“Området har en härlig butcher, fish monger och green grocer”

by Oscar on October 29, 2009 · 7 comments

Marcus Christensson jobbar på The Guardian, är Offsides man i London och bloggar på Fotbollskanalen. Anglofil.se ställde lite frågor till honom och fick – förutom ett nattklubbstips – information om hur det är ställt med tidningen och hans syn på kommersialiseringen.

Marcus, i din presentation i Offside står det typ ”idag är Marcus så engelsk att det första han gör när han kommer hem till London efter att ha varit utomlands är att dricka en kopp tea med mjölk”. Är det så? Hur anglofil är du?
- Hyfsat anglofil måste jag säga. Tet med mjölk rubbar jag inte på (även om det blir utan mjölk när jag är i Sverige). Jag har bott i England i nästan 13 år nu och gillar landet och personerna väldigt mycket. Men när det kommer till fotbollen så brukar jag inte hålla på England speciellt mycket. Konstigt nog så vill jag verkligen att de vinner i cricket och rugby. Men det kanske beror på att Sverige inte har några bra landslag i dessa sporter.

Vad förde dig till England?
- Jag ville lära mig bra engelska så jag gick tre år på universitetet i Coventry mellan 1995 och -98.

Du pluggade i Coventry, hur upplevde du staden?
- Trist och grå och eftersom jag inte hade bil så blev det sällan att man åkte ut till de trevliga ställena runtomkring. Men folket var härligt – och det var Highfield Road också, för att inte tala om nattklubben Mr Gs.

Hängde du på Highfield Road under studietiden?
- I stort sett varje hemmamatch och hade dessutom turen att jag ibland kunde skriva för DN om Hedman, Nilsson och grabbarna.

Vad har du att säga om din arbetsplats The Guardian? Lever du drömmen?
- Absolut. Jag älskar mitt jobb där. Det är en härlig tidning med härliga arbetskamrater.

Ni tillsammans med många andra har varit ganska illa ute under credit cruchen, hur ser du på det?
- Det ser inte bra ut, det måste jag erkänna. Men jag tror vi på the Guardian ligger bättre till än många andra tidningar eftersom vi ägs av The Scott Trust, vars syfte är att publicera tidningen, inte att tjäna pengar. Däremot vet jag inte hur det kommer att gå för vår systertidning The Observer.

Förutom din egen tidning, vilka läser du?
- I stort sett alla. The Sun för skvaller bland annat. Daily Mail är en oförtjänt professionell tidning som jag ofta läser trots att jag avskyr deras politiska inriktning.

Läser du tabloiderna?
- De betalar mycket pengar för att få de hetaste artiklarna och ska jag rapportera för svenskar vad det skrivs om i England så måste jag läsa lite tabloider också.

Du bor ju i East Finchley, vad har du att säga om området? Du trivs, vad jag förstår?
- Jättetrevligt. Vi hade tur som flyttade hit utan att riktigt känna till området men trivs som sagt jättebra. Området har en härlig butcher, fish monger och green grocer och det känns säkert på kvällarna också.

Du har inte många stopp på Northern line till High Barnet och Underhill. Hur mycket följer du the Bees?
- Det blir inte så ofta på plats tyvärr men jag följer resultaten och snackar alltid lite Barnet med nattchefen på The Guardian som bor i Muswell Hill och som går på i stort sett alla matcher.

Följer du några andra lag?
- Liverpool och Djurgården.

Jag vill minnas att du några gånger i bloggen uttryckt att du är missnöjd med utvecklingen som lett fram till dagens fotboll. Är det anledningen till att du är Barnet? Att du faktiskt kan stå upp på fotboll utan att bli utslängd?
- Ja, lite på det sättet är det. Jag börjar bli lite trött på Premier League och att se supporterägda AFC Wimbledon på plats var en härlig upplevelse.

Vad tycker du om stämningen på Underhill?
- Tycker den är riktigt bra måste jag säga. Och så är det mera avslappnat och familjärt än på Premier League-matcher vilket är en suverän kombination. Kan rekommendera ett besök.

Du har även bott i Italien ett par år. Glenn Strömberg påstod i Euro Talk för ett par veckor sedan att en toppmatch i Serie A är bättre än en toppmatch i Premier League. Håller du med?
- Inte en chans, men då handlar det ju lite om att jag inte känner till lagen och spelarna lika bra och då blir det inte lika intressant.

Italien har drabbats hårt av läktarproblemen och det har kanske varit särskilt farligt att gå på matcher som utländsk supporter. Borde Champions League-finalen ha flyttats från Stab City?
- Nej det tycker jag inte. Man måste ge städer och länder chansen att ta itu med problemen.

West Ham-Millwall blev väldigt uppmärksammat för ett antal veckor sedan, men det är inte det enda exemplet på supportervåld den senaste tiden. Är huliganismen bara sopad under mattan? Hur stora upplever du problemen vara?
- Jag tycker problemen är värre i Sverige än i England, men det är klart att det förekommer. Men myndigheterna här har gjort ett fantastiskt arbete.

Till sist några snabba:

Favoritarena? Anfield
Emirates Stadium, bra eller anus? Mittemellan
Favoritskribent? Richard Williams, The Guardian såklart
Öl? Becks Vier
Pub? Holly Bush, Hampstead
Stadsdel? East Finchley
Tea? Twinnings

{ 7 comments… read them below or add one }

Henrik October 30, 2009 at 21:46

Grejen med hans blogg på Fotbollskanalen – vilket han också själv antyder ovan – är att han är tvungen att ge den stora massan vad dom vill ha. Och faktum är att den stora massan fördrar att läsa om Ronaldos mål, vem som borde spela innermitt i Liverpool, etc. Fotbollskanalen är ju inte kända för sina djupdykande reportage direkt. Christensson är fullt fokuserad på Premiership och för de flesta funkar det ju bra. Men personligen så är det sällan den typen av material som lockar mina sinnen, även om det ibland glimmrar till även där. Just as simple.

South Norwood November 5, 2009 at 20:35

Att nämna Muswell Hill och Holly Bush i samma intervju blir för mig full pott – en av norra Londons (usch) trevligaste stadsdelar och definitivt en av norra Londons (usch usch) käckaste pubar, trots att skvallerkärringen Barbro Leggat också tycker om den. Upp med fästmön längs trappstegen till puben ,för trevligare vy över stan får man inte, särskilt inte om man samtidigt vill ha nära till en pub med bra öl!

Jonas, Route One fotbollsmagasin November 11, 2009 at 09:55

Mycket intressant artikel! Christensson är en favorit. Har för mig att jag började läsa honom i When Saturday Comes!??

Oscar November 11, 2009 at 13:50
Henrik November 17, 2009 at 19:06

Helt rätt strategi iaf – hoppas det funkar.

Ur hans blogg:

Hade dessutom tid att reflektera en del över bloggen och kom fram till att det varit lite för mycket fokus på big four och matcher som spelats kvällen innan. Dessa har ju de flesta av er sett och även om det är värt att kommentera ibland så ser jag det som min främsta uppgift att rapportera saker från England som inte står att läsa någon annanstans i Sverige.

Linhem August 27, 2010 at 19:16

Tänker att man kanske ska skriva de här då Oscar som gjort intervjun nu bloggar för just FK och Christenson har slutat.

Såg t.ex. kommentarerna ovan och gissar på att detta skulle intressera många här?

http://hyllman.fotbollskanalen.se/2010/08/27/pre-game-3-infor-helgens-matcher-och-hur-jag-ser-pa-lagens-ligachanser/#disqus_thread

“Och apropå The Football League så har nu Bloggen gjort sin första storvärvning inför 2010/11.

Signaturen Linhem har värvats, för en ‘undisclosed fee’, som stående gästbloggare om Englands “lägre divisioner”.

Varje tisdag eftermiddag har ni möjlighet att insupa atmosfären av riktigt leråkersäkta engelsk fotbollskultur i Linhem’s Football League Watch, en gästblogg enbart ägnad åt livet under Premier League.

Härliga storys, historik, anekdoter och vad som hänt och händer i Championship, League 1 och 2.”

Henrik August 31, 2010 at 14:51

Lycka till – kommer gå in då och då och kika!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: