Spurs gör en Arsenal

by Henrik on October 30, 2008 · 6 comments

Tottenham svarade inte bara för en mäktig upphämtning i onsdagens North London-derby mot Arsenal – för övrigt Spurs tredje 4-4-match på strax över ett år! – utan offentliggjorde samtidigt också planerna på att bygga en ny arena precis norr om dagens White Hart Lane med en kapacitet för 60,000 åskådare.

Klubbens ordförande Daniel Levy, en gång i tiden styrelsemedlem i skotska Rangers, säger i en pressrelease att Tottenham Hotspur under fem år förvärvat en mängd bostäder och företagslokaler intill sin nuvarande arena samtidigt som man övervägt ett flertal olika arenalösningar. Efter noggrann projektering och samtal med bland annat lokala politiker, representanter för Londons kommunaltrafik och potentiella samarbetspartners kom man fram till att det bästa alternativet är att utveckla det nuvarande området. Under namnet Northumberland Development Project planerar man för en ny arena i samma storleksordning som Emirates Stadium, samt klubbmuseum, affärer, bostäder och allmänna ytor. Klubbens förhoppning är att i början av 2009 kunna presentera en detaljplan efter att allmänheten fått säga sitt.

White Hart Lane rymmer idag 36,244 åskådare vilket gör den till Premier Leagues tionde största arena – samtidigt som Tottenham har över 20,000 supportrar på väntelistan för att teckna säsongskort. Under många år drogs rivalerna Arsenal med snarlika problem som Spurs och flytten till nybyggda Emirates Stadium på Ashburton Grove bevisar att planerna faktiskt är någorlunda realistiska. Och sannolikt nödvändiga för att kunna mäta sig med landets fyra stora klubbar.

Av Premier Leagues totalt 20 klubbar spelar inte mindre än åtta på arenor som byggts efter 1995. Och fler är på gång. Everton, Liverpool, Portsmouth och West Ham är bara några av de klubbar som arbetar aktivt för att bygga en ny arena.

Få vet förresten att arenan fram till Första Världskriget vanligtvis kallades för The High Road Ground. Exakt varför man sedermera valde kalla den för White Hart Lane är lite oklart då gatan, och tågstationen med samma namn, faktiskt ligger ett par kvarter från arenan.

PREMIER LEAGUE’s ARENOR

1877 – Stamford Bridge
1882 – Ewood Park
1884 – Anfield
1892 – Goodison Park
1892 – St Jame’s Park
1896 – Craven Cottage
1897 – Villa Park
1898 – Fratton Park
1899 – White Hart Lane
1900 – The Hawthorns
1904 – Boleyn Ground
1910 – Old Trafford
1995 – Riverside Stadium
1997 – Reebok Stadium
1997 – Britannia Stadium
1997 – Stadium of Light
1999 – JJB Stadium
2002 – KC Stadium
2003 – City of Manchester Stadium
2006 – Emirates Stadium

{ 6 comments… read them below or add one }

Cerpa October 30, 2008 at 22:52

Jag tycker det är lite tråkigt med de nya arenorna, speciellt deras namn. Fantasin är ju inte gränslös precis… Alla 8 nybyggda arenor innehåller ordet “Stadium” i sitt namn!
Nej, de gamla namnen var häftigare: Ayrsome Park, Burnden Park, Victoria Ground, Roker Park, Springfield Park, Boothferry Park, Maine Road och Highbury.

Nick October 30, 2008 at 23:15

Henrik:
Vart kommer arena uppgifterna ifrån? Stamford Bridge är inte alls så gammal, den byggdes ju åt Fulham som skulle flytta dit från Craven Cottage men backade ur när arenan var klar och då bildades CFC för att bli den klubb som skulle husera där. Däremot fanns det en hundracebana på platsen för Stamford Bridge innan med namnet “Wallham Green Dogtrack”, kanske de räknar med den ;)

Cerpa:
Man kanske sa samma sak om “Park” som ingår i flera av de du räknar upp och många fler så klart :D Men jag fattar vad du menar och håller med!

Henrik October 30, 2008 at 23:32

Som arena, främst anänd för friidrott, invigdes Stamford Bridge faktiskt redan 1877, men jag förstår var du menar, syskonklubbarnas vara eller icke vara (ja, jag retas!) på arenan dröjde ju fram till några år in på 1900-talet.

Sanningen är att årtalen ovan är oerhört intetsägande; jag tror ingen arena idag är det minsta lik originalen.

När det gäller Spurs nya arena så kan jag bara hoppas att man visar mer hänsyn till det kulturvärde dessa gamla arenor innehar, låt oss slippa ett nytt Reebok Stadium eller Emirates. Det går att bygga nytt/renovera mer smakfullt, faktiskt.

Nick October 31, 2008 at 10:34

Klart du retas, du får ju ta de chanser du får ;)

Nej, förmodligen så är det väldigt få arenor som har kvar ursprungs strukturen, men å andra sidan är det många (speciellt de som ritades av Archibald Leech) som har delar kvar från orginalet. En fasad, en läktare etc. Flera av de många arenor som Archibald Leech ritade är ju delvis K-märkta.

Absolut, nya arenor går att bygga bra, funktionellt och smakfullt. Att de däremot känns moderna och själlösa kommer man nog dock inte ifrån.

Henrik November 2, 2008 at 20:15

Nick, när åker du till London? De presenterar tydligen ritningar och modeller för allmänheten 14-18 november, jag menar om du har vägarna förbi…

Nick November 2, 2008 at 21:54

Coolt, får se om jag hinner… Är i London 8-17 tror jag det var, men inte mycket ledig tid kvar, det mesta är uppbokat. Vet du var? På WHL eller?

Leave a Comment

Previous post:

Next post: