Grattis Stryket!

by Henrik on October 20, 2009 · 6 comments

Idag är det exakt 75 år sedan den allra första Stryktipskupongen avgjordes. Lördagen den 20 oktober 1934 krossade Arsenal ärkerivalen Tottenham med 5-1 i match 1 på kupongen och en svensk klassiker var född.

Inte många känner till att huvudskälet för att Stryktipset kom till var för att få bukt med svartspelet på fotbollsarenorna. Initialt gick överskottet till välgörande ändamål så som Svenska Europahjälpen. Senare blev svensk idrott, och framförallt ungdomsidrott, mottagare genom Riksidrottsförbundet som kom att fördela spelbolagets överskott.

Namnet Stryktipset kom genom att tipparna i början strök över namnet på det lag man trodde skulle förlora.

Vid ett enda tillfälle, en gång på 50-talet, har alla Stryktipsmatcher slutat med en etta.

1969 är året då de stora förändringarna genomfördes. Inte bara utökades kupongen med en match till dagens 13, framförallt inleddes Tipsextra-sändningarna som allt sedan starten gått som en röd tråd genom historien tillsammans med Stryktipset och dåvarande Aktiebolaget Tipstjänst.

Lagnamn som Queens PR, W Bromwich A och Derby Co har fått det att vattnas i munnen på många svenskar genom åren. Platser som Grimsby och Barnsley har fått tippare att drömma sig över Nordsjön. Stryktipset har lyckats lägga ett romantiskt skimmer över en annars så grå plats som Middlesbrough.

Idag är glansdagarna förbi. Tipsextras död, dyra TV-rättigheter och ett enormt utbud av snabba spel och nöjen har gjort det tufft för klassikern. Men trots det så spelar 1,2 miljoner svenskar på Stryktipset varje år.

Så här såg första kupongen ut (inkl resultat):

5-1 Arsenal-Tottenham H.
0-1 Birmingham-Chelsea
0-0 Blackburn R.-Sunderland
2-0 Leeds U.-Everton
1-1 Liverpool-Grimsby T.
0-1 Manchester C.-Derby Co.
1-0 Middlesbrough-Leicester
4-0 Portsmouth-Preston N.E.
3-1 Sheffield W.-Wolverhampton W.
4-1 Stoke C.-Aston Villa
4-1 W. Bromwich A.-Huddersfield
3-1 Plymouth A.-Barnsley

Att Arsenal krossade Spurs med 5-1 i denna första tipsomgång säsongen 1934-35 symboliserar för övrigt säsongen ganska bra – The Gunners vann ligan och Tottenham slutade sist. Ted Drake gjorde imponerande 42 ligamål på 41 matcher för Arsenal – gäller fortfarande som klubbrekord – vilket inkluderade fyra matcher där han noterades för fyra mål. Manchester United slutade för övrigt på femte plats i dåvarande Second Division.

Tack vare Stryktipset och senare Tipsextra har svenskar en relation till spelare som Derek Doogan, Norman Whiteside, Hans Segers, John Barnes, Ricky Hill och Cyrille Regis. Därför lyfter undertecknad idag på hatten för 75-årsjubilaren!

Tack.

{ 6 comments… read them below or add one }

TLC October 20, 2009 at 18:48

Grattis till en barndomskärlek i form av Tispextra och ett helgnöje utöver det vanliga.

Henrik October 20, 2009 at 21:38

Den bästa “Tipsextra-matchen” ever?

http://www.youtube.com/watch?v=XTAMsgAdsII

Ronny October 21, 2009 at 09:10

Inte utan att man saknar gamla hederliga tipsextra, långt innan värmeslingor och (Enbart) sittplats och planer som knappt hade ett grässtrå.
Härliga tider var det!!!!!

Cerpa October 21, 2009 at 22:53

Håller med dig Ronny!

Henrik November 6, 2009 at 13:30
Huyton November 8, 2009 at 15:43

Henrik/
Skapligt vackra mål i mötet Man Utd – WBA måste jag säga…

Leave a Comment

Previous post:

Next post: