Flowers and football tops

by Daniel on September 26, 2008 · 20 comments

Inte allt för ofta, men ibland, så stöter man på en låt, ett album eller ett band som träffar en rakt på. Ett band som lyckas samla samtidens kontext i några musikspår bestående av pop- och rockmelodier. Oasis, Håkan Hellström och Libertines har alla tre debutalbum som lyckas fånga den känslan. Och nu kan jag lägga ännu ett namn till den skaran. Nämligen, det av musikjournalister superhypade Glasgowbandet, Glasvegas.

På deras självbetitlade debutalbum lyckas sångaren Jim Allan förmedla sin samtid bestående av meningslöst våld, skolgårdens hårda uppväxtmiljö och skilsmässor. Text och musik är i perfekt symbios där deras socialrealism träffar en fullständigt, emellanåt på ett lustfullt sätt där man i låten ”Geraldin” blir ’lurad’ att tro att det är en vän eller partner som lovar en stöd och kärlek, istället är en socialarbetare som beskriver sina arbetsuppgifter. Eller i den gripande låten (och skivans absoluta höjdpunkt) ”Flowers and Football Tops”, som bygger på den sanna historien om 15-åriga Kriss Donald som av fem förövare blir kidnappad från den gata där han bodde med sin mamma och tre systrar, för att föras iväg och bli knivhuggen 13 gånger, bli indränkt i bensin och där förövarna sedan tände på och lämnade honom för att dö. Detta är ett av de mest uppmärksammade fallen på senare år i Skottland och har skapat debatt om det allt råare gängvåldet som finns i Storbritannien. Här, i ”Flowers and Football Tops”, får man ur mammans perspektiv följa och känna den oro och sedan oförmåga hon har över att förlika sig med att hennes älskade son inte kommer hem från skolan något mer.

”Baby

why you not home yet

Baby it’s getting late

I wish you would be home by now.

Door bell rings

Who could it be at this time

Police on my left and right

My son’s not coming home tonight

Baby, they don’t need to show

It’s over, I know

Baby, they don’t need to show

Flowers and football tops I know

Baby, baby, baby, why you?”

Han ni inte redan hört skivan så se till att göra det. Det här är det bästa debutalbumet sedan Oasis. Och det har träffat mig på ett sätt som jag inte trodde var möjligt längre.

(Dessutom kan jag rekommendera deras demoversioner på låtarna som finns under samlingsnamnet ”Home Tapes”. Annan tappning men fortfarande lika suveräna).

Fotnot: Texten är skriven av signaturen Daniel.

{ 20 comments… read them below or add one }

Jonas September 28, 2008 at 21:07

Glasvegas läste jag om i Uncut för nån månad sedan. De är superhypade (sådär som bara brittisk press kan göra) men de levererar till skillnad från Libertines, Babyshambles och alla andra som ska ta över från Noel Gallagher.

Klart den bästa debutskivan sen Definately Maybe.

Nice writeup.

Henrik September 29, 2008 at 16:39

Det är f ö pinsamt att de svenska utgivarna inte visade intresse för Glasvegas förräns nu när de är syperhypade. Svensk release den 1 oktober – mer än en månad efter Storbritannien!

Joacim October 1, 2008 at 09:53

Det här var verkligen en grym skiva. Tack för rekomendationen! Flowers and Football Tops, Geraldine och It’s My Own Cheating Heart…är helt suveräna, och jag har de senaste dagarna lyssnat på dom om och om igen. Men även övriga skivan. Jag lyssnade också mycket på Oasis två-tre första skivor men tycker att dom tappade mycket efter det och den hrä skiva kan säkert växa och bli lika viktig som DM och WTSMG för mig! Påminner om ett annat av mina favoritband också, nämligen Broder Daniel. Glasvegas kommer att bli den här höstens soundtrack. Det är ett som är säkert.

Bra skrivet också!

Henrik October 14, 2008 at 20:54

DN skrev lite intressant om James Allen och hans bakgrund som fotbollsspelare. Kul läsning!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=672&a=840043

F ö fortsätter ju skivan bara att växa och växa trots mörka texter.

Huyton October 17, 2008 at 13:43

Det är inga dåliga lag som Allen har representerat… ;-) Cowdenbeath och Dumbarton bland annat. Men mest intreessant(?) är att han representerat Gretna FC som gick i graven 2008 på grund av ekonomiska problem. Men en ny klubb har bildats i stadsdelen och som drivs av 2Gretna Supporters Society”. http://edinburghnews.scotsman.com/sport/Gretna-given-place-in-the.4279463.jp

Skivan är fortfarande lika bra. Även om den inte spelas lika ofta nu som för någon månad sedan. Men nu vet jag att den kommer att hålla för en lång tid framöver.

Henrik October 20, 2008 at 15:40

Glasvegas räknar med att besöka Sverige och någon festival i sommar:
http://www.expressen.se/noje/1.1339735/glasvegas-till-sverige

Huyton October 20, 2008 at 23:10

Jag kan tänka mig att det blir accelerator som kan bli ett hett alternativ. Lite synd att de (troligtvis) inte gör något besök i Stockholm redan till hösten, alternativt till våren. Stockholm är sega att boka upp akter just nu tycker jag. Varken Glasvegas eller Oasis klara än.

Huyton October 29, 2008 at 18:06

En julskiva med Glasvegas på väg: “A Snowflake Fell (And It Felt Like A Kiss)”.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2374&a=845242

Henrik October 29, 2008 at 18:46

Jävligt kul! Men förutom nedladdning, och som bonusskiva till första släppet, kommer den väl även att släppas separat, Huyton?

Huyton October 29, 2008 at 19:17

Jag vet faktiskt inte. Enligt den där artikleln så kan man tolka det som att det endast släpps som nedladdning och som bonus till deras första skiva (vad de nu menar med dey?). Och varken på deras officiella eller MySpace-sida hittade jag något efter en snabb genomkoll. Men jag kan inte tänka mig att den inte släpps som skiva (eller ep).

Henrik November 1, 2008 at 00:42

En rätt välskriven artikel om Glasvegas i DN som jag missat tidigare:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2198&a=835177

Henrik November 6, 2008 at 12:41
Huyton November 6, 2008 at 15:37

Inte ett dugg bitter och avundsjuk…

Här kan man se hur bra den (kan ha) varit.
http://blogg.svt.se/psl/

Huyton November 29, 2008 at 12:04

Glasvegas har tagit mitt hjärta ännu en gång. Nu med en fantastisk liten (eller stor, hur man nu vill se det) EP med jultema. “A Snowflake fell (And it felt like a kiss)” är beviset på att det här är ett band som fortsätter att förgylla i vintermörkret. “Fuck You, It’s Over” och “Cruel Moon” är så underbart vackra. Fan vad bra Glasvegas är!

Henrik November 29, 2008 at 16:21

Fan vad spännande! Vi som inte är så där duktiga på att ladda ner saker från cyberspace får väl vänta till onsdag (tror jag?) då de 6 nya spåren släpps… Sweet!

Huyton December 3, 2008 at 13:57

Jag är så dum att jag köpte hela skivan igen (dvs boxen med även EPn i). Men här kommer en länk med första singeln från EPn för den intresserade.
http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=46712197
Den ger mig ordentliga Twin Peaks-känslor. Och för att poängtera, det är bra känslor att få.

Henrik December 3, 2008 at 20:38
Henrik February 24, 2009 at 17:43

Ny Glasvegas-spelning i Stockholm den 3 maj (på Cirkus).

Biljetterna släpps imorgon onsdag 25/2.

Henrik March 8, 2009 at 19:09

Hoppas inte artikelförfattaren har något med detta “drängbeteende” och göra! ;)

http://www.dn.se/kultur-noje/konsertrecensioner/glasvegas-pa-debaser-medis-stockholm-1.815577

Jag finner bara två irritationsmoment: det putslustiga bandnamnet och de drängfulla beundrarna som vill visa James Allan att de också gillar fotboll genom att skråla riffet ur The White Stripes ”Seven nation army” (som blivit en läktarramsa).

Om de var riktiga fans skulle de ha läst intervjun i The Times där Allan sa att han valde bort fotbollskarriären eftersom ”it’s a world away from rock’n’roll, you know, the two just don’t fit.” Hejaklacken sabbar stämningen i de högtidliga och sorgsna låtarna. Det blir Oasis och fotbolls-VM av alltsammans.

Henrik March 10, 2009 at 13:05

Radiosporten har gjort en intervju med Glasvegas-sångaren James Allan som efter en trevande inledning blir riktigt kul. Kanske förstör den romantiska bilden folk gärna målar upp, men värd att lyssna på om inte annat för hans sköna accent. En som mest spenderar tiden söder om gränsen till Skottland får verkligen anstränga sig.

Och med lite fantasi hade man kunnat tro att han drog en näsa eller två under intervjun…

http://www.sr.se/rssfeed/rssfeed.aspx?Poddfeed=5362

Vassegod!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: