Londons hemligheter

by Tomas on October 8, 2009 · 6 comments

Tomas Gustavsson, mannen bakom Mind the Gap, har skrivit en annorlunda guidebok till vad han kallar för “Londons hemligheter”. Sammanlagt 49 relativt okända men ack så intressanta platser presenteras på samma vis som i författarens tidigare bok, Londons historiska pubar.

Anglofil.se kan stolt presentera ett stycke ur Londons hemligheter.

westminster-central-hall

Westminster Central Hall: Härifrån stals VM-bucklan

Söndagen den 20 mars 1966 var fotbolls-VM bara fyra månader bort och äntligen skulle turneringen arrangeras i fotbollens hemland England. I Westminster Central Methodist Hall arrangerades denna dag en stor frimärksutställning och rariteterna där värderades till tre miljoner pund. Mest uppmärksammad var dock den ganska lilla Jules Rimet-bucklan. Den 35 centimeter höga och knappt fyra kilo tunga silverpjäsen föreställande den grekiska segergudinnan Nike hade uppkallats efter den förre FIFA-presidenten, Jules Rimet och sedan VM-turneringarnas start 1930 tilldelats världsmästarlandet.

I juli detta år skulle priset för åttonde gången i historien ges till finalsegrarnas lagkapten på Wembley men nu var det den intresserade allmänheten som fick chans att se bucklan i samband med frimärkesutställningen.

Att konkurrera med alla välkända byggnader, som Parlamentshuset, Westminster Abbey och 10 Downing Street, är förstås inte lätt men det är ändå lätt att upptäcka Westminster Central Hall med sin kupolförsedda centraldel på Victoria Street och snett emot Westminster Abbey. Byggnaden stod klar 1912 på en plats där tidigare bland annat det kungliga akvariet hade legat och var en hyllning till metodistpastorn John Wesley. Liksom idag används den både som kongresshall – största salen tar 2 350 personer – och gudstjänstlokal och det var efter söndagens förrättning den där marsdagen 1966 som den chockartade upptäckten gjordes, pokalen var stulen!

Ett enormt polispådrag drogs igång för att undvika nesan att stå utan pokalen på Wembley några veckor senare. Men Jules Rimet-priset var och förblev borta och hela fotbolls-England var i uppror. En vecka senare kom dock den mycket märklga upplösningen i en helt annan del av London. På Beulah Hill i förorten South Norwood i södra delen av storstaden rastade David Corbett sin blandrashund, Pickles när man plötsligt upptäckte ett paket inslaget i tidningspapper under en häck. Detta visade sig innehålla – Jules Rimet-pokalen!

Stor glädje och Pickles blev, tillsammans med husse, förstås något av en nationalhjälte och bjöds till och med in på segerbanketten vilken hölls sedan England blivit världsmästare efter att ha slagit Tyskland med 4-2 på Wembley den 30 juli 1966. Fyra år senare vann Brasilien för tredje gången VM och fick behålla trofén för alltid. Vilket i praktiken betydde 13 år för den 19 december 1983 stals den ännu en gång. Nu från det brasilianska förbundets lokaler i Rio de Janeiro och nu återfanns den aldrig. Många tror att den smältes ned och såldes och för det generade brasilianska förbundet var det bara att beställa en kopia av den på många sätt så åtråvärda pokalen!

HITTA DIT: Westminster är en bra station för att hitta till Central Methodist Hall. Gå västerut förbi Westminster Abbey så ser man snart den kupolförsedda byggnaden på Storey’s Gate. Vill man komma från andra hållet åker man till St James’s Park och går österut på Tothill Street.

Boken finns att köpa på vulkan.se och är väl värd pengarna.

{ 6 comments… read them below or add one }

Colu October 9, 2009 at 15:41

Det är såna här jäkla artiklar som gör att man vill turista lite mer på sina resor … men man har ju för sjutton aldrig tid med det :0)
Boken måste nog köpas hur som helst!

Henrik October 9, 2009 at 17:45

Jag känner igen mig Colu. Hur många gånger har jag inte varit på väg till Imperal War Museum de senaste åren?

Gillar boken skarpt, helt klart något för oss som gillar “onödigt vetande” och inte vill turista med 561788 japanska turister…

Colu October 9, 2009 at 22:11

Henrik said: och inte vill turista med 561788 japanska turister…

Det är bara att undvika White Hart Lane …

Tomas Gustavsson October 9, 2009 at 22:47

Tack för kommentarerna! Men killar det ena behöver ju inte utesluta det andra. Det finns alltid tid för “lite annat” också i London. Staden har sååå många möjligheter och spännande platser. Dessutom om inte annat så har man garanterat gjort ett “historiskt besök” om man besökt ngn pub. Dessa har alltid en historia! Trevlig helg!!!

Oscar Douglas October 11, 2009 at 15:04

Ska definitivt inhandlas. Låter kul.

Men White Hart Lane, Colu? Finns förvisso bättre ställen sett till färre turister per åskådare, men det finns fan så mycket värre också.

Colu October 12, 2009 at 23:14

Ska definitivt inhandlas. Låter kul.
Men White Hart Lane, Colu? Finns förvisso bättre ställen sett till färre turister per åskådare, men det finns fan så mycket värre också.

Oscar, de gångerna jag hamnat på WHL så har jag varit omgiven av asiater … rena cirkusen. Förmodligen för att jag har tillgång till samma crappy biljetter som dom, dvs uppe i hörnen bakom målen och inga Spurs fans vid sina sinnens fulla bruk betalar för dom biljetterna, men det gör tydligen vi =)

Leave a Comment

Previous post:

Next post: