Skönheten i kvällsmatcher

by Henrik on December 23, 2008 · 1 comment

I en svunnen tid var Millwall och Coventry de enda klubbarna i England med tillstånd att ha avspark kvart över tre på lördagseftermiddagarna. Anledningen var att de lördagsarbetande hamn- och bilfabriksarbetarna skulle hinna till arenorna. Tidig avspark var däremot inte så ovanligt, i alla fall inte under vinterhalvåret, så matcherna kunde slutföras innan det blev alltför mörkt.

1974 blev Millwall den första klubben att arrangera ligafotboll på en söndag (mot Fulham). De dåtida lagarna tillät inte klubben att ta inträde på söndagar men det löste man genom att endast släppa in åskådare som köpt ett särskilt framtaget matchprogram, och som lämpligt nog kostade exakt lika mycket som det normala inträdet på The Den. Snart följde fler klubbar efter och söndagsfotboll var ett faktum.

Strålkastarnas intåg i engelsk fotboll på 50- och 60-talet, det utökade antalet matcher, Ligacupens födelse och slutligen TV:s kommersiella explosion är förstås förklaringen till den moderna fotbollens utspridda spelschema. Och det är lätt att bli nostalgisk och sakna den heliga 3-avsparken på lördagarna. En ”fotbollsturist” som jag själv håller dock inne med svordomarna.

Jag själv har en förkärlek till kvällsmatcher. Att närma sig en arena och se strålkastarnas sken, omslutna av kompakt mörker, det är en syn som ger mig rysningar.

Självklart ska det vara en klassisk engelsk fotbollsarena. Vi pratar fyra separata läktare. Vi pratar strålkastarkonstruktioner i hörnen. Helst inbäddat i ett radhusområde med tegel i överflöd. Du hör det dova sorlet av röster, ljudet från hovarna på en nervöst stampande polishäst, kanske en entusiastisk programförsäljare, du vet inte säkert där i mörkret.

Men likt den där stjärnan på himlen som folk tenderar att tjata om den här tiden på året leder strålkastarnas sken dig rätt.

Jag hoppas ni uppskattar dessa fotografier lika mycket som jag.

God Jul, vänner!

Foto: Tim Rigby

Foto: Tim Rigby

Foto: Tim Rigby

Foto: Witte Leeuw

Foto: Thom Zwagers

Foto: Tim Rigby

Foto: Jonathan Gallagher

Photo: Tom Sewell

{ 1 comment… read it below or add one }

Jonas, Stopper fotbollsmagasin January 6, 2009 at 14:02

Skön artikel och fantastiska bilder…

Leave a Comment

Previous post:

Next post: