Clwb Pêl-droed Dinas Caerdydd

by Henrik on March 26, 2009 · 5 comments

Den allra sista fotbollsmatchen någonsin på Ninian Park kommer att spelas lördagen den 25 april 2009 när Cardiff City tar emot Ipswich Town i säsongens sista hemmamöte. I händelse av en play-off semifinal kan fristen komma att förlängas med 2 x 45 minuter plus eventuellt tillägg. Men när säsongen 2009-10 sparkar igång kommer Cardiffs stolthet att spela sina hemmamatcher på en helt ny arena på andra sidan Sloper Road, knappt 100 meter bort.

Ninian Park, en gång i tiden byggd ovanpå en sopptipp faktiskt, fick sitt namn efter lorden och brittiske löjtnanten Ninian Edward Crichton-Stuart som stupade i Första Världskriget när han ledde en nattlig överraskningsattack vid La Bassée i Normandie. Namnrättigheterna till den nya arenan har sålts till samma företag som sålde namnet på Arsenals skrytbygge vid Ashburton Grove. Enligt walesisk media kommer namnet att inbringa i förhållande blygsamma £9 miljoner över 100 år, men då har man en klausul som garanterar att ”The Cardiff City Stadium” kommer att förbli en del av arenans namn även i framtiden. I skrivande stund är det dock inte klart med någon arenasponsor överhuvudtaget.

cardiff_stadiums_2

Cardiff City står som ägare till den nya arenan – med kapacitet för 26,500 sittande åskådare – med lokala rugbyklubben Cardiff Blues som hyresgäster. Den nya arenan ligger på marken för en gammal friidrottsarena (Leckwith Athletics Stadium). Totalt beräknas arenan ha kostat £48 miljoner – drygt 600 miljoner kr – när den står klar. Utformningen av arenan – vars design är snarlik Walkers Stadium, Keepmoat Stadium, Rico Arena och andra plastiga 2000-talsbyggen – möjliggör en utbyggnad till uppemot 60,000 åskådare i framtiden.

Ninian Park tillhör det gamla gardet av genuina brittiska fotbollsarenor. Trots flera försök till upprustning genom åren går det vid ett besök inte att undgå den unika känsla en luggsliten arena med bevarade ståplatssektioner, fristående läktare och de klassiska strålkastarna i hörnen ger. En passionerad supporterskara har dessutom på sitt sätt bidragit till att Cardiff borta allt som oftast ses på med skräckblandad förtjusning av gästande fans. Ninian Park har karaktär och det är mer än vad man kan säga om många av dagens nya arenor.

Trots att Cardiff City spelat i det engelska ligasystemet sedan 1910 tilläts klubben under många år att delta i den walesiska cupen och kunde således kvalificera sig för dåvarande Cupvinnarcupen den vägen. Idag känns det avlägset att klubbar som Hamburg, Real Madrid och Porto faktiskt spelat tävlingsmatcher på Ninian Park. Men lika verkligt, eller overkligt om man så vill, är det faktum att det nästa säsong kan komma spelas Premier League-fotboll i Wales mot Manchester United, Chelsea och Liverpool. Och det vore i så fall inte första gången. Cardiff har spelat totalt 15 säsonger i den högsta engelska divisionen, senast 1962, och är också den enda icke-engelska klubb att ha vunnit FA-cupen.

Det är lätt att imponeras av Clwb Pêl-droed Dinas Caerdydd, som är klubbens namn på walesiska, och dess resa. Så sent som 1996 slutade man på 90:e plats i ligasystemet med endast Scarborough och Torquay bakom sig i tabellen. Strax efteråt tog en lömsk figur vid namn Sam Hammam över kontrollen på Ninian Park. Ni minns säkert hans namn från härvan som föranledde mordet av Wimbledon FC. Den libanesiske affärsmannen ville inledningsvis döpa om klubben till ”The Cardiff Celts” men tvingades snabbt överge planerna. Trots att klubben klättrade i ligasystemet blödde man ekonomiskt och hade till slut över £40 miljoner i skulder när ett konsortium lett av Peter Ridsdale köpte ut Hammam julen 2006. Då vilade konkurshotet tungt över Ninian Park.

cardiff_stadiums

Ett unikt foto med den nya arenan i förgrunden, Ninian Park
strax bakom och Millennium Stadium i bakgrunden

Klubbens skuldsanering fortgår alltjämnt, men trots arenabygget och en pågående rättstvist mot ett penninginstitut, uppges klubben vara vid god vigör. En av anledningarna är de framgångsrika försäljningarna av spelare som Cameron Jerome, Aaron Ramsey, Robert Earnshaw, Danny Gabbidon, Michael Chopra och James Collins som uppges ha inbringat närmare £20 miljoner till klubben. Pengar som visserligen inte bara gått till avbetalningar utan också en del namnkunniga spelarförstärkningar. Efter att under sommaren ha släppt Robbie Fowler och Jimmy-Floyd Hasselbaink, som båda gott och väl uppnått bäst-före-datum, har man under säsongen knutit till sig namn som Jay Bothroyd, Peter Enckelman, Quincy Owusu-Abeyie, Wayne Routledge, Eddie Johnson och nygamla Michael Chopra i jakten på det glimrande guldet i högstadivisionen.

I skrivande stund ligger Cardiff på sjätte plats i tabellen med åtta matcher kvar att spela. Skulle tabellställningen stå sig får man möta Reading i två play-off semifinaler. Och Cardiff-supportrarna därmed ytterligare ett tillfälle att säga farväl till sin hemmaplan sedan 99 år.

{ 5 comments… read them below or add one }

Nigge March 26, 2009 at 21:26

Trist med ännu en gammal klassisk arena i graven. Inte för att den är särskilt fin eller så, men som du skriver andas den just den där känslan man har av att kliva in på engelsk ståplats. För övrigt den arena där jag blivit mest skitis efter matchen när vi lyckades gå vilse i tisdagskvällen och hamnade på en lång, lång promenad tillbaka till vandrarhemmet efter att ha vunnit matchen med 1-0. Brrr, vila i frid Ninian Park.

P.S Väldigt trevlig sida ni har. Är en lurker o har nog inte skrivit nåt här förut, men är in o kollar efter nya artiklar varje dag. Keep up the good work! D.S

Tug Wilson March 27, 2009 at 13:27

RIP!

Var och såg Cardiff-Leicester där ifjol vilket var en upplevelse, och hade planer på att försöka se en match mot Swansea innan nya arenan, men så verkar det inte bli tyvärr.

layer road March 27, 2009 at 17:27

Jaha, ännu en arena man tappar då laget flyttar :-(

Såg Cardiff-Colchester 0-3 för en massa år sen och man höll ju mycket låg profil efter matchen då Cardiff jagade direktuppflyttning från L1 och vi satte ju stora käppar i deras hjul. Cardiff är ju inget ställe man gärna återkommer till som bortasupporter. Samma sak gäller även Swansea där jag också blivit av med arenan efter en 2-0 vinst för The U’s :-)

Henrik April 21, 2009 at 12:35

Till helgen är det alltså dags för avskedsföreställning (även om jag har svårt att se hur man inte kommer få spela en play-off semifinal till):

Opened: 1910
Capacity: 21,508
Record attendance: 62,634 for Wales v England, 14 October 1961
Record club attendance: 57,893 for Cardiff v Arsenal, Division One, 22 April 1953
Record victory: Cardiff City 8-0 Enfield, November 1931
Did you know?: The Captain Morgan Rum advert painted on the roof of Ninian Park’s Popular Bank stand was the longest-serving advert in any British football ground as it remained for more than 40 years

Henrik April 22, 2009 at 10:18

Här listar BBC vad man anser vara de 10 största ögonblicken på Ninian Park. Läsvärt!

http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/c/cardiff_city/8003698.stm

Leave a Comment

Previous post:

Next post: