“Är ni verkligen intresserade av engelsk fotboll i Sverige?”

by Oscar on November 26, 2009 · 12 comments

tipsextra

- Det påverkade inte bara på det fotbollsmässiga planet. Tipsextra skapade ett viktigt utbyte mellan Sverige och England.

Anglofil.se har pratat med mannen vi har att tacka för allt – Lars-Gunnar Björklund, skaparen av Tipsextra.

Någon gång i mitten av 60-talet, han minns inte själv riktigt om det var -65 eller -67, åker Lars-Gunnar Björklund till England för att göra ett reportage till hans Englandsserie. Denna gång handlar det om rävjakt. Tidigare har han bland annat rapporterat om hundar och gjort en avskickare till det skotska höglandet.
Väl på plats för att göra rävjaktsreportaget får Björklund beskedet – det blir inget. Mul- och klövsjukan har brutit ut och att komma nära djuren är uteslutet. Han blir besviken och sätter sig på första bästa tåg till huvudstaden. Där besöker han – innan det är dags för hemfärd – White Hart Lane för matchen mellan Björklunds lag Tottenham och rivalen Chelsea.

- Jag satt där, förstår du, och tänkte ”varför sänder inte vi det här hemma?”. Jag visste ju att det fanns en publik, intresset fanns.

Men ändå gjorde han inte slag i saken. Idén lades på hyllan i ett par år.

1969 var Sveriges radio och TV i satsartagen. En ny kanal skulle lanseras.

– Då var det läge att damma av min gamla idé, säger Lars-Gunnar. Det behövdes ju program så jag gick in till chefen och sa ”här, nu har ni ett bra program”. En som hette Eriksson förkastade programidén, han påstod att det inte gick att skaffa rättigheterna, att de var för dyra. Men jag gick över hans huvud och fick sen ett godkännande att åka över och förhandla om rättigheterna.

Beslutsam att överbevisa denne Eriksson åkte Lars-Gunnar Björklund återigen till öarna för att förhandla med ITV.

– De var helt chockade när vi kom med förfrågan, ”är ni verkligen intresserade av engelsk fotboll i Sverige, har ni inget annat för er?” frågade de. ”Nja”, svarade jag ”vi har något som kallas bandy och så har vi ishockey, men det är ju inget kul”. Jag lurade nog killarna från ITV lite faktiskt, för priset var väldigt lågt.

Nöjd och belåten reste Lars-Gunnar Björklund hem med ett kontrakt värt 800 pund per match. Och så satt han då där, i TV-studion i Göteborg, den 29 november 1969. Så vad kände han, strax innan klockan 15:00?

- Vansinne. Samma dag ställdes inte mindre än 42 matcher in. Det har aldrig varit sämre novemberväder i England, aldrig. Jag var helt galen, bet på naglarna upp till armbågarna, förstår du.

Och när du förstod att matchen på Molineux skulle bli av, hur kändes det då?

- När kämparna sprang ut på planen i snödrivor och jag hörde Hanssons (Bosse – reds anm) röst gå igenom TV-rutorna var det helt underbart. Fantastisk känsla.

larsgunnarbjorklund

Lars-Gunnar Björklund fick rätt. Tipsextra blev en stor succé och lockade stadiga tittarsiffror på dryga 30 %. När det var stormatch kunde programmet ses av uppåt tre miljoner. Men viss problematik kom att uppstå. Avtalet Björklund förhandlat fram var med ATV, bolaget som sände på ITV-nätverkat och hade rättigheterna i Midlands. Därför sändes bara matcher därifrån.

– En del svenskar skulle ju börja gnälla om att de skulle bojkotta programmet om de inte fick se hippa Londonklubbar, men de verkade ju inte fatta att alla lagen spelade mot alla. De fick se Londonlagen – i Midlands. Dessutom fanns ju massvis med bra lag som hörde hemma i området.

Men det var inte bara från folket som Tipsextra väckte reaktioner. Fotbollsförbundet var inte alls förtjust i idén om att kunna se toppfotboll på TV. Rädslan var stor för att massorna inte längre skulle bemöda sig med att släpa sig till de svenska arenorna. Därför satte förbundet gränsen vid åtta matcher. Dessutom fick det bara sändas fotboll under perioden november till mars.

- Men Tipsextra hjälpte ju svensk fotboll, alla blev mer intresserade av sporten och det var såklart positivt.
Tipsextra behöll länge sin tittarkrets. Men efter en tid in i programmets liv upptäckte Lars-Gunnar ett fenomen.

– Vissa slutade titta regelbundet, de misstog Tipsextra för en serie eftersom det var fotboll varje lördag. De förstod inte att det var nya matcher och blev därför selektiva.

Andra följde programmet slaviskt.

– Det skapades Tipsextragäng. Unga killar låste in sig med popcorn och läskedryck. De äldre drack pilsner. Jag vet att en del av dessa gäng träffas än idag för att se på fotboll. Det är underbart, myser Lars-Gunnar Björklund.

Men trots att vissa alltså blev selektiva var tittarsiffrorna stabila. Lars-Gunnar märkte att programmet påverkade folk och skapade ett generellt intresse för England och de brittiska öarna. Dessutom började fotbollsfolket i Sverige att åka till England och tvärsom.

- Domare och ledare åkte över, supportrarna började också göra det, men det påverkade inte bara på det fotbollsmässiga planet. Tipsextra skapade ett viktigt utbyte mellan Sverige och England.

Björklund fortsätter:

- Jag brukar säga att jag förtjänar någon form av medalj för vad jag gjort för England i utlandet. Kanske en sån där adling vore nåt, haha.

1995 var programmet på nedgång. Lars-Gunnar Björklund hade lämnat skutan sen långt tillbaka. Den 18: e mars sändes sista matchen och programmet gick i graven. TV4 tog senare över sändningarna, då under namnet Tipslördag.

– Jag kände besvikelse, säger Lars-Gunnar Björklund, för jag visste att Sveriges Television hade möjlighet att fortsätta sända. Finansiella krafter i form av Tipstjänst (nuvarande Svenska Spel – reds anm) stod bakom och ville hjälpa till, men det blev inget. Så… viss besvikelse kände jag ju.

Som absolut höjdpunkt, möjligen premiärmatchen mellan Wolverhampton och Sunderland (1-0) undantagen, håller Tipsextraskaparen mötet mellan Manchester United och West Bromwich (3-5) på Old Trafford 1978.

- Helt otrolig match, fantastisk.

På lördag sänds den igen när SVT firar 40-årsjubileum med en fem timmar lång sändning som förutom mötet United – West Brom innehåller direktsänd Premier League-match, studiosnack och en inspelad intervju med Lars-Gunnar Björklund.

– De var hemma hos mig och filmade. Jag ska berätta lite om Tipsextra och hur jag fick idén och så.

Kommer du att sitta bänkad och följa programmet?

- Det kommer jag göra. Fem timmar i sträck, utan tvekan.

Hur följer du annars fotbollen nu för tiden?

– Jag ser på mycket engelsk fotboll, men det är ju ett övermått, vad som finns tillgängligt. På min tid var Tipsextra allt som fanns, antingen såg man det eller så såg man inte på fotboll. Tipsextra var en riktig högtidsstund.

{ 12 comments… read them below or add one }

Henrik November 26, 2009 at 15:17

Kul intervju! Och som påpekas, vi anglofiler har farbröder som Lars-Gunnar och de andra på SvT att tacka för så mycket.

layer road November 26, 2009 at 16:55

Vi har som sagt mycket att tacka Björklund för även om han håller på fel lag. Tyvärr krockar ju helgens tipsextra med FA Cupen mot Hereford men man får väl slötitta medans man lysnar på matchen i Hereford.

;)

Hans November 26, 2009 at 17:11

Tack för en intressant intervju!

JP November 26, 2009 at 19:30

Kult! Känns givet att ägna lördagseftermiddagen åt detta. Fast från kl 16 blir det nog ett och annat kanalbyte över till Viasat Fotboll och Bournemouth-Notts County i FA-cupen.

Oscar November 26, 2009 at 19:45

Jag och Henrik hade båda hört att priset för matcherna skulle vara i dollar, men Lars-Gunnar sa pund och då får det vara så!

Jag håller ju givetvis inte med Layer Road om att det skulle vara fel lag, haha. Både LGB och Bosse Hansson verkar ha utmärkt smak. För övrigt var Björklund rolig när jag frågade “varför Spurs?”. Svaret blev “när jag fick se att det var en tupp som spelade fotboll på klubbmärket på nån supporterpryl när jag var sex år tyckte jag det var fantastiskt. Hade jag aldrig sett förut”.

Colu November 26, 2009 at 21:14

Bara inläggen här å nu visar ju på hur det förändrats genom åren. Förut var tipsextra det ENDA alternativet. Alla som var fotbollsintresserade såg programmet, oavsett om man höll på lagen som spelade. Nu kommer några se programmet, andra kommer byta kanal å se på Viasat. Jag och “Layer Rd” följer Colchester live på radio via internet … ett tipsextra nu skulle nog inte alls få samma genomslagskraft. Själv är jag fotbollsmättad och ser i princip bara sånt som “rör mig”, dvs League One. Vore dock kul om någon seriös kanal vågar testa Tipsextra igen … men det skulle väl baar bli Manjoo å Chelsea för hela slanten

Jonas, Route One fotbollsmagasin November 27, 2009 at 14:01

Strålande intervju och fantastiska bilder! Han har alltid varit en skön prick Björklund!

Det blir ju att vara bänkad framför TV:n på lördag! Vilka barndomsminnen man har till Tipsextra! Hoppas det blir riktigt rejäla pling i rutan!

Kippax Casual November 27, 2009 at 17:49

Underbar är han och underbar var även intervjun! Blir en härlig nostalgitripp på lördag toppat med the mighty citizens mot hull, klockrent!

Isambard Kingdom Brunel November 27, 2009 at 22:43

Underbar artikel! Man riktigt ryser, oj oj oj..

Henrik November 29, 2009 at 17:21

Vad tyckte alla om SvT:s hyllningsprogram? Hade inte möjlighet att se mer än några minuter här och några minuter där, men har spelat in sändningen iaf.

Loyal December 1, 2009 at 02:49

Underbart program, saknade dock en hel del. Var dock jävligt kul att se den valda matchen, fan va mental Old Traford såg ut då. Bandade oxå allt, har en kännsla av att de där video banden kommer bli aningen sönder spelade :-)

Henrik December 1, 2009 at 09:08

Ja, Old Trafford har onekligen varit med om en jävla resa. De första bilderna på länken är ju alldeles underbara!

http://anglofil.se/2009/03/31/om-du-fick-valja/

Leave a Comment

Previous post:

Next post: