Ett val jag önskar vi inte var tvungna till

by Henrik on September 25, 2009 · 12 comments

I november 2007 skrev The Football League ett 3-årsavtal med Sky Sports och BBC Sport värt ofattbara 2,8 miljarder kronor. Arrangemanget innebar att TV-jättarna från och med säsongen 2009-10 förutom rättigheterna till 75 direktsända ligamatcher samt play-off också kommer distribuera Ligacupen och Johnstone’s Paint Trophy till tittarna. Merparten av sändningarna fortgår i Sky’s regi medan BBC:s sändningar i huvudsak fokuserar på Ligacupens semifinaler och final, samt att man sänder höjdpunkter från alla ligamatcher på sin webbplats.

Inför säsongen har också TV4 Sport – som drivs separat med TV4 och Expressen som huvudägare – anskaffat rättigheterna till att sända The Championship i Sverige. Viasat Sport satt dessförinnan på ett utgående kontrakt för hela The Football League vilket då även inkluderade ett fåtal matcher från tredje- och fjärdedivisionen.

- En match i veckan är vår ambition under hösten och vintern, säger Jonas Relesjö, presskontakt för kanalens nya satsning, i ett mejl till Anglofil.se.

- Lördagar kl 16 är då vi helst vill sända The Championship.

I vilken utsträckning kanalen kan påverka valet av matcher vill han dock inte avslöja:

- Enskild avtal kan vi inte kommentera men vi har för avsikt att sända ett stort antal matcher lördagar.

Däremot känner vi till att avtalet glädjande nog inkluderar kvalspelet till Premier League.

På lördag sänder man Coventry Citys möte med före detta Premier League-klubben Middlesbrough. I England har Sky Sports till helgen istället valt ut söndagsmatchen Plymouth Argyle-Nottingham Forest.

TV4 Sport väljer alltså att försöka konkurrera med Premier League på den för oss anglofiler klassiska fotbollstiden lördagar kl 16 – trots att de tittarsiffrorna Anglofil.se tagit del av visar att konsumenterna då väljer bort kanalens sändningar.

Lördagen den 15 augusti nådde till exempel ingen av TV4 Sports två Championship-matcher upp i 10,000 tittare då man tävlade med fem direktsända Premier League-matcher på Canal Plus. Bottennotering kom i första halvlek av lördagsmatchen mellan Newcastle United-Reading som sågs av blott 3,000 tittare samtidigt som konkurrenten sände Everton-Arsenal.

Hittills har fem av sju TV4 Sport-matcher sänts lördagar vilket Relesjö bekräftar också är kanalens uttalade ambition. De två matcher som lockat flest TV-tittare i TV4 Sport är West Bromwich-Newcastle United, som sändes lördagen innan Premier League hade premiär, samt Sheffield-derbyt, som sändes en fredagkväll. Den första matchen hade en peak på nästan 50,000 tittare medan The Steel City Derby låg på strax under 30,000. Kanalen uppger att tittarsiffrorna ligger i paritet med den holländska ligan.

Som stor vän av engelsk fotboll, med tillgång till båda kanalerna för att kunna följa båda ligorna, upplever jag det som olyckligt att TV4 Sport valt att till synes konkurrera med Canal Plus – en kanal som dessutom är i TV4-gruppens ägo sedan juni 2008! – istället för att som jag ser det försöka nå ut till så många tittare som möjligt med sin egna genuina produkt.

Det brukar heta att vi konsumenter är de stora vinnarna när två konkurrenter lockar på vår uppmärksamhet. I detta fall känner jag mig dock som något av en förlorare.

Trots att TV4 Sport även sänder fotboll från spanska ligan, holländska ligan, Superettan, Damallsvenskan, Europa League liksom en massa annan sport och TV-program tror jag att man skulle kunna optimera sina Championship-sändningar genom att i möjlig mån välja andra avsparkstider. Då skulle fler välja att utnyttja den lyx som det faktiskt är att kunna följa dessa klassiska fotbollslag i favoritfåtöljen hemmavid.

Sannolikt är TV4:s samarbete med Svenska Spel en starkt bidragande orsak till att man vill sända The Championship på lördagseftermiddagarna. Det är nämligen då Stryktipskupongen avgörs med pling i rutan vilket innebär viktig exponering för spelbolaget hos de tittare som inte har tillgång till betalkanalen Canal Plus.

I Premier League spelas det 380 matcher på en säsong, i The Championship är motsvarande siffra 552 plus kvalspel. Många av de attraktivaste matcherna spelas faktiskt på andra tider än lördagar kl 16. Under förra veckan bjöd exempelvis den engelska andradivisionen på matcher tisdag, onsdag, fredag, lördag och söndag. Kan man inte tänka sig att frångå den klassiska lördagsavsparken hoppas jag att TV4 Sport åtminstone kommer se över möjligheten till att utöka sitt matchutbud från England så fler av oss svårmättade anglofiler kan ta del av kanalens Championship-produktion.

The Championship innehåller denna säsong många klassiska fotbollslag så som Ipswich Town, Newcastle United, QPR, Derby County och Nottingham Forest för bara att nämna några. När Sveriges Television 1969 inledde sina fotbollssändningar från England vann flera av dessa klubbar anhängare vilket gör den engelska andradivisionen oerhört intressant att följa för många. Men väldigt få fotbollsintresserade, likt mig själv, knappar medvetet bort stjärnspäckade Premier League för The Championship när man tvingas till att välja.

Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar nedan!

Fotnot: TV4 Sport uppger att den medvetna penetrationen är att 49% av hushållen känner till att dom har kanalen. Enligt en rapport utförd av AGB Nielsen Media Research för år 2008 ligger tittartidsandelen på 1,1% beräknat på Sveriges topp-20 TV-kanaler och innebär att man gått om Eurosport som Sveriges största sportkanal.

{ 12 comments… read them below or add one }

Linhem September 25, 2009 at 17:09

Känner precis samma sak när man kollar vilka matcher som visas varje helg så kollar man ju först och främst de i PL och varje Lördag visas ju minst 1 match kl 16(ofta dock 3 styck) så samtidigt som man vill se något av dessa tre möten så vill man ju gärna se Championship men… man väljer ju faktiskt Premier League. har bara sett Sheffield-derbyt och andra halvlek av Sheff Utd – Reading(Spurs-lånet Walker har vart väldigt bra i bägge matcherna).

Hade gärna sett att man visade Championship när inte PL sänds…Att likt i förra veckan kunna se Steel City-Derby på Fredagen och sedan följa upp det med ett par PL-matcher är ju helt fantastiskt.

Vill gärna kunna se Championship igen, såg ju det regelbundet innan man hade Canal+(kanske sändes på olika tider?) på Tv4(Tipslördag, även Skotsk fotboll) någon gång vid millennieskiftet…särskilt Watford.

Nero September 25, 2009 at 22:51

Jag är Wolves.Så är det.
Hade vi försmäktat Chumpionship fortfarande så hade jag kollat.
Nu skiter jag dock högakningsfullt i division två.
Så är det.

Henrik September 25, 2009 at 23:01

Nero // Du menar att du inte är intresserad av annan fotboll i England än den som Wolves spelar?

Oscar Douglas September 26, 2009 at 13:07

Du är helt rätt på det; jävligt tråkigt att behöva välja. Blev själv grymt nöjd när TV4sport köpte rättigheterna, men med lördagsmatcherna väljer man ju nästan alltid Premier League.

Fredag speciellt är ju traditionellt känt som den sämsta dagen i veckan för fotbollsfantaster. Om TV4sport då prioriterade Championsship vore allt mycket bättre.

Men även andra dagar borde The Championsship få plats i tablån. På onsdag möter Newcastle QPR och visst kan man se Champions League, men fan vet om jag inte hade valt Newcastle-matchen. Vad visar då TV4 istället? Trav och något jävla hockeyprogram.

Nero September 26, 2009 at 18:51

Nja,det menar jag iofs inte.
Däremot är jag i så fall mera intresserad av League 2 än av Championship.
Sedan är jag självklart intresserad av all engelsk fotboll om jag befinner mig på plats.Jag groundhoppar gärna lite lätt emellanåt.

Henrik September 26, 2009 at 20:03

Gör en mycket intressant notering på tvmatchen.se. Enligt deras tablå ska TV4 Sport sända Leeds-Charlton nästa lördag – alltså från League One! Vad innehåller TV4 Sports Championship-avtal egentligen måste man ju fråga sig? Har man tagit över Viasats gamla avtal? I så fall borde man kunna sända fler matcher.

Oavsett vad är det en på förhand grym match, och sannolikt en få gånger deras lördagsavsparkar kommer kunna konkurrera med Premiership, så det är bara att tacka och ta emot trots att det gör mig konfunderad…

vskalex September 27, 2009 at 18:14

Wow – att TV4 lyckas klanta sig i sina sportsändningar måste vara årets icke-nyhet. TV 4 är en åsa-nisse kanal som väl aldrig har haft koll på fotboll?

Tommy. October 2, 2009 at 06:44

Tydligen blir det ingen TV-sändning från Leeds-Charlton på lördag. Vet ej vad TV 4 håller på med. Andra gången man går ut med att matchen ska sändas för att sedan ställa in det. Pajaser…

Colu October 2, 2009 at 10:33

Det krävs ju kontinuitet.
På gamla “tipsextra” tiden så fanns det ingen konkurrens och ALLA visste ju att det var ligafotboll kl 16 på lördagar. Till och med fruar och flickvänner visste att detta var “helig” tid. Oavsett om man höll på nåt av lagen som spelade så nog fan tittade man. Nu är det ett sånt massiv fotbolls-utbud på TV att jag i princip slutat titta helt.

Visste man att TV4sport körde fotboll från england på fasta dagar/fasta tider så nog tror jag intresset kommit tillbaka för min del.

Henrik October 2, 2009 at 15:31

Man kanske precis kom på att varken Leeds eller Charlton spelar i The Championship nowadays…

Johan October 8, 2009 at 22:28

Jag saknar höjdpunktsprogrammet från Championship (med en del bilder från League One och Two också) som sändes i Viasat Fotboll. Det har försvunnit helt i TV4 Sport. Var ju perfekt för att kunna hålla koll på de klassiska lagen varje vecka.

Henrik January 13, 2010 at 10:20

TV-uppdatering inför 2010 men framförallt 2011:

TV4-Gruppen har rättigheterna till stora delar av svensk fotboll även 2010 och startar säsongen med Tipslördag i TV4 redan den 6 mars. Herrallsvenskan sänds den kommande säsongen i huvudsak i Canal+, medan TV4 Sport gör en storsatsning med närmare 60 direktsända matcher från Superettan.

TV4-Gruppen har även rättigheter till VM-turneringarna för herrar 2010 och 2014, VM-turneringen för damer 2011, samt EM-turneringen för herrar 2012. Sommarens VM spelas i Sydafrika den 11 juni-11 juli och TV4 sänder 32 matcher från turneringen.

Angående Premier League:

Det blir Medge Consulting med den förre Canal Plus-chefen Peter Liljestrand i spetsen som förvärvar rättigheterna till Premier League.

Det nordiska avtalet gäller i tre år och för säsongerna 2010-11, 2011-12 och 2012-13.

– Vi är väldigt nöjda och stolta över att ha säkrat det som troligtvis är det mest prestigefyllda fotbollsrättigheterna i världen just nu, säger Peter Liljestrand i pressmeddelandet.

Rättigheterna inkluderar alla livematcher (380 matcher per säsong), alla repriser, höjdpunkter, nyhetsklipp samt mobil- och interneträttigheter Norden.

Priset var enligt Kampanje 1,5 miljarder kronor. En bedömare som Dagensmedia.se talat med har kallat det “om inte för högt så på gränsen till vad marknaden kan klara av”.

Således fortfarande oklart om Medge startar egen kanal eller säljer rättigheterna till en befintlig kanal.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: