Skottland och Wales söker EM?

by Henrik on December 4, 2008 · 2 comments

Fotbolls-EM 2016 kan komma att spelas i Skottland och Wales rapporterar engelsk media. Nästa vecka ska det walesiska fotbollsförbundet ta ställning till om man ska gå vidare med det skotska förslaget om en gemensam ansökan att arrangera det europeiska fotbollsmästerskapet 2016. Det finns också vaga antydningar om att Nordirland finns med på ett hörn.

Skottland hade som bekant problem med att presentera åtta arenor då man sökte EM 2008. Då EM 2016 ska expanderas till att innehålla 24 lag innebär det att minst 10 arenor behövs. Därmed talar det mesta för att framtida EM-turneringar allt som oftast kommer att få flera värdnationer, så som vi såg senast i somras.

Skulle Skottland och Wales nu lämna in en officiell ansökan under våren tävlar man som det ser ut mot ett ryskt-finskt bud, Frankrike, Grekland, Ungern/Rumänien, Turkiet, och vad BBC erfar, Sverige/Norge.

De självklara arenorna i Skottland är förstås landslagsarenan Hampden Park, Parkhead (Celtic) och Ibrox (Rangers), alla baserade i Glasgow. Problemet är att UEFA tidigare bara accepterat två arenor i samma stad. Vidare rymmer Pittodrie Stadium i Aberdeen bara strax över 22,000 åskådare, medan både Tynecastle och Easter Road i Edinburgh är på tok för små i nuvarande utförande.

I Wales är de uppenbara valen Millennium Stadium i Cardiff, Swanseas nya arena Liberty Stadium samt Cardiff Citys nya arena, vilken i skrivande stund är under uppförande. Och bortsett från Wrexhams arena Racecourse Ground, som idag arrangerar Conference-fotboll, finns det inga fotbollsarenor i Wales som överhuvudtaget tar in över 10,000 åskådare.

Frågan är hur det rådande finansiella klimatet påverkar besluten. För man behöver inte vara någon hjärnkirurg för att inse att det kommer krävas stora insatser för att komma i land med en EM-turnering i Skottland och Wales.

Fotnot: EM2012 ska spelas i Ukraina och Polen.


Hampden Park, Glasgow
52,103 åskådare


Ibrox, Rangers
51,082 åskådare


Parkhead, Celtic
60,506 åskådare


Millennium Stadium, Cardiff
74,500 åskådare


Liberty Stadium, Swansea
20,280 åskådare

{ 2 comments… read them below or add one }

Hurlock December 5, 2008 at 13:56

Murryfield i Edinburgh tar in 60000, frågan är om Rugby förbundet vill släppa in Pöbelsporten fotboll i sin högborg.

Henrik March 2, 2009 at 16:40

Wales och Skottland hoppar av EM-tåget då man inte anser sig ha råd att arrangera mästerskapet. Man menar framförallt att de infrastrukturella kostnaderna blir för stora.

Antar att det är bra för ett eventuellt svenskt-norskt bud?

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/internationals/7918050.stm

Leave a Comment

Previous post:

Next post: