U21-EM: 5 heta

by Henrik on June 12, 2009 · 14 comments

England må sakna skadade spelare så som Tom Huddlestone, Jamie O’Hara, Aaron Lennon, Steven Taylor, Matt Derbyshire och Danny Welbeck i Sverige – trots det kommer man på inget sätt sakna profiler.

U21-EM är inte längre ett mästerskap där man letar efter hittills i det närmsta okända men blivande stjärnor. Aldrig förr har så många spelare med meriter från A-landslagsspel deltagit och aldrig förr har så många spelare redan varit etablerade namn i de stora europeiska ligorna.

Undertecknad har nedan valt ut fem saker du inte bör missa – allt i anglofiliska tecken och med skygglappar på.

Varsågod.

ENGLANDS MITTFÄLT

Det är inte omöjligt att England ställer upp med ett mittfält bestående av Mark Noble, Lee Cattermole, James Milner och Theo Walcott i EM – alltså ett mittfält som sannolikt skulle kunna prestera i den absoluta toppen europeisk klubblagsfotboll!

THEO WALCOTT

Arsenal-spelaren får finna sig i att vara EM:s stora affischnamn och konstigt vore väl annars. Sedan Sven-Göran Eriksson retade gallfeber på media genom att ta ut då 16 år gamla Walcott till VM 2006 har han gjort succé i Premier League, Champions League och inte minst i det engelska A-landslaget. Trots det tvekade han aldrig när ”Psycho” kallade. Till höger eller på topp?

ZORAN TOSIC

Den 22-åriga serben har redan kallats för ”den nya Beckham” av Sir Alex Ferguson. Hittills har den vindsnabbe vänsteryttern bara bjudits ett par korta inhopp i Manchester United-tröjan men i EM får vi chansen att se mer av denna blivande superstjärna. Var med och förlorade finalen mot Holland i förra U21-mästerskapet.

GABRIEL AGBONLAHOR

Den unge Aston Villa-anfallaren har tillsammans med John Carew svarat för mer än hälften av klubbens mål den gångna säsongen. I U21-landslaget är han ordinarie och brukar normalt spela tillsammans med Danny Welbeck på topp. I juni får han sannolikt bilda anfall med Frazier Campbell. Är Agbonlahor ett permanent namn för A-landslaget?

KIERAN GIBBS

Vänsterbacken Gibbs håller på allvar att slå sig in i Arsenals startelva sedan en skada på Gaël Clichy öppnat dörren för den före detta Wimbledon-junioren. Hans offensiva spel gav resultat då han gjorde två mål när England genrepade mot Azerbadjan (7-0), vilket också var första gången den väntade backlinjen spelade ihop; Gibbs (Arsenal), Micah Richards (Man City), Michael Mancienne (Chelsea), Martin Cranie (Portsmouth).

Ge oss dina tips! Vad ser du fram emot i U21-EM?

{ 14 comments… read them below or add one }

Nick June 12, 2009 at 18:41

Nu är det inte så många “Anglofiliska” kopplingar men jag ser fram emot att se Bojan Krkic, det lilla jag sett av honom har varit magiskt.

Henrik June 15, 2009 at 15:51

UEFA:s pressavdelning har satt ihop en lista med åtta spelare och du utan brittiska skygglappar:

http://www.uefa.com/competitions/under21/news/kind=1/newsid=781269.html

Ikväll börjar alltså spektaklet med England-Finland på TV4 Sport kl 18:15. Ett Finland som av många räknas som turneringens svagaste lag.
Man kvalificerade sig för sitt första slutspel genom att slå ut Österrike på straffar. Både i den matchen, liksom i hela kvalspelet, anses målvakten Tomi Manooja (AIK) varit nyckeln till framgång, och nu är “Psycho” tyvärr skadad.

Noterar avslutningsvis att Erik Niva tror England kan ta hem det här:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/erikniva/article5381383.ab

Henrik June 16, 2009 at 19:20

Antar att “Psycho” sammanfattade det bäst – det här spelet duger inte för att vinna EM. England kom undan med blotta förskräckelsen. Länge så spelade Finland mer “engelskt” (de typisk engelska attribut vi växt upp med) än England och det kunde ha lönat sig.

Highlights på länken: http://www.youtube.com/watch?v=7-hmEAckeXw

Vilka var bra då? Richards absolut. Milner växte också. Noble visade också vad han kan. Agbonlahor, Cranie och Gibbs med.

Avundas inte Pearce när det gäller få ihop en backlinje utan Richars och Mancienne.

Bra svensk vändning mot Vitryssland – 45 to go!

Kevin June 17, 2009 at 13:20

Alltid lika kul att se… England tror de är bättre än andra. Så fan heller. Sverige lär inte få möta dem. Och tur är väl det – för Walcott & grabbarna…
Sverige är betydligt bättre. Harbuzi och M.Olsson hade varit centralfigurer i det dassiga England. De platsar inte ens i Sveriges startelva.

Den enda britten som kanske platsat i Sverige är Micah. Men enbart på bänken. Bengtsson/Bjärsmyr är bättre.
Mf med Milner & Cattermole är bland EM’s svagaste…

Linhem June 17, 2009 at 15:45

Kevin:

man ska inte dömma England efter endast en match där de var en man mindre större delen av matchen…

finns anledning varför nästan hela England-truppen spelar i Världens bästa liga jämfört med Sverige där endast en gör det, de flesta i Svenska ligan som inte håller i närheten samma klass.

Berg är den enda som möjligen skulle kunna slå sig in i Engelska elvan, bara om England skulle spela Walcott som ytter samt 2 forwards(Berg vs Campbell?)

pinsamt uttalande…

England kan nu vara väldigt försvagade om inte Richards kan spela, Mancienne avstängd och Onuoha kunde inte spela p.g.a tidigare skada så…?

Henrik June 17, 2009 at 16:48

Jag tror Kevins aningen pubertala inlägg är med avsikt att provocera – således inget att bry sig om.

Att sedan England (då främst A-landslaget jag har i tankarna) har en förmåga att underprestera när det gäller stora mästerskap är inget du behöver påminns oss om…

Själv gläds jag med Sveriges grymma inledning, försök göra detsamma Kev!

Henrik June 18, 2009 at 08:28

Nedum Onuoha går in som mittback idag, och både Richards och Milner uppges kunna spela mot Spanien.

Linhem June 19, 2009 at 01:08

Var på plats idag, satt i första lite snett bakom Harts vänstra julgransfot

mittbacksparet Richards och Onouha är nog det snabbaste jag sett…Onouha sprang på 11 blankt ungefär som 15-åring och Richards är något liknande, andra gången man ser på live också.

Spanien är klart överskattat samt saknar en handfull spelare för startelvan, Muamba var ruggig hans ben är nästan längre än Hamanns styltor och hela England är effektivt.

England kan gå långt.

Henrik June 22, 2009 at 10:10

Vid oavgjort ikväll är både England och Tyskland klara för semifinal, men även vid en tysk förlust är det inte säkert att Spanien klarar att gå förbi Tyskland pga -2 i målskillnad.

Och då Italien sannolikt besegrar Vitryssland i sista matchen i Grupp A, och Sverige således slutar tvåa, är det stor risk att Sverige och England möts i ena semifinalen (Italien mot Tyskland/Spanien i den andra).

Henrik June 25, 2009 at 10:41

Erik Niva har gjort en sammanställning av Englands lag inför semifinalen mot Sverige och jag nickar instämmande åt det mesta:

http://blogg.aftonbladet.se/bankoniva/2009/06/know-your-enemy

Henrik June 30, 2009 at 07:52

Berg till Everton? Det är vad engelska tabloider påstår iaf…

Oscar D June 30, 2009 at 12:37

… Och enligt agens Daily Mirror ska Harry vara intresserad.

Oscar D June 30, 2009 at 12:37
Henrik June 30, 2009 at 13:31

Oundvikligen kommer vi in på ämnet “svenskar som kan lyckas i England” tycker jag. Alltså jag som förutspådde succé för både Andreas Johansson och Johan Elmander som jag både tyckte hade det som krävdes för att bli framgångsrika i Premiership…

Håller vi oss inom Englands gränser så är det inte många offensiva spelare som lyckats.

Vad säger panelen. Vilka egenskaper och/eller spelare tror du kan lyckas i Premiership? Berg?

Leave a Comment

Previous post:

Next post: