnen i England – men väl den morgonöppna puben The Market Porter där scener ur Harry Potter och Lock Stock & Two Smoking Barrels spelats in, Plume of Feathers där du kan stå i baren med varsitt ben på östra och västra jordklotet samtidigt och puben Captain Kidd där väggarna bjuder på läsning om den berömde piraten som hängdes vid Execution Dock alldeles vid Themsen. Boken bjuder även på intressant läsning om Southwark, Greenwich, East End och andra områden. Dessutom hittar du specialinformation om de olika ölsorterna, fenomenet pubens historia och anekdoter så som den stora ölöversvämningen i London 1814.

En öltörstande London-resenär finner oerhört inspirerande läsning i Tomas Gustavssons bok. För ärligt talat, vem är inte nyfiken på vad som döljer sig bakom pubnamn som Ye Olde Cheshire Cheese, The Prospect of Whitby och The Gipsy Mouth?

Boken täcker totalt 38 pubar och går att beställa via författarens hemsida mindthegap.se.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: