U21-EM närmar sig!

by Henrik on June 2, 2009 · 4 comments

Juni månad ser ut att bjuda på högintressant internationell fotboll här i Sverige, det kan vi konstatera då det endast återstår två veckor tills U21-EM sparkar igång.

Alla deltagande länder har anmält sina trupper och för en smyganglofil vattnas det i munnen.

Ett av de största affischnamnen i sommar är förstås Theo Walcott som finns med i Englands 23-mannatrupp trots Arsenal-managern Arsene Wengers protester. Bakgrunden till fransmannens ilska är att Walcott redan är ordinarie i A-landslaget och att 20-åringen i händelse av att England går till final i mästerskapet endast kommer att få en veckas semester innan Arsenals försäsong drar igång. Med i Englands trupp med meriter från A-landslaget är också Aston Villa-anfallaren Gabriel Agbonlahor och Manchester Citys försvarare Micah Richards.

Stuart Pearce lutar sig mot en trupp som vann sju av de åtta kvalmatcherna och där nästan varje enskild spelare har meriter från spel i Premier League. Men undantag finns. Andremålvakten Joe Lewis spenderade säsongen i tredjedivisionen med Peterborough där han var en starkt bidragande orsak till klubbens avancemang till The Championship, och mittfältaren Andrew Driver spelar till vardags i skotska Hearts och har också bott större delen av sitt 21-åriga liv norr om gränsen.

England har redan hunnit med att göra två ändringar i truppen. Den skadade duon Steven Taylor (Newcastle) och Danny Welbeck (Man Utd) har ersatts av Tottenham-mittfältaren Danny Rose och försvararen Richard Stearman från nyblivna Premier League-laget Wolverhampton.

Mittfältarna Jack Rodwell (Everton) och redan nämnde Danny Rose är med sina 18 år det engelska lägrets yngsta spelare (alla spelare måste vara födda den 1 januari -86 eller senare). Äldst är den 23 år gamla Aston Villa-spelaren James Milner.

I Sveriges U21-trupp hittar vi Blackburn-spelaren Martin Olsson och Spanien mönstrar Newcastle-anfallaren Xisco men utöver det är det ganska barskrapat när det kommer till brittiska spelare i sommarens mästerskap. Exempelvis så ställer Italien och Tyskland upp helt inhemska spelartrupper.

Nu betyder det inte att profiler därmed saknas. I Italien hittar du bland annat Inter-stjärnan Mario Balotelli och Romas Marco Motta, Tyskland ställer upp med spelare som Rouwen Hennings (Hamburg) och Mesut Ösil (Werder Bremen), liksom ytterligare tre A-landslagsspelare, supertalangen Bojan Krkic är en av Spaniens blivande storspelare, men även ett anonymt fotbollsland som Finland ställer upp med proffs från nio lika europeiska ligor. Bara det faktum att inte mindre än sex av U21-spelarna i sommar till vardags tillhör de två Champions League-finallagen ger mästerskapet en viss stjärnglans.

EM invigs den 15 juni då Spanien möter Tyskland och England ställs mot Finland i B-gruppens första omgång.

Anglofil.se fortsätter förstås att bevaka sommarens höjdpunkt!

ENGLANDS TRUPP FÖR U21-EM:

Joe Hart (Man City), Joe Lewis (Peterborough), Scott Loach (Watford)

Martin Cranie (Portsmouth), Kieran Gibbs (Arsenal), Michael Mancienne (Chelsea), Nedum Onuoha (Man City), Micah Richards (Man City), Andrew Taylor (Middlesbrough), James Tomkins (West Ham), Richard Stearman (Wolves)

Lee Cattermole (Wigan), Andrew Driver (Hearts), Craig Gardner (Aston Villa), Adam Johnson (Middlesbrough), James Milner (Aston Villa), Fabrice Muamba (Bolton), Mark Noble (West Ham), Jack Rodwell (Everton), Danny Rose (Tottenham)

Theo Walcott (Arsenal) Gabriel Agbonlahor (Aston Villa), Frazier Campbell (Tottenham Hotspur – lån)

{ 4 comments… read them below or add one }

Henrik June 8, 2009 at 21:36

Englands U21-lag träningsspelar mot Azerbadjan ikväll och leder med 3-0 i paus efter mål från Mancienne (1), Sadiqov (og 26) och Gardner (31).

Så här ser laget ut:

1. Joe Hart, 2. Martin Cranie, 3. Kieran Gibbs, 4. Fabrice Muamba, 5. James Tomkins, 6. Michael Mancienne, 7. Craig Gardner, 8. Lee Cattermole, 9. Fraizer Campbell, 10. Mark Noble (C), 11. Adam Johnson

Bänk: 12. Andrew Taylor, 13. Joe Lewis, 14. Richard Stearman, 15. Jack Rodwell, 16. Danny Rose, 22. Scott Loach

Henrik June 9, 2009 at 14:08

England vann alltså med 7-0 till slut. Målskyttar: Mancienne (1), Sadigov (og 26), Gardner (31), Cattermole (55), Gibbs (64, 70), Rodwell (90). Typ Englands största seger i U21-sammanhang, den tidigare (8-1) kom mot Finland som man alltså möter i öppningsmatchen 15/6…

Ikväll spelar Sverige sitt genrep – mycket spännande!

Henrik June 9, 2009 at 14:19

Så här tänker Sverige spela:

Pär Hansson – Pierre Bengtsson, Mattias Bjärsmyr, Per Karlsson, Martin Olsson – Gabriel Özkan, Labinot Harbuzi, Gustav Svensson, Emir Bajrami – Pontus Wernbloom, Denni Avdic

Bänk (fria byten): Johan Dahlin, Kristoffer Nordfeldt, Mikael Lustig, Rasmus Bengtsson, Emil Johansson, Ola Toivonen, Andreas Landgren, Joel Johansson, Robin Söder, Guillermo Molins, Sebastian Eriksson, Joel Ekstrand

Oscar (en annan) June 12, 2009 at 20:06

Ser fram emot att se Michael Mancienne ta ytterligare ett steg i sin karriär. Det ryktas att Carvalho ska lämna Chelsea och jag anser att den perfekta ersättaren redan finns i de egna leden.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: