Spelschemat: Hur tänker de?

by Nick on August 28, 2009 · 3 comments

Kring midsommar varje år publiceras spelschemat för kommande säsong. Alla människor fungerar så klart inte likadant, men de flesta av oss läser dessa spelscheman på sitt eget säregna sätt. Man letar upp första derbyt kanske, eller bortamatcherna mot de nyligen uppflyttade eller nedflyttade klubbarna om man har en ”groundhoppande” ådra eller kanske matchar erbjudanden hos flygbolagen med matcher för att ha råd med så många resor som möjligt.

Normalt publiceras spelschemat för de engelska ligorna, som sagt, kring midsommar varje år, men processen som leder fram till detta pågår under en väldigt lång tid. Så låt oss ta en närmare titt på hur ett spelschema kan växa fram.

Som supporter till en mindre klubb känner man sig ganska ofta förfördelad gentemot de större klubbarna, speciellt om ens klubb spelar i Premier League där TV-tider och Europaspel påverkar speldagar vecka in och vecka ut. Det är klart att vissa matcher måste flyttas så att spelarna får chans till välbehövlig vila mellan matcherna men det är ju alltid de mindre klubbarna som får dansa efter de stora elefanternas agenda. Eller är det riktigt så enkelt? Det enkla svaret är, NEJ, så enkelt är det inte!

Innan vi ens blandar in TV och Europacuperna i ekvationen så måste måste vi tydliggöra att alla matcher i Premier League, Football League och hela det Skotska ligasystemet påverkar varandra mer eller mindre. Jag och många med mig har nog trott att all data angående speldagar och deltagande klubbar matas in i en dator och ut kommer ett spelschema som man är mer eller mindre nöjd med. När man som supporter åker på en bortamatch på annandagen för fjärde året i rad kan man ju bara förbanna sin otur. Men är det bara otur i ”lottningen” som spelar in? Man vill ju gärna tro det men i verkligheten så begränsas den så kallade lottningen av en mängd variabler som skulle få en duktig matematiker att fasa, eller kanske jubla över utmaningen(?).

Innan vi går mer in i detalj hur processen går till och vad som spelar in så kan det vara intressant att veta att varje förändring i spelschemat efter att det är fastställt påverkar minst sju andra matcher och i värsta fall upp till 48(!).

Alla lag i seriesystemet har ett ”syskonlag” som de paras ihop med. Dessa två klubbar får inte spela hemmamatch samma helg utan måste spela hemma/borta om vartannat. Ett exempel på detta är West Ham som av någon underlig anledning har parats ihop med Dagenham & Redbridge. Dessa spelar alltså aldrig hemma samma helg och så långt är det glasklart. Men steg två i parametrar att ta hänsyn till är att Southend United bett FA om att slippa spela hemmamatcher samma helg som West Ham då de tror att det påverkar deras publiktillströmning negativt. Då FA har som ambition att försöka tillgodose så många av klubbarnas önskemål får detta konsekvenser utöver det som man vid första anblicken kan se.

Southend United ligger nämligen rent geografiskt i Essex och trots att West Ham är väldigt nära så måste minst lika mycket hänsyn tas till de andra lagen i Essex som till Londonklubben. Den närmaste klubben till Southend inom Essex gränser är Colchester United så en översyn av deras spelschema i realtion till Southend är således ett måste. Detta ger ringar på vattnet för Colchesters grannklubb Ipswich då dessa två klubbar delar på en organisation av matchvärdar och de klarar bara en hemmamatch per helg. I och med att Ipswich läggs till i ekvationen så påverkas Norwich som ligger längs samma tåglinje som Ipswich och det faktum att infrastrukturen för tågtransporter är begränsad i området gör att inte klubbarna spela hemma samtidigt. Ipswich är förvisso rivaler till både Colchester och Norwich men detta tas det inte hänsyn till i denna grundläggande analys.

Detta var ju bara ett exempel på hur olika faktorer kan påverka en hel radda med klubbar trots att de vid första anblicken inte borde ha några problem med gemensamma spelhelger. Men utöver direkt geografiskt läge så spelar ju uppenbarligen transportlogistik, personalfrågor och specifika önskemål från andra klubbar en roll i ekvationen som vi supportrar förmodligen inte har en tanke på när vi svär över flyttade matcher och ”bara” gnäller på TV och Europaspelande lag.

Processen att skapa ett spelschema för kommande säsong börjar en bra bit innan ligorna är färdigspelade säsongen innan. I mars varje år får klubbarna som spelar i ”Football League” möjligheten att via ett frågeformulär ge sina önskemål och synpunkter på allt från speldagar till vilka klubbar de helst ska paras ihop med. Dessa önskemål behandlas, i den mån det går, med positivt resultat.

Vidare vet man ofta långt i förväg när WM-, och EM-kval spelas och hur detta påverkar dagar som ej kan användas till matcher på grund av landslagssamlingar etc. Detta påverkar ju Premier League mer än de lägre ligorna av naturliga skäl.

När den första listan är skapad så gås den igenom manuellt för att se om man kan identifiera några konstigheter eller matcher som inte bör spelas parallellt sluppit igenom nätet. När eventuella justeringar är genomförda så presenteras den för representanter för alla ligor som innefattas och dessa får chansen att säga sitt. När man enats i detta forum är det dags att koppla in myndigheterna och presentera listan för ”British Transport Police” och polischeferna i ett antal utvalda städer. Efter dessa två instanser sagt sitt är det dags att presentera spelschemat för omvärlden.

Nu slutar inte pusslandet här utan under den påföljande veckan har klubbarna chansen att byta speldagar. De kan inte byta hur som helst men möjlighet att byta dag inom sin helg kan godkännas efter dialog med motståndarna så klart. Skäl till dessa byten kan vara att matchen krockar med ett annat stort lokalt arrangemang t.ex annan sporthändelse, större marknad eller dylikt.

Nu tror och hoppas jag att min egen förståelse för ”idiotiska” förändringar i spelschemat har ökat, men känner jag mig själv rätt så lär jag muttra och gnälla i alla fall. För så har jag ju alltid gjort!

{ 3 comments… read them below or add one }

Henrik August 28, 2009 at 11:01

Det är en jäkla apparat det där; i London så har The Met dessutom slängt in vissa parametrar gällande vilka bortalags supporterföljen man vill ha i staden samma dag. Exempelvis vill man ju inte ha tre “riskklubbar” borta mot Millwall, Charlton och Palace samtidigt eftersom alla då skulle åka via London Bridge. Samma sak i norra London. Man vill inte att vissa kommer in till huvudstaden och Euston eller Kings Cross samtidigt.

Oscar (en annan) August 28, 2009 at 18:29

Väldigt intressant detta. Har lagt märke till att Chelsea och Fulham aldrig har hemmamatch samtidigt, men att det låg så där mycket bakom det hela hade jag ingen aning om.

Annars är en del av charmen när man går på fotboll i England att stöta på andra fans som ska på andra matcher. När vi åkte till Farnborough för att se Chelseas reserver för ett par veckor sedan såg vi supportrar till West Ham, Huddersfield, Southampton, Millwall och lite andra lag på olika stationer i London.

Isambard Kingdom Brunel August 30, 2009 at 13:37

Intressant artikel! Här hittade Ni ett tema som jag inte sett belysas tidigare. Den största ytterligheten är väl s.k. bubble matches där bortasupportrarna måste köpa buss- och matchbiljett i samma paket för att över huvud taget komma in på arenan. Vet inte hur vanligt det är idag men mellan Bristol City och Cardiff gäller det fortfarande.

Isambard

Leave a Comment

Previous post:

Next post: