Kim Philby och andra brittiska förrädare

by Tomas on December 8, 2008 · 4 comments

”Den bästa spion ryssarna haft!” Orden var CIA-chefen Alan Dulles och den han syftade på var Harold Adrian Russel Philby. Alltid kallad Kim sedan hans pappa gett honom det smeknamnet efter huvudpersonen i Ruyard Kiplings ”Djungelboken.”

1944 köpte Philby huset på 18 Carlyle Street i Londons fashionabla Chelsea distrikt. Utmärkt för en karriärdiplomat och det, lika lite som att Kim var en intelligent, humoristisk och vänlig person, pekade på att han var en av de farligaste sovjetiska spionerna någonsin.

Lite märkligt är det också att det var i den brittiska aristokratins högborg, universitetet i Cambridge, som en grupp ungdomar med spirande vänstersympatier utvecklades till en aktiv, kommunistisk cell. Med tiden fick flera av dess medlemmar nyckelpositioner inom den brittiska underrättelsetjänsten och lade grunden till en spiongrupp som allvarligt kom att skada västmakterna under ”Det kalla kriget.”
För Kim Philby sägs det att han valde det bättre av 30-talets två totalitära dikatursystem – kommunismen – i kamp mot det andra, nazismen.

Philby tog en doktorsgrad i ekonomi. Men det blev som journalist han kom att inleda sin yrkeskarriär. Den högertäckmantel som han skaffade sig betydde jobb på ansedda dagstidningen, The Times. För denna tidning rapporterade han bland annat från Franco-sidan under det spanska inbördeskriget och som frontreporter vid evakueringen av den brittiska expeditionsstyrkan vid Dunquirk i Frankrike 1940. Då var han redan, sedan sex år tillbaka, rysk agent och det var under Andra världskriget som han började bli riktigt nyttig för sina uppdragsgivare. Philby fick nämligen anställning i den brittiska underrättelsetjänsten MI 6 – avdelningen för specialoperationer och 1941 flyttades han till sektion V – kontraspionaget! Philby skulle där specialisera sig på Spanien och Nordafrika.

Bekämpa ryssarna!

Men det skulle bli ännu bättre – ur ryssarnas synpunkt! 1944 utnämndes han till chef för sektion IX, en avdelning som skulle specialisera sig på Sovjetunionen och bekämpa kommunismen. Philby lämnade under denna tid i princip all tänkbar information till ryssarna, men situationen kom plötsligt efter kriget att utvecklas dramatiskt.

Den ryske vicekonsuln i Istanbul ville hoppa av och ansökte om brittisk asyl. I gengäld lovade han att namnge tre ryska spioner i England. Philby förstod snabbt att han var en av dessa och begav sig till Turkiet. Ryssarna varnades och plötsligt var den ryske vicekonsuln tillbaka i Moskva och gick förmodligen ett förfärligt öde till mötes. Philby var alltså ”tredje mannen.” De övriga två har också gått till spionhistorien, Guy Burgess och Donald Maclean.

Till Philbys övriga ”bedrifter” räknas bland annat att han såg till att sabotera de brittisk-amerikanska försöken att störta den kommunistiska regimen i Albanien och att ett tjugotal västagenter i Kaukasusområdet försvann spårlöst.

I januari 1962 flydde Philby plötsligt till Moskva. Han hade då lämnat underrättelsetjänsten och arbetade som utrikeskorrespondent åt tidningen ”The Observer” i Beirut. Landsförrädare i England alltså, men i Moskva betraktades han som en hjälte. Fick flera fina utmärkelser och levde gott fram till sin död 1988. Philby var då 76 år gammal och sedan länge sovjetisk medborgare. Till sina dagliga förmåner hörde att få ”The Times” levererad varje dag. Så att denne cricket-entusiast inte skulle behöva missa något resultat!

När Philby flydde 1962 fanns redan, sedan 11 år tillbaka, Guy Burgess i Moskva. Burgess hade före kriget tillsammans med sin gode vän Anthony Blunt bott i en lyxlägenhet på 5 Bentick Street. Hyresvärd var Lord Rotschild och Burgess/Blunt hade redan på 30-talet varit medlemmar i en kommunistisk och homosexuell orden, ”Apostlarna” vid universitet i Cambridge.

Burgess, med jobb inom BBC, blev under kriget engagerad i underrättelsetjänsten och även Blunt, som annars var konsthistoriker med arbete vid kungahuset, engagerades där.

Under många dramatiska nätter plockade paret ut topphemliga dokument från Whitehall, tog med dem till Bentick Street eller till Blunts tjänstelägenhet på Portman Square. Där fotograferades handlingarna och skickades med kurirer till Moskva. Snart utrustades paret, i klassisk spionstil, med minikameror av ryssarna. Allt för att underlätta spionarbetet!

Flydde till Moskva

I maj 1951 flydde Guy Burgess och Donald Maclean till Moskva och Burgess bodde där tillsammans med en rysk pojkvän fram till sin död 1963. Hans aska flögs dock senare tillbaka till England och Burgess begravdes i familjegraven vid West Meon i Hampshire.

För Blunt betydde freden att han kunde återuppta sin civila karriär som blev strålande och till slut ledde fram till att han adlades och blev sir Anthony Blunt. Tiden hann dock ifatt även honom och 1979 avslöjades hela affären vilket betydde att Blunt förlorade sin adelstitel och plockades på alla sina nationella utmärkelser. Blunt dog 1983 i nummer 45 Portsea Hall, Bayswater. Han var då 76 år gammal.

PLATSER: Philbys 18 Carlyle Square ligger en bit från närmaste tunnelbanestation som är South Kensington. Gå Onslow Square söder ut, vidare över Fulham Road och fortsätt på Sydney Street till Kings Road. Sväng till vänster och följ gatan tills ni når Carlyle Square på höger hand.

Burgess och Blunts 5 Bentinck Street ligger i Marylebone. Närmaste tunnelbana är Bond Street. En annan intressant ”spionplats” är RAC–klubben vid Pall Mall. (Tunnelbanestation: Green Park) Det var i denna fashionabla motorklubbs restaurang som Burgess och Maclean planerade sin flykt till Moskva 1951.

MISSA INTE: När ni är i Kensingtonkvarteren kan ni också titta på 83 Onslow Gardens. Gatan som är en direkt sydlig fortsättning på Queens Gate. Här bodde en av de mest kända brittiska förrädarna under Andra Världskriget, ”Lord Haw-Haw.” Han hette William Joyce, var egentligen amerikan, men flyttade till England och blev medlem i det brittiska nazistpartiet. Veckorna före krigsutbrottet 1939 åkte han till Tyskland och därifrån blev han en nazistisk propagandaröst i de radiosändningar som skickades över de brittiska öarna. Med sin nasala röst som inledningsvis förkunnade ”Jairmany calling! Jairmany calling!” spred han antibrittisk propaganda i fem år. Joyce greps vid danska gränsen efter krigsslutet, ställdes inför rätta för högförräderi och hängdes, 39 år gammal, i Wandsworthfängelset den 3 januari 1946.

FAKTA: Ett av de mer uppmärksammade morden i London med troliga politiska motiv är det så kallade ”paraplymordet” 1978. Författaren Georgi Markov, hade lämnat sitt hemland Bulgarien redan 1969 och arbetade för BBC:s internationella sändningar. Där kritiserade han då och då den kommunistiska regimen i sitt gamla hemland. En torsdagskväll, den 7 september 1978, väntade Markov som vanligtpå en buss vid Waterloo Bridge när han plötsligt kände en stöt mot sitt lår. Han vände sig om och såg en man som tappat sitt paraply och bad om ursäkt. Mannen försökte dölja sitt ansikte och försvann snabbt i en taxi. På natten insjuknade Markov i hög feber i sitt hem på Lynette Avenue vid södra delen av Clapham Common. Efter ytterligare ett dygn togs han in på sjukhus där man konstaterade någon form av blodförgiftning. Trots massiva insatser med antibiotika avled han den 11 september. Under obduktionen hittade man en liten metallkapsel i Markovs lår, vilken hade innehållit något okänt ämne. Misstankarna om brott föll på den dåvarande bulgariska regimen, med president Zhivkov i spetsen. Inte minst eftersom en annan bulgarisk dissident råkade ut för ett liknande attentat i tunnelbanan i Paris vid ungefär samma tidpunkt. Zhivkov tvingades bort från makten i Bulgarien 1989 och avled 1998.

{ 4 comments… read them below or add one }

Henrik December 8, 2008 at 19:39

Världsklass Tomas, keep ‘em coming! ;)

JP December 9, 2008 at 01:59

Ja, klart läsvärt! Vill man fördjupa sig i historien om Philby, Burgess och de andra spionerna så rekommenderar jag BBC-miniserien “Cambridge Spies”, som gick på SVT för några år sedan under titeln “Spionerna från Cambridge”. En orgie i tweedkostymer, interiörer och exteriörer från Cambridge och London, Queen’s English och annat godis för alla anglofiler.

http://www.amazon.co.uk/Cambridge-Spies-Complete-Tom-Hollander/dp/B00009PBTC/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=dvd&qid=1228780669&sr=8-1

Joacim December 20, 2008 at 20:01

Jä’ttekul läsning! Spionerna från cambridge var kanon. undrar om den finns att få tag i som dvd?

Tomas December 22, 2008 at 12:42

Yepp. Finns bland annat på engelska amazon.co.uk för 13,5 pund!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: