James Pimm och hans hemliga dryck från 1800-talet

by Tomas on January 25, 2009 · 3 comments

Så brittiskt, så engelsk och så speciellt som dryck! Hört talas om drycken Pimm’s? Nej, det är knappast troligt eftersom det är en av de mest lokala aperitifer i världen – ändå är Pimm’s en klassisk storsäljare med egna utskänkningsstånd i samband med storevenemang som Wimbledon-tennisen, Royal Ascot-galoppen och trädgårdsarrangemanget, Chelsea Flower Show.

Ingen vet med säkerhet när James Pimm skapade sin märkliga dryck men säkert är att denne man tog över Hogshead Tavern nära Bank of England i Londons City 1823. Pimm gjorde om värdshuset till Pimm’s ostronbar. Där skapade han också sin egen drink på ett recept bestående av örter, kryddor och en bas av gin. Ursprungligen såldes den i glas och kärl över disken i ostronbaren men 1859 började han också tappa den på halvlitersbuteljer vilka såldes för 3 shillings. 1865 sålde James Pimm sin rörelse till Frederick Sawyers som allt mer började kommersialisera drycken vilken snart blev en jättesuccé vid större, publika arrangemang. 1880 var det Horatio Davies, senare borgmästare i London, som tog över tillverkningen och dessutom började göra variationer på Pimm’s.

1912 registrerades namnet Pimm’s No 1 Cup. Senare utvecklades ytterligare fem variationer, nummer 2 till 6 med baser bestående av whiskey, konjak, rom, rågwiskey och vodka. Idag är det bara ettan som säljs men även Pimm’s No 6 – den med vodka – har börjat sälja och rönt ett ökat intresse.

Idag tillverkas Pimm’s i Laindon, Essex och den största marknaden är förutom Storbritannien även USA, Frankrike och Asien.

Ginbasen i Pimm’s No 1 är alltså ett gammalt 1800-tals Booth’s London Gin-recept med torr eftersmak. Extrakt innehållande olika örter, frukter, mineralvatten och någon hemlig likör tillsätts sedan ginbasen.

{ 3 comments… read them below or add one }

Henrik January 26, 2009 at 19:34

After-work och Pimms på Gretas uteservering är sommar! ;)

Intressant text som vanligt Tomas!

Tomas January 26, 2009 at 19:58

Tack Henrik! En liten uppdatering kan vara att nummer 3, den brandybaserade, under senare år börjat säljas med tillägget “Winter warmer” under vinterhalvåret. Dels finns den på många pubar om man vill prova och dels säljs både den och ettan ofta på flygplatser typ Heathrow och Stanstead. Pimms finns också, åtminstone ibland, som beställningsvara på bolaget.

Huyton January 26, 2009 at 22:06

Debasers uteservering och en eller flera kannor Pimm’s är sommar för mig!

Intressant text och kul att veta vad det är man häller i sig varma sommardagar ;-)

Leave a Comment

Previous post:

Next post: