To be (on TV) or not to be

by Nick on January 8, 2009 · 4 comments

Som alla förmodligen vet är FA cupen världens äldsta cup och kanske den mest älskade. En av de saker som alltid kommer upp när man pratar om FA cupen är sk ”gigant killings” när lagen från de lägre serierna (speciellt lag från Conference ligorna) ställs mot premier league motstånd. Dessa matcher brukar vara de som de neutrala fotbollsälskarna tar till sina hjärtan, speciellt om det lag de själva håller på redan lämnat turneringen.

Vem minns inte Stevenage Bourough vs. Newcastle United för en 10 år sedan. Man fick en känsla av att alla utanför Tyneside hoppades på en stor skräll. Tidningarna var fyllda med helsidesreportage om spelarna i Stevenage som var allt annat än heltidsproffs. De var snarare pizzabagare, snickare eller studenter. Även jag drogs in i mediacirkusen och skrev en del om denna drabbning då det begav sig (tyvärr har jag inte kunnat hitta de texterna igen).

Nu har vi en snarlik situation som involverar ”min” klubb Fulham FC som lottats mot att spela borta på Rockingham Road, man måste ju bara älska det arenanamnet, mot non-league Kettering Town FC. Jag har redan sett exempel på hur gemene man hoppas på en skräll för ”The Poppies” som laget kallas, och det är ju helt i sin ordning tycker jag. Det som gör denna match lite speciell är dels de interna problem som skapats inom Fulham FC, men även det faktum att TV Bolagen valt att inte visa matchen alls.

Vi börjar med det dilemma som skapat en hel del friktion mellan Fulhams fans och klubben. Tilldelningen av biljetter står i fokus då Fulham för första gången på väldigt länge ser en mycket större efterfrågan på biljetter än man kommer få sig tilldelade av hemmalaget. Nog för att arenan har ett galet skönt namn, men stor det är den inte. Denna något unika situation har skapat en ”min är större än din”-tävling bland fansen som alla har olika kriterier på vem som ”förtjänar” biljetter. Allt ifrån att man ska visa upp hur många bortamatcher man åkt på de senaste åren och genom att ”bevisa” sin lojalitet få köpa biljetter till ”first come, first served” och allt däremellan. Lösningen klubben valde blev ett lotteri, något som ingen verkar nöjd med eftersom vem som helst kan anmäla sig.

Att TV bolagen valt bort denna match är en större sak som sträcker sig långt utanför de inblandade lagen och är nu en riksnyhet i UK. Dels har det, så vitt jag kunnat finna, bara hänt en gång att ett möte mellan ett non-league lag och ett lag från högsta serien inte visats på TV (för oss som älskar värdelöst vetande var den matchen: Nuneaton vs. Middlesborough) och så länge BBC hade sändningsrättigheterna till FA cupen så hände det aldrig. Personligen så hade jag (utan Fulhamhjärta) hellre sett denna match på TV än till exempel Man U-Spurs, Everton-Liverpool eller något annat möte som man ser på TV minst 2-3 gånger per säsong ändå.

Vidare har konspirationsteoretikerna (om det nu är ett existerande ord) fått vatten på sin kvarn och hävdar att TV-bolagen inte vågar visa en klubb som aktivt stödjer den Palestinska saken. Kettering Town FC spelar nämligen med ”Palestine Aid”-loggan på tröjorna. Visserligen en het potatis, men om den typen av sponsring är godkänd av FA så vore det ju skandal om det finns fog för spekulationerna.

Idag tog denna story en ny vändning då Kettering erbjuder sig att avstå från de £160.000 de skulle få för en TV sänd match och föreslår att man flyttar matchdagen för att frigöra sändningstid.

Ketterings ordförande, Imraan Ladak, kommenterar det hela:

“We were all very disappointed when the news was announced, but we hope our offer will allow ITV or Setanta to help increase awareness of the humanitarian crisis, whilst giving Kettering, Fulham and the neutral supporter the chance to watch one of the ties of the round.”

Nu återstår det att se vad TV bolagen säger om detta.

{ 4 comments… read them below or add one }

Nick January 9, 2009 at 08:35

Tydligen så går ett möte av stapeln under dagen där man ska se över sändningsmöjligheterna, och som bäst lär det luta åt en eftersändning av många artiklar att döma.

Lite mer värdelöst vetande också:
“Blue Square Premier club Kettering are in the fourth round for only the second time in 136 years.

The draw added more spice as it ­pitted them against the Premier League team owned by Mohamed Al Fayed, making made it the Cup’s first clash between two Muslim owners.”

Colu January 9, 2009 at 16:26

En stor j*vla skandal att matchen inte visas men så går det när man säljer ut hela cupen till ITV. Detta har till och med tagits upp på Colchesters forum. Vi vet hur det är att vara en liten klubb (är fortfarande liten) men för mindre klubbar är tv-sändning och exponering av denna sort livsviktig. Istället väljer tv-bolagen att sända tråkiga möten mellan samma topplag som man ständigt kan se live på tv. BBC hade garanterat visat matchen .. men dom får ju inte …

“two fingers up for crappy itv!”

Från Ketterings hemsida

Kettering Town reached the 4th round of the FA Cup last Saturday for only the second time in 136 years, one of only two teams from the 670 non-league entrants to make it this far. Even more improbably, the draw pitted Kettering against Premier League side Fulham owned by Mohamed Al-Fayed, which made it the competition’s first ever clash between two Muslim owners.

Kettering Town and the football world looked forward to a great challenge while the club anticipated the traditional windfall that every non-league team expects when drawn at home to a Premier League side –a cheque for £160,000 for live TV coverage. Televising the game would have had a further benefit – a chance for Kettering’s shirt, which carries the slogan Palestine Aid, to raise awareness and charitable aid for the humanitarian crisis in Palestine.

But yesterday afternoon ITV and Setanta took the almost unprecedented step of not choosing as one of their live matches a non-league team drawn at home to a Premier League side. Not only is it a tradition that such a tie is screened live, the schedule chosen contradicts the Football Association’s stated objective “to use The FA Cup to redistribute funds throughout the game” as Liverpool, Manchester United and Tottenham were all screened live in the 3rd round, whilst Tottenham will be live on TV for six consecutive games.

The decision has not only shocked and angered the supporters of Kettering and Fulham, but supporters of other clubs, including Tottenham, have flooded club message boards complaining.

Not only will Kettering Town miss out on the much-needed windfall and millions of football supporters be deprived of watching a match that embodies the essence of the Cup, more importantly the opportunity has been lost to raise further awareness and humanitarian aid in Palestine and follow the FIFA edict that says: “Due to its values, popularity, universal nature and appeal, football (in all of its forms) can be a viable and practical instrument for achieving social and human development targets…from a ‘charitable giving’ approach to a meaningful ‘socially responsible, involved, and committed’ one.”

For this reason, Kettering Town have today decided to offer ITV another opportunity to broadcast our game against Fulham live and will waive our right to the £160,000 fee we would be entitled to. Furthermore, if ITV are unable to fit our game into any of their four channels, over the four day period set aside for 4th round games, we will allow Setanta Sports to screen our game, on any of their seven channels, again waiving the £160,000 fee.

If, for any reason, neither ITV or Setanta can fit the game into the eleven channels and four days of programming we would ask the FA to allow the game to be moved to another date, as happened in the first round of the FA Cup, to assist ITV and Setanta with their scheduling.

And finally, if for any reason, none of the three options above works, we have other non-subscription TV channels that would be willing to screen the game live or allow ITV or Setanta to use their platform on any date the FA choose.

Chairman Imraan Ladak said “we were all very disappointed when the news was announced, but we hope our offer will allow ITV or Setanta to help increase awareness of the humanitarian crisis, whilst giving Kettering, Fulham and the neutral supporter the chance to watch one of the ties of the round.”

We look forward to working with the FA, ITV and Setanta Sports.

Hurlock January 9, 2009 at 23:00

Bara att hålla med, det är matcher som denna man älskar att se i 3-4 och ev 5 rundan av FA cupen. Fullständig skandal att den ev nu inte visas i tv. Giantkilling rules !

Henrik January 29, 2009 at 15:59

Hört på läktaren när Kettering kvitterade mot Fulham:

“Are you watching ITV?”

Leave a Comment

Previous post:

Next post: