Competition undermined by lunatic transfer fees

by Nick on June 12, 2009 · 6 comments

”Handful of Clubs Dominating Football”

Rubrikerna ovan är citerade från The Times och är väl inte helt tagna ur sitt sammanhang med den senaste tidens sanslösa övergångar. Speciellt då kanske Kaka och Ronaldo till Real Madrid. Det ”lustiga” är att dessa rubriker inte står att finna i dagens The Times utan kommer från en artikel av Geoffrey Green och publicerades 1:a Januari 1968.

sterling

Nu kunde säkert inte Mr. Green skåda in i framtiden utan skrev om det aktuella läget i Englands högsta division då. Det är dock föga förvånande att klubbarna i fokus redan då hette Manchester United och Liverpool, de har ju under väldigt lång tid lett utvecklingen. Endast med något undantag har någon annan klubb stuckit upp med en ”big money transfer”, men dessa övergångar har ju varit undantagen som bekräftat regeln. I alla fall till en viss Rysk herre köpte Chelsea FC.

Man kan ju argumentera att de största övergångarna numer har gjorts av klubbar utanför England, i alla fall tills vi ser hur Alex Ferguson bestämmer sig för att sätta sprätt på de £80 miljoner som Ronaldos prislapp landade på.  Detta argument användes redan i artikeln från 1968 då man påpekade att bara för ett en spelare sålts/köpts för £200,000 i Italien så skulle det inte behöva bli verklighet i England. Om journalisten bara visste vart åt det barkade.

För att återgå till rubriken på denna text, ”Competition undermined by lunatic transfer fees”, så är ju detta en sanning som vi levt med, i ett oförändrat tillstånd, sedan Premier League skapades (ja, i ärlighetens namn en bra tid innan dess också). Med något endaste undantag har en klubb utanför ”the big three” stuckit upp och utmanat om de inhemska titlarna och sedan Chelsea fick ekonomisk dopning har ingen klubb sett ut att kunna utmana ”the big four”. Visst såg det länge ut som om Aston Villa kunde ge Arsenal en match säsongen som just avslutades, men trots att man fått synnerligen bättre ekonomiska medel att använda med sin amerikanske ägare så föll man på målsnöret och de rikaste klubbarnas dominans var intakt. Det ser inte ut som om att någon större förändring lär ske inom en överskådlig framtid heller. Kanske kan ”the big four” utökas med någon eller några klubbar över tid? Något som säkert anhängare till Manchester City i alla fall lär hoppas på.

Å andra sidan är inte sjuka summor pengar liktydigt med framgång, se bara på Queens Park Rangers som de senaste åren ägts av en av världens absolut rikaste personer och som har investerat en hel del i klubben utan någon som helst framgång (så här långt).

Vad leder då denna krönika till? Ja inte vet jag för att vara ärlig, jag är mest nyfiken på hur våra läsare ser på den verklighet våra respektive klubbar lever i och er syn på vad som skulle kunna göras för att få till en förändring? (Om det är en förändring vi vill ha?!)

Ska lönetak införas? Kanske krav på att minst X antal spelare ska komma från klubbens egna led? Ska man begränsa antalet övergångar per kalenderår? Eller vad bör ske?

En sak som jag i alla fall känner mig säker på är att ju längre fotbollen domineras av ett fåtal klubbar så kommer intresset för breddfotbollen bara minska. Se på den ”gloryhunter”-utveckling vi har haft under en lång period inom den globala fotbollen och jämför den med för 30-år sedan. Då föll, i alla fall vi svenskar, till höger och vänster för alla möjliga lag i Storbritannien. Kriterierna för hur folk ”valde” var lika många som det fanns intresserade. Färgerna, klubbmärket, namnet, frisyren på den där elaka centertanken, sångerna från läktarplats, hur arenan såg ut osv. Nu tycks kriterierna vara vilka som är bäst, snyggaste spelaren, vilken bil favoritstjärnan kör eller kanske något annat, för mig, helt irrelevant.

Nu är frågan, vad tycker ni om den problematiska situationen? Är det ens ett problem? Nämn gärna vilken klubb som ni följer och varför det blev just dem.

{ 6 comments… read them below or add one }

Henrik June 12, 2009 at 16:42

Den skadeglade kan inte låta bli att le lite i mjugg att det nu är United-fans som “förfasas” över utvecklingen. Innan dess var det väl Chelsea-anhängarna då Robinho gick till Man City?

Men oavsett vad så är detta en sjuk och obehaglig realitet. Och jag kan ärligt säga att det gör att jag tappar sugen för att vara en del av Premier- och Champions League-cirkusen mer och mer för varje år. Men hade inte jag, liksom ni alla andra, väl bänkat er framför TV-apparaterna när det vankas kvarts-, semi- och final i UCL så hade inte klubbar som Real Madrid kunnat ha skulder på 6 miljarder och ändå värva.

P.S. Angående QPR så har man faktiskt ännu inte direkt satsat (då bortser jag från alla managers vars lön man fortfarande betalar) på det sportsliga. Men det lär ske. Eller så avvecklar man sitt intresse i klubben?

Henrik June 12, 2009 at 16:46

Angående “the big four”-diskussionen, som vi haft tidigare, är den knappast statisk. Jag menar om Arsenal på nytt misslyckas med att utmana om titeln då kan man gå ner till “the big three” istället. Eller, vem vet, kanske det blir “the big five” med Manchester City istället? Det var faktiskt inte så länge man sa just “the big five” och räknade in Aston Villa och Everton (pre-Chelsea).

http://anglofil.se/2009/02/27/the-big-four-three-five/

En vacker dag kanske övriga utländska ägare bestämmer sig för att visa musklerna och då kanske Englands-toppen består av klubbar som Notts County, Portsmouth, Chelsea, Millwall, etc?

;)

Ronny June 13, 2009 at 09:42

Det är helt sanslöst att klubbar betalar dessa otroliga summor som det handlar om idag,hur man som i Reals fall kan värva överhuvudtaget med dom stora skulder dom har är för mig en gåta, dessutom så skall dessa stjärnor ha snuskigt bra betalt också. det enda rätta är nog ett lönetak samt att det bara tillåts ett visst antal utländska spelare per klubb, det är nästan pinsamt att tex se arsenals laguppställning som ibland inte innehåller en enda brittisk spelare. Jag tappar tyvärr intresset en aning och saknar helt klart dom gjyttiga planerna på den gamla tipsextratiden när spelarna kunde göra en riktig glidtackling;-)
Är själv en fanatisk Hammer sedan många år tillbaka och drömmer mig ibland tillbaka med en DVD med bla Trevor Brooking, Billy Bonds m,m dom gubbarna visste dessutom vad klubbkänsla var. Med andra ord kan man konstatera att vissa saker var bättre förr:-)

Henrik June 13, 2009 at 20:46

Daily Mail förklarar hur Madrid har råd med sådant Man Utd inte har råd med:

But television income is where the Spanish club comprehensively trump United. While the Premier League negotiates collective deals on behalf of the entire top flight, sharing its rewards with Wigan, Stoke and Bolton as well as Liverpool, Chelsea and United, Madrid sell their individual TV rights and keep the money for themselves.

That hands them a tremendous advantage. Madrid’s last TV deal raked in more than one billion euros, and every season they collect £135m for every £50m United glean from TV payments.

Inte för att det förändrar något – sjukt är ordet!

Henrik August 10, 2009 at 19:53

Ur en sportslig synvinkel så är det först nu faktiskt som jag inser vilket lag Man City kan ställa på benen:

Given
Bridge – Touré – Richards – Zabaleta
Robinho – Ireland – Barry – Wright-Phillips
Tevez – Adebayor

Subs: Santa Cruz, Bellamy, Ben Haim, Jo, Taylor, Berti, Kompany.

Moraliskt rätt eller icke så är det med motvillig skräckblandad förtjusning det återstår och se om City kan göra det här till ett slagkraftigt fotbollslag och utmana the big four.

Pengar är ju inte samma som framgång…

Oscar Douglas Olofsson August 10, 2009 at 23:21

Agreed, Henrik. Ska bli väldigt intressant. Ett sjukt imponerande lag. Barry kan ha varit en kanonvärvning och även om Adebawhore var en målsumpare av stora mått förra säsongen är det ju inget tvivel om att han har grym potential.

Nyckeln tror jag är att spelare som Santa Cruz och Bellamy klarar av att få nöta en del bänk i ligan.

Och även om Given är en av ligans bästa målvakter kan jag inte låta bli att tycka att City gjort ett misstag med Hart. Grymt lovande och så blir han utlånad till Birmingham som har köpoption på “bara” £4 milj. .

Förresten är väl inte Jo kvar? Tror han är på förlängt hos Everton.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: