På turné med England

by Henrik on October 9, 2008 · 2 comments

Inför landskampshelgen tar vi tempen på Ian Toal som sedan åtta år tillbaka följer alla Englands matcher på bortaplan.

Vi frågar vad han tycker om Favio Capello, vilken som är den bästa landslagssången och om det finns något land han undviker att åka tillbaka till.


Bilden: England mot Andorra i Barcelona

Två segrar och gruppledning, ändå är många engelska supportrar skeptiska till Favio Capello?
- Capello har ett grymt facit som klubbmanager men han är också känd för att representera en tight och lätt negativ fotboll. Och spelet i de första träningsmatcherna var inte direkt upplyftande. Men matchen mot Kroatien förändrade allt detta! Det var en strålande insats och jag tror att han där vann över många fans på sin sida. Personligen tycker jag att han är en stor förbättring jämfört med Steve McClaren, vilket i och för sig inte säger så mycket, men han har i alla fall mitt stöd. Men att misslyckas med att föra England till VM 2010, särskilt då vi inte kvalificerade oss för EM, vore ingenting annat än en katastrof och då tror jag inte att Capello kan behålla sitt jobb.

Jag vet att du följer England på bortaplan. Berätta!
- Jämfört med många av de andra regelbundna England-supportrarna, och många av mina kompisar, är jag fortfarande något av en novis då jag bara följt England på plats i åtta år. Och det är bara under de senaste tre och ett halvt åren jag sett varenda match. Min första England-match utomlands var i EM 2000 då vi förlorade med 3-2 mot Portugal i Eindhoven. England ledde med 2-0 redan efter 18 minuter och vi firade som galningar då vi trodde att vi såg ett blivande finallag men Figa inspirerade Portugal till en sensationell vändning. Vi var knäckta och resan hem var lång och eländig. Förutsatt att jag räknat rätt har jag sett England spela i 29 städer i 15 olika länder. Men som sagt, jämfört med många kompisar är det ingenting. Därför var det en besvikelse då vi lottades mot Andorra och Kroatien så tätt inpå vi senast spelade mot dem.

Engelska landslaget är sannolikt det lag i världen som lockar mest supportrar på bortaplan. Är det svårt att få biljetter?
- Det är inte ovanligt med 100-150,000 supportrar på plats när England spelar i Europa, särskilt i turneringar, men många är bara där för atmosfären och räknar inte med att få tag i biljett. Jag är medlem i den officiella supporterklubben vilket är det enda sättet att få tag i lagliga biljetter. Man har ett lojalitetsprogram där man får två poäng för bortamatcher och en poäng för en hemmamatch. Jag hade problem att få biljett fram till 2005, men det går att få en bra placering genom att gå på alla hemmamatcher och sedan ha en nypa tur om England tilldelas en stor tilldelning vid en bortamatch, efter det söker du biljett till alla bortamatcher och nu är du med i racet. Idag är jag nästan en ”top capper” med maximala lojalitetspoäng, trots det var jag två poäng kort för en biljett till Estland borta. Inte för att det hindrade mig från att åka. Jag tror att det bara är 250 av 23,000 England-supportrar före mig i kön så jag sköter mig hyffsat. Systemet är dock inte helt bra eftersom det är byggt runt 2-årsperioder och en som rest i många, många år inte har någon större fördel gentemot nya supportrar som mig själv. Alternativet till supporterklubben är att fixa en biljett på den svarta marknaden. Många av de regelbundna resenärerna gör alltid så då det i regel är gott om lokala börshajar som säljer biljetter till de gästande supportrarna. Det fanns en tid när jag inte hade åkt utan biljett, nu skulle jag inte låta det stoppa mig.

Vilket har varit ditt bästa resmål med England?
- Jag har varit till så många fantastiska ställen, och kan ärligt säga att jag njutit av varenda resa, men Tel Aviv och Tallinn är mina personliga favoriter. Båda bjöd på strålande väder, bra stränder och lokalbefolkningen var genuint trevlig. Innan vi åkte till Israel var man lite osäker baserat på allt man ser på nyheterna men vi hade en fantastisk vistelse och barerna var öppna dygnet runt! Jag kan verkligen rekommendera att åka dit. Estland var också fantastiskt och på torget fick vi både den lokala och engelska polisen att ställa upp i en improviserad cricketmatch. Men det mest imponerande var förstås kvinnorna! Helt fantastiska! Ladies Night på Hollywood’s Nightclub efter Englands seger kommer jag aldrig att glömma. En handfull av mina kompisar ville på plats byta nationalitet, de andra tyckte Englands kommande hemmamatcher bestämt skulle spelas på neutral arena i Tallinn!

Det värsta då?
- Jag har ärligt talat njutit av alla resor, men visst kunde Ryssland borta anses vara den värsta sett till att en stor del av lokalbefolkningen försökte komma åt de engelska fansen för att visa sig tuffa genom att slåss. Stundtals utsatte man sig för stora fara bara genom att gå en kort promenad till närmsta affär. Man såg också mycket fattigdom. De som är rika är mycket rika och klyftan till de fattiga är enorm. Men ärligt talat så var det så nära en ”proper” England-bortamatch från förr man kan komma idag. De som varit med i många, många år intygade att de flesta resor såg ut så här på 80-talet. Men det gäller bara att vara på tårna och vara alert när man rör sig i mindre grupper så man inte blir ett lätt byte. Men det skulle inte få mig att inte åka igen. Sådana resor skiljer pojkarna från männen och i ärlighetens namn så vill man väl att resorna ska vara en mix mellan mer hardcore upplevelser och avslappnade och trevliga upplevelser som Estland borta. Fotbollen blir allt med plastig och steril så resor till Ryssland, Polen och Slovakien då och då blir en bra väckarklocka för oss.

Du följer både England och Millwall på bortaplan, de finns de som skulle påstå att du får en pervers kick av att bli illa behandlad av myndigheter?
- Saken är att när man är yngre så har man faktiskt en liten pervers njutelse av att bli illa behandlad. Millwall-attityden ”no-one likes us, we don’t care” kommer fram i en. Du reser vart du vill, när du vill och hur du vill, så ofta du vill och i vilka nummer du vill när myndigheterna inget annat vill än att du stannar hemma och slutar störa dem. Men när man blir äldre inser man att myndigheterna inte alldeles sällan har rätt och att fotbollssupportrar definitivt alltid kommer att vara de som gör fel i samhällets ögon. Så nu för tiden försöker jag se till att inte bli uppretad av den lokala polismakten och bara njuta av att vara borta.

Ni engelsmän tycks ha en förkärlek för fotbollssånger… någon favorit?
- Ja, det har varit en del blandade försök genom åren va? ”Back Home” av Englands VM-trupp 1970 är en riktig klassiker i mina ögon. Den låg till och med etta på topplistan under några veckor. Även om jag inte var född då så brukar den dammas av flitigt när väl VM kommer på tal och spelades en hel del i Tyskland 2006. En annan favorit är New Order’s ”World In Motion” från VM i Italien 1990 där John Barnes rappar! Det är en klassiker.

Avslutningsvis Ian, hur går det mot Kazakstan och Vitryssland?
- Tittar man på pappret ska England vinna båda matcherna komfortabelt, men fotboll spelas aldrig på papper. Båda kommer att försöka stoppa England från att spela, störa oss och kanske försöka peta in ett mål på en fast situation. Och England har gått i den fällan förr. Jag minns 0-0-matchen mot Makedonien i senaste EM-kvalet. Men om vi kan skapa en acceptabel mängd chanser ska vi vinna båda matcherna. Jag tror att vi besegrar Kazakstan med 3-0 men förväntar mig att matchen borta mot Vitryssland blir betydligt tuffare. Det kommer att krävas en tuff arbetsinsats och jag förväntar mig inte en upprepning av matchen mot Kroatien. Dock tror jag att vi kommer att vinna i slutändan.

Nedan följer lite blandade bilder från Ians resor (bland annat från Trinidad, Tallinn och Moskva):

{ 2 comments… read them below or add one }

Hurlock November 22, 2008 at 01:19

Sanslösa killar som vet hur man hyllar sina hjältar, annat än grumskillarna på swedwn camp som bara åker när det vankas fest och stormatcher.

layer road November 22, 2008 at 09:29

Har en Colchester kompis som åker på Englands alla matcher. När jag sen ska se en bortamatch med Colchester möter jag upp med honom så träffar vi andra lagests supportrar som han känner från Englandsmatcherna. Minns tex när vi mötte Blackburn borta i FA Cupen. Då träffade vi några hemmafans som tog oss med på en pubrunda både före och efter matchen vilket innebar att det bara var dom bra pubarna :)

Up the U’s

Leave a Comment

Previous post:

Next post: