Är huliganismen på frammarch i England?

by Henrik on November 26, 2008 · 4 comments

När the Home Office – det brittiska inrikesdepartementet – i dagarna släppte statistik för fotbollsrelaterade brott från föregående säsong satte propagandaministeriet genast igång med att belysa de positiva aspekterna. Och ja, antalet rasistiska brott liksom inkastade föremål har gått ned till en i det närmaste obefintlig siffra och 67 procent av alla matcher genomförs utan ett enda polisingripande. Trots det visar siffrorna att antalet fotbollsrelaterade brott faktiskt ökar. Eller? Bara under säsongen 2007-08 utställdes över 1,000 nya avstängningar.

Att The Sun skulle smälla upp helsidesrubriker som ”football hooligans on the rampage again” förvånande knappast någon. Och det mesta talar för att det också är felaktigt. Istället är siffrorna till stor del sannolikt resultatet av att polisen skärpt sina arbetsmetoder (”lower police tolerance”) och idag agerar hårdare mot vad som tidigare ansågs som ringa förseelser.

Strax över 3,000 fotbollssupportrar är avstängda från engelsk nationell och internationell fotboll i skrivande stund. De klubbar med flest avstängningar per oktober 2008 är Leeds (152), Cardiff (136), Millwall (117), Portsmouth (91), Wolverhampton (85), Aston Villa (82), Coventry (79), Manchester Utd (78), Chelsea (78) och Birmingham (76). Leeds var även den klubb som utfärdade flest nya avstängningar (66) under förra säsongen.

Enligt the Home Office utgör 94 procent av de som avtjänat sin avstängning inte längre ett hot mot sporten, en siffra som man inte kan låta bli att fundera vad den baseras på?

Polisen utförde 1,263 arresteringar i Premier League, 836 i The Championship, 602 i League One och 192 i League Two under förra säsongen. Dessa siffror måste givetvis sättas i relation till antalet matcher och åskådare. För kännedom kan jag då meddela att Premier League säsongen 2007-08 lockade 13,7 miljoner åskådare!

Manchester Uniteds supportrar föranledde mer än dubbelt så många polisingripanden som någon annan klubb i den högsta divisionen. Och merparten skedde på bortaplan. Den överlägset vanligaste åtalspunkten var dock alcohol offences (131), följt av public disorder (78), ticket touting (13) och pitch incursion (12). Enligt statistiken är just United tillsammans med Arsenal och Chelsea de enda klubbarna som har problem med svartabörsförsäljning av biljetter.

Enligt all logik torde violent disorder vara den allvarligaste åtalspunkten och där är Birmingham följt av Leeds, Leicester, Millwall, Nottingham Forest, Arsenal, West Ham samt de båda Bristol-klubbarna de enda som direkt utmärker sig på listans Hall of Shame.

Premier Leagues mest skötsamma supportrar torde vara Fulhams med endast 18 arresteringar under förra säsongen. Sett över hela ligan kan Dagenham & Redbride och Macclesfield stoltsera med endast ett ingripande vardera och båda gick under beskrivningen allmänt störande av ordningen.

De brott som ökade mest mot föregående säsong är förutom fylla, just violent disorder och vapeninnehav (46 ingripanden). Drygt 60 procent av alla arresteringar sker utanför arenorna och 41 procent av alla matcher genomfördes utan polis på plats inne på arenorna.

Av uppskattade 120,000 engelska fans på plats i Europa för att följa sina klubbar i Champions League och UEFA-cupen greps endast 25 stycken, varav blott en för vad som betecknas som ett grovt brott. Också säsongens sammanlagt 22 landskamper med England och Wales genomfördes utan några direkta ordningsstörningar och endast fem av 42 arresteringar skedde utanför Storbritanniens gränser.

Rapporten bjuder också på 79 arresteringar fördelat över de fyra divisionerna av supportrar med no club affiliation, vilket är intressant och inte förtydligas alls av the Home Office. Är detta icke fotbollsintresserade som fick för sig att starta upplopp utanför en fotbollsarena, det är säkert lätt hänt, eller kan det rent av röra sig om så kallade fotbollsturister som du och jag?

Föga förvånande har regeringens särskilda polisexpert, påeldad av media, redan krävt ytterligare polisresurser för att bevaka fotbollsmatcherna.

{ 4 comments… read them below or add one }

Axel November 26, 2008 at 22:24

Varför söka upp pedofiler och annat när man kan snygga upp statistiken på fotbollsmatcher?

Ärligt talat vet jag inte hur jävla mycket mer av den här skiten fansen tål. Snart måste det väl hända nåt?!

Mattias November 27, 2008 at 19:52

Mycket intressant och välskriven artikel måste jag säga.

Henrik February 20, 2009 at 23:05

Filmen på länken är 1,5 år gammal men visar att polisen har rätt bra kameror i sina helikoptrar (se hela videon):
http://www.expressandstar.com/2009/02/20/shocking-hooligan-images-released/

Rasmus May 20, 2009 at 22:35

Finns den här rapporten från inrikesdepartementet tillgänglig för allmänheten? Isåfall, vart hittar man den?

Leave a Comment

Previous post:

Next post: