FA-cupens legendariska omspel

by Henrik on February 2, 2009 · 10 comments

Med reservation för snökaoset i England står det omspel i FA-cupen på programmet denna vecka.

Som något av en traditionalist när det gäller brittisk fotboll samt stor beundrare av FA-cupen är det med avsky jag konstaterar att allt fler är tveksamma till omspels-regeln i världens mest anrika utslagsturnering. Det nästan bubblar under skinnet när man inser att det inte längre bara är en och en annan utländsk manager som vill minska slitaget på sina överbetalda primadonnor, nej åsikten tycks tyvärr utbredd även bland många av dagens historielösa supportrar.

FA-cupen är engelsk fotbolls hjärta och själ. Och dess legendariska omspel bildar likaväl som underdog-fenomenet navet i denna 128-åriga institution.

Äldre läsare kanske minns 1979 års upplaga av FA-cupen då det krävdes inte mindre än fyra omspel för att separera Sheffield Wednesday och Arsenal åt i den tredje rundan. 1-1 på Hillsborough följdes av samma resultat på Highbury tre dagar senare, varpå mötet flyttades till neutral plan (Filbert Street i Leicester) och resultaten 2-2 och 3-3 följde innan Arsenal kunde besegra Wednesday med 2-0. London-klubben fortsatte sin resa och vann till slut hela turneringen efter en 3-2-seger över Manchester United i finalen.

Och apropå finaler. 1990 var senast en final gick till omspel. Ett heroiskt Crystal Palace spelade sin första FA-cupfinal någonsin och bjöd Manchester United på mäktigt motstånd. Palace tog tidigt ledningen men Bryan Robson och Mark Hughes vände matchen åt United innan en viss Ian Wright tog över showen. In från bänken efter en dubbel benfraktur gjorde han två mål. Palace var sju minuter från en titel då Hughes ordnade omspel. Ett omspel som United vann med 1-0 efter mål av backen Lee Martin som dessförinnan inte gjort mål på hela säsongen.

Men vi behöver inte gå långt tillbaka i tiden för att se charmen med dessa omspel. För fyra år sedan ordnade non-league klubben Exeter omspel på självaste Old Trafford. En omutlig målvakt vid namn Paul Jones gjorde sitt livs match och spikade igen målet. Trots det hade Exeter ett gyllene läge att peta in matchens enda mål i slutminuterna. Till returen plockade Sir Alex Ferguson med stjärnor så som Ronaldo och Wayne Rooney och vann med 2-0 på St James’ Park i Exeter.

Trots det var Manchester United kanske det lag som följande säsong var nöjdast då en ny 0-0-match mot non-league motstånd, denna gång Burton Albion, slutade med omspel. Domaren var en av få som inte såg Gerard Pique’s hands i matchens slutskede. Omspelet på Old Trafford vann United komfortabelt med 5-0 men frågan är om det inte var Burton som skrattade högst ändå efter att ha stärkt sin ekonomi för flera säsonger framöver.

Förra säsongen tvingade den lilla Hampshire-klubben Havant & Waterlooville dåvarande tabellettan i League One, Swansea City, till omspel i den tredje omgången. Efter 1-1 i första matchen vann amatörlaget omspelet med 4-2. Och då var man redan medvetna om att för vinnaren väntade en resa till Anfield. Även om Havant & Waterlooville två gånger tog ledningen mot självaste Liverpool förlorade man slutligen med 5-2, men väg då in att klubbens FA-cupäventyr börjat redan i den andra kvalomgången!

Den pågående upplagan av FA-cupen har redan bjudit på ett häpnadsväckande omspelsdrama. Även om somliga kallar det för en fars. Första matchen mellan Chesterfield och Conference North-klubben Droyslden avbröts på grund av dimma. Det uppmärksammade omspelet slutade 2-2 efter att Chesterfield tillåtit amatörerna rulla in en boll i tomt mål då man själva dessförinnan gjort mål på en situation där man istället borde ha spelat tillbaka bollen efter skada på en egen spela. Det första egentliga omspelet avbröts då Droysldens strålkastare slocknade, passande nog ledde Chesterfield då med 2-0. Det fjärde mötet vann då istället Droyslden med 2-1 och gick vidare till nästa omgång. Trodde alla. Men Chesterfield lämnade in en protest för att Droyslden använt sig av en avstängd spelare, som dessutom gjorde det vinnande målet, varpå amatörerna sparkades ut ur turneringen.

Veckans omspel i FA-cupens tredje omgång har alla förutsättningar att bli något extra och skriva in sig i historieböckerna.

OMSPELEN I FA-CUPENS 3:E OMGÅNG:

03 Feb kl 20:45 Burnley-West Bromwich Albion

04 Feb kl 20:45 Aston Villa-Doncaster Rovers
04 Feb kl 20:45 Nottingham Forest-Derby County
04 Feb kl 21:00 Blackburn Rovers-Sunderland AFC
04 Feb kl 21:10 Everton-Liverpool

16 Feb kl 20:45 Arsenal-Cardiff City **uppskjuten**

{ 10 comments… read them below or add one }

Nick February 3, 2009 at 13:19

Ska vid tillfälle kolla upp vilka matcher och hur det gick till när Fulham satte nuvarande rekord på att behöva spela 11 matcher i FA Cupen innan man var framme i finalen 1975. (en final som förlorades med 2-0 mot West Ham)

Noterar också att dessa omspel inte glädjer Londonpolisen särskilt mycket just nu, om det inte nu sker förändringar på grund av vädret så spelar följande lag i “Stor-London” samtidigt och med dessa en hel del “kategori C” supportrar kan man anta:

* Swansea
* Cardiff
* Millwall
* Leeds

En hel del gamla rivaliteter i den quadrupeln må jag säga!

Nick February 3, 2009 at 13:26

Glömde ju Birmingham i uppräkningen ovan, de spelar mot Palace samma dag också. Är lite förundrad över att man gått med på detta från myndigheternas håll… :S

Henrik February 3, 2009 at 13:57

Nu ställer ju vädrets makter till det(?) eller hur man nu ska säga, glada lär iaf The Met vara.

Följande matcher är inställda hittills:

FA Cup fourth round replay: Arsenal v Cardiff

Championship: Crystal Palace v Birmingham, QPR v Swansea

League One: Brighton v Peterborough, Carlisle v Hereford, Cheltenham v Tranmere, Crewe v Yeovil, Leyton Orient v Leeds, Millwall v Colchester, Northampton v Swindon, Oldham v Bristol Rovers

League Two: Aldershot v Chesterfield, Dagenham v Bournemouth, Exeter v Port Vale, Lincoln v Macclesfield, Luton v Grimsby, Notts County v Gillingham, Rotherham v Bury, Wycombe v Barnet

FA Trophy third round replay: York v Kidderminster

Henrik February 3, 2009 at 14:03

Kära bror, hittade faktiskt en klubb som tycks ha varit snäppet värre än Fulham!

“The 1974-75 competition saw the record set for the highest number of games played in one season by one club. Bideford played 13 games over five rounds: one for the 1st qualifying round, two for the 2nd qualifying round, five for the 3rd qualifying round, four for the 4th qualifying round, and one for the 1st round proper. Multiple replays no longer take place, so this record is unlikely to be beaten.”

Nick February 3, 2009 at 17:42

Se på fan, då är nog FFCs matchsvit menad som flest matcher innan finalen eller något då.

13 matcher och ut i 5:e rundan är ju förövrigt rätt sjukt ;)

layer road February 3, 2009 at 18:23

När Colchester mötte Leamington FC i FA Cupens första omgång 2005/06 så gjorde Leamington sin åttonde match i FA Cupen.

Dom gick in i den Premilinära omgången mot Sutton Town. Första matchen slutade 0-0 (1) på Windmill Ground. Returen slutade 9-8! efter straffar till Leamington. (2)
I den första kvalomgången vinner sen The Brakes med 1-0 mot Kidsgrove Athletic (3)
I den andra kvalomgången slutar första matchen 2-2 mot Oadby Town (4) men omspelet vinner man med 4-2 efter straffar. (5)
Woodford United i kvalomgång tre slutar med seger 2-0 (6)
När sen Ossett Town slås tillbaka med 3-2 i kvalomgång fyra är drömmen ett faktum för nu har man nått själva huvudturneringen. (7)

Leamington lottas alltså mot Colchester från League One. Förmodligen inte den roligaste lottningen för Leamingon men fansen var nöjda med att få ett lag dom trots allt hört talas om vilket inte var fallet när jag hörde lottningen direkt i min internetradio.

Matchen på Layer Road vinner Colchester med hela 9-1 och Colchester tangerar sitt målrekord. (8). Det största jublet för kvällen var när Brakes gör sitt mål. En härlig rökare från 30 meter rakt upp i krysset utan chans för Colchesters målvakt Aidan Davison mitt framför bortafansen också. Har nog aldrig sett ett sånt stort jubel över en 1-7 reducering…

Själv hade jag tippat 8-1 till Colchester och gick 50x insatts (1 pund). Såg ju bra ut när Neil Danns gör 8-1 på stopptid men Danns hinner även göra ett till mål på stopptid och 50 pund puts veck borta. :-(

layer road February 3, 2009 at 18:52

En sak till om omspel

När dom i början av 90-talet begränsade allt till ett omspel så att matcherna ska avgöras på straffar.

Colchester mötte då Exeter City i FA Cupens första omgång och båda matcherna slutade 0-0 men vi förlorade sen på straffar. Colchester spealde alltså 210 minuter FA Cupfotboll utan att släppa in ett enda mål och ändå åkte vi ur cupen. Colchester blev därmed det första laget som råkade ut för det ödet.

Henrik February 5, 2009 at 17:09

Ang Everton-Liverpool; kul att kolla i 118 minuter och sedan missa målet…

http://www.youtube.com/watch?v=0qUx3RPdlcM

Nick February 5, 2009 at 18:28

“The greatest cock-up in modern media times” som någon skrev på ett forum i morse. Nästan så att TV4 skulle klara det bättre…Kanske?!

Oscar Douglas February 5, 2009 at 20:18

Var ju helt jävla sinnesjukt, ärligt talat. Satt och följde en ITV-stream och den blev ju reklam på.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: