Fotbollssupportrar – rättslösa?

by Henrik on November 24, 2008 · 5 comments

Det är upprorsstämning i Stokes supporterled. Anledningen är att ett 70-tal supportrar omhändertogs innan klubbens första ligamatch borta mot Manchester Utd på över 20 år och bussades iväg före avspark.

Händelsen inträffade på puben The Railway Inn i Manchester den 15 november och har lett till protester från både de drabbade Stoke City-supportrarna, The Football Supporters’ Federation och klubbrepresentanter. Polisen har försvarat sitt agerande med att man mottagit information om att en arrangerad uppgörelse var nära förestående och att ingripandet gjordes förebyggande för att skydda samhällsmedborgare.

Alla supportrar på puben delgavs en så kallad Section 27, vilket tillåter polisen att föra bort en person från ett särskilt område i upp till 48 timmar för att undvika alkoholrelaterade brott, och sattes på bussar som förde dem tillbaka till Stoke-on-Trent utan att få se matchen på Old Trafford.

Pubägaren som tagit supportrarnas parti säger till tidningen The Sentinel att alla uppförde sig väl och att det inte var några som helst problem inne på puben.

Det som Stoke-supportrarna reagerar hårdast på, ja förutom den missade matchen som man ändå förlorade med 5-0 och att man inte kompenseras för matchbiljett och resa till Manchester, är det faktum att man numera finns med i polisens register över potentiella huliganer.

En av de drabbade säger till tidningen:

”På min Section 27 skrev man att jag var en del i en stor grupp som orsakade oroligheter inne på en pub. Jag sa att jag inte tänkte signera handlingen eftersom det inte var sant. Då sa de att jag skulle bli gripen om jag inte skrev på.”

”Man bryter mot både mina och sina rättigheter. Om man nu hade information om att det fanns risksupportrar i området med syfte att skapa bråk så får man väl agera mot dessa och inte genom omhänderta alla som befinner sig inne på puben.”

En liknande händelse signerad Greater Manchester Police inträffade bara två veckor tidigare i samband med Stokes match borta mot Manchester City. Den gången blev ett 30-tal supportrar omhändertagna på tågstationen, trots giltiga matchbiljetter, och deporterade till Stoke-on-Trent utan att få se matchen. I samband med polisinsatsen ramlade en 41-årig supporter, på plats med sin bror och 13 år gamla son, ihop och fick föras till sjukhus med hjärtproblem.

Även om händelserna ovan inte på något sätt är unika, särskilt med vetskapen då Stoke City anses ha ett av Storbritanniens våldsammare supporterföljen, så är de extra intressanta idag då den nya så kallade “huliganlagen” i ger polisen i stort sett liknande befogenheter här hemma i Sverige.

Så glöm inte vad det är våra folkvalda och populistiska politiker egentligen medverkat till att legitimera när nästa Allsvenska fotbollssäsong börjar, för själva är de inte medvetna om konsekvenserna, det kan jag lova dig.

Fotnot: Närmare 4,000 supportrar uppges idag finnas i polisens register över potentiella huliganer.

{ 5 comments… read them below or add one }

Oscar November 25, 2008 at 17:52

Hemskt att höra sånt här.

Smör@Anglarna.se December 9, 2008 at 22:01

Oerhört bra skrivet och det är så jävla förjävligt att höra hur SvFF försöker göra Allsvenskan mer och mer det är i England.
Fyfan för dem, fyfan för dem.

Sprid: http://anglofil.se/2008/11/24/fotbollssupportrar-%E2%80%93-rattslosa/ vidare överallt ni kan. Facebook, Bilddagboken, Bloggar, skoltidningar vart fan som helst. Få den bara spridd så folk kan få höra och förstå vad som händer. Med tanke på att de inte verkar ha fattat det än.
Det är en mycket värd läsning för alla med något intresse av svenska politiker, lagstiftningen, Svenska Fotbollsförbundet, dig själv, andra fotbollssupporters och den Svenska Läktarkulturen.

Henrik February 5, 2009 at 11:35
Nick June 14, 2009 at 23:06

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/libertycentral/2009/jun/11/football-fan-compensation

Nästa kapitel är skrivet i denna parodi, denna gång verkar det i alla fall som det finns någon slags rättvisa!

Henrik June 26, 2010 at 08:08

Leave a Comment

Previous post:

Next post: