What a waste of money!

by Henrik on December 14, 2009 · 16 comments

I ett gammalt nummer av WSC läste jag en gång om en så usel Arsenal-värvning att den till och med blev en fråga för House of Commons. Det var i slutskedet av 30-talet som London-klubben betalade dåtida fantasisumman £14,000 för anfallaren Bryn Jones som inte levde upp till de högt ställda förväntningar ett sådant transferbelopp medförde. ”Dissapointment was mixed with relief when Jones was spared another season by Hitler’s invasion of Poland”, skrev man och visar på att ämnet misslyckade värvningar på intet sätt är nytt bland fotbollssupportrar.

Det tycks oundvikligt och gå ut och ta ett par öl och titta på fotboll utan att ramla in på denna eviga diskussion. Senast var det Robbie Keane-historien som blev startskottet nere på puben. Oavsett om man har sina sympatier i ekonomiskt hårdsatsande Manchester City eller hos hårt ekonomiskt ansträngda Kettering Town kan man relatera till det. Dom finns där som en spottloska i ansiktet på oss supportrar som de facto betalar deras löner.

I egenskap av världens mest penningstinna fotbollsliga – La Liga får ursäkta – har Premier League förstås en uppsjö hårresande exempel och bjuda på, de flesta från mitten av 90-talet och framåt då Sky och ITV började pumpa in stora pengar i fotbollen. Vi vore inte fotbollssupportrar om vi alla delade samma åsikt, så är fallet även med usla fotbollsvärvningar, trots det torde nedan exempel knappast gå att försvara?

Winston Bogarde värvades 2000 till Chelsea från FC Barcelona men backen kom bara att spela sammanlagt nio matcher för klubben under totalt fyra års tid, varav ingen de tre sista åren. Men istället för att söka sig till en ny klubb för att få speltid valde holländaren att sitta ut sitt kontrakt med London-klubben – ett kontrakt värt £40,000 i veckan – och träna med ungdomslaget och spendera lördagarna med att shoppa eller gå på bio.

En annan utländsk spelare behörig under ”what a waste of money”-flaggan torde vara Newcastles £5-miljonersvärvning Marcelino från Mallorca. Skadebenägen – bland annat missade han en hel säsong med en fingerskada… – blev det 15 matcher på tre och ett halvt år för den tidigare spanska landslagsmannen och han torde vara en av många anledningar till The Magpies bekymmersamma ekonomiska läge idag.

Ade Akinbiyi var i början av 2000-talet en av Englands mest hånade spelare. Leicester City värvade anfallaren för £5,5 miljoner, tänkt som ersättare till Emile Heskey, men det slutade med fiasko för både klubb och spelar. Efter sju månader utan mål kallade The Sun honom ”The League’s worst striker” i en rubrik och Leicester-fansen gav honom öknamnet Ade Akinbadbuy. Efter knappt två säsonger skeppades han vidare till Crystal Palace.

Hur var det med Robbie Keane då? När irländaren värvades av Liverpool i juli 2008 efter tjuv-och-rackarspel betalade man £20,3 miljoner för anfallarens tjänster, när transferfönstret öppnade igen i januari köpte Tottenham tillbaka honom för blott £12 miljoner (en summa som uppges kunna stiga till £16 miljoner om ett antal okända kriterier uppfylls). Bara mellanskillnaden överstiger summan av vad ett antal ligaklubbar någonsin sammanlagt betalat i transfersumma. Ändå vidhåller jag att Keane kanske inte riktigt kvalificerar sig på denna lista då han var en gigantisk felvärvning som föll offer för ett spelsystem där han inte passade in. Trots fiasko-stämpeln gjorde Keane fem mål i Liverpool-tröjan och är alltjämnt en av Premier Leagues tio främsta målskyttar genom tiderna.

Scenariot är för övrigt inte helt olikt Chris Sutton-affären som en gång i tiden röstades fram som den värsta transfern i engelsk fotboll. Den dåvarande Blackburn-anfallaren värvades till Stamford Bridge för £10 miljoner av Gianluca Vialli, men efter blott ett Chelsea-mål klev de skotska giganterna Celtic in och räddade hans karriär och köpte loss honom för £6 miljoner. I Glasgow bildade han och Henrik Larsson giftigt anfallspar vilket bland annat renderade i tre vunna ligatitlar.

Fallet Marco Boogers måste också nämnas i detta sammanhang. Holländaren var en dåtida ”videojugge” när han kom till West Ham för i dessa sammanhang blygsamma £750,000 i mitten av 90-talet. I sin andra, och sista, match för klubben blev han något övertänd inbytt mot Manchester United och fick omedelbart rött kort när han sparkade ner Gary Neville. Deprimerad tog han ledigt och åkte hem till Holland. De engelska tabloiderna gjorde en stor sak av att han skulle ha slutat med fotboll och bosatt sig i en husvagn på en campingplats. I själva verket är det en modern fotbollsmyt som bottnar i en felhörning. En journalist ringde till West Ham och försökte få tag i spelaren. På frågan om man bokat flyg hem åt honom svarade en anställd på Upton Park: ”No, if he has gone back to Holland, he’s probably gone by car again”. Nästa dag hade The Suns baksida rubriken: ”Barmy Boogers living in a caravan”. Boogers spelade dock aldrig för West Ham igen utan lånades ut till FC Groningen.

Vilka namn har du på din ”what a waste of money”-lista? Nu vill vi höra dina motiveringar! Och det behöver inte vara några miljonnamn utan går precis lika bra med den enfotade £20,000-värvningen i ditt Conference-gäng.

{ 16 comments… read them below or add one }

sovas December 14, 2009 at 16:45

francis jeffers!!! motivation överflödig

Henrik December 14, 2009 at 17:47

Ett av mer färska exempel måste väl vara Dave Kitson och hans flytt till Stoke för £5,5 miljoner. Inte en balja på första 18 matcherna, varpå man “lånade tillbaka” honom till Reading. Nu är han på lån i Boro.

ivar December 14, 2009 at 18:00

Eric Djemba-Djemba, so bad they named him twice

Jonas December 14, 2009 at 19:29

Har dålig koll på de stora lagen i Premier League och tycker generellt att alla är för dyra.
Tittar man däremot på sitt eget lag, i mitt fall Ipswich, så har vi gjort några sådana där värvningar som får en att slå sig för knäna av skratt. Vi värvade exempelvis Matteo Sereni för nära £5 miljoner.

Sereni var på den tiden med ena foten i Italienska landslaget bakom Buffon, så visst… With the best of intentions.

Problemet var följande:

Sereni kunde ingen engelska
Sereni hade svårt med inlägg (det är en del sådana i England)
Serenis fru hatade England
Sereni var rätt tjock på slutet
Sereni åkte på semester under sommaren och “tappade bort passet” och kunde inte återvända. Märkligt.

Han såldes till slut för två träningsmatcher(!!) till Lazio i Serie A.

Linhem December 14, 2009 at 20:22

Svårt att bara nämna några…Souness fick ju flertalet transferfönster på sig att rasera Liverpool.

men om man bortser från att Souness lyckades få målsprutan Nigel Clough att sluta göra mål så finns ju andra.

Abel Xavier,Pegguy Arphexad,Sean Dundee,Bernard Diomede,Djimi Traore,Christian Ziege,Josemi och Kromkamp för andra nämna några…

för nämna andra lags snedsteg…Kröldrup? värvades för ganska stora pengar men visade sig att han inte kunde nicka(?) så Everton sålde den reslige mittbacken efter bara en match.

Annars måste ju även Ali Dia nämnas, även här så visar Souness sina fantastiska kvaliteter på transfermarknaden när han värvar vad han tror är George Weah’s kusin, var ju ett samtal ifrån “Weah” som fick honom att värva denna Dia, den som ringde var dock Dia’s agent.

Men de visste ju inte den Geniale Souness som bytte in Kusin Dia då Le Tissier blev skadad i 32e min…Dia var så dålig så han byttes ut i 53e minuten mot Ken Monkou(…som i sin tur är en märkvärdig historia)

annars trevlig misslyckanden som – Creaney,Zelic,Jess,Vega,Guivarc’h,Grabbi,Beauchamp,Silenzi,Nyarko och Ismael

Oscar (en annan) December 14, 2009 at 23:07

Som Chelseasupporter minns man givetvis Sutton och Bogarde som riktiga what a waste of money-värvningar. Sutton har jag en speciell relation till då hans Chelseadebut mot Sunderland 1999 även var min första match på Stamford Bridge. Vi vann med 4-0, men Sutton brände två frilägen, varav ett på grund av att han ramlade på bollen.

Sutton gjorde dock ett mål på sina 21 starter i Premier Leaue, konstigt nog i 5-0-segern mot Manchester United, samt ett i kvalet till Champions League och ett i FA-cupen borta mot Hull. Ramsorna “We where there when Sutton scored” och “You let Sutton, you let Sutton, you let Sutton score a goal” kunde höras från Chelseafansen.

jonasp December 15, 2009 at 15:20

Som Newcastle supporter har man haft en del dåliga nyförvärv att skämmas för. Stephane Guivarc’h måste vara en av de sämsta.

Kippax Casual December 15, 2009 at 17:07

Som en gammal härdad Citizen är den förste jag kommer att tänka på Mathias Vuoso som köptes för 3.5 miljoner pund 2002. Spelade hela noll (0) minuter och såldes för 500k året efter. Nära i minnet ligger även John Macken och David Sommeil bland andra. Notera att alla var spelare som Kevin Keegan köpte. Tydligen benämns han som King Kev på vissa ställen. obegripligt.

Nick December 16, 2009 at 12:00

Det namn som först poppar upp är ju precis som för flertalet av er andra en spelare från “min” klubb – Steve Marlet.

£12,5 millar, sanslöst dålig värvning!

LM December 16, 2009 at 23:10

Linhem, Traore? Kom igen!

Han kom som yngling till klubben för kaffepengar och tog sig via reservlaget upp till en ordinarie plats i A-laget, vilket resulterade i bl a en CL-titel…
Hur många andra har gått samma väg? Inte många va?

Sen var han väl lite svajig till å från….vem minns inte självmålet mot Burnley!?

Men tycker inte man ska ta med honom här…. Då tycker jag Diao & Seriemördaren passar bättre in!

Linhem December 18, 2009 at 01:20

LM:

Okej, Waste of money kanske han inte var, följde la mest med då man är van att nämna honom när man tänker på dåliga LFC-spelare.

För dålig var han verkligen, verkligen en mittback-som-ytterback-situation.
Sedan så är det ju sjukt att han fick stanna så länge och fick starta i CL-finalen…var mest p.g.a brist på konkurrens också/ bredden på truppen var ganska dålig, om inte mitt minne sviker mig så att ju Josemi & Nunez på bänken i samma final.

Diao, ja varför inte, stannade likt Bogarde gjorde i Chelsea…

Seriemördaren? aa värvades ju nästan “bara” efter ett lyckat Vm, passade inte riktigt ihop med klubben kan man ju säga…
Hybris och total avsaknad av självinsikt…

Glömde även en sådan som – Bruno Cheyrou, även kallad “Nya Zidane”…det var han inte, verkligen inte.

Sir_Les December 20, 2009 at 13:19

Steve Sidwell. Till Chelsea. Trodde han ens själv på en plats på mittfältet bredvid Lampard kanske. Essien, Makelele, Ballack ska ju också spela. Kanske Mikel också ..
Han var inte dyr men ändå Waste of money.

Huyton December 20, 2009 at 17:44

Seth Johnson! Från Derby till Leeds för £7m med en sjkt hög lön.

Phil Babb & John Scales. Där den förstnämnde kom in för £3.5m vilket då var en rekordsumma för försvarare. Vid sina bästa stunder såg han ut som en Richard Dunne vid hans sämre stunder. Vid Babbs sämre stunder såg han snarare ut som när Titus Bramble har en av sina sämre dagar…

Jean-Michel Ferri. Kostade förvisso “endast” 20 imljoner svenska kronor. Kom som ligamästare från Nantes (där han som central mittfältare hade en nyckelroll till ligasegern). Spelade sammanlagt 47 MINUTER för Liverpool. Kom in som avbytare i bägge… Tog troligtvis livet av sig i år. RIP.

Dossena. Ja vad säger man. Klubbens dyraste försvarsvärvning någonsin ser med ut som en Ultrasledare från Curva Sud i Rom än som en italiensk landslagsman. Förvisso ett (“betydelselöst”) mål mot Man Utd. ifjol, men annars inte gjort någon glad.

Linhem December 20, 2009 at 22:43

Huyton:

Han gjorde ju ett lika betydelse löst mål mot Real…Dozen – The fourth goal scorer.

Vill även lägga till Morientes…så bra i både Real och Monaco men i England…

annars så finns ju kategorin – Spurs & Newcastle värvningar, som nämnts i farten.

Henrik December 30, 2009 at 13:40

Att ingen nämnt Juan Sebastián Verón i detta sammanhang… han var väl en gång i tiden både Manchester Uniteds och Chelseas rekordtransfer men uträttade fuck all innan han skickades ur landet på lån.

Cerpa January 3, 2010 at 21:03

För Nottinghams del så har vi inte haft någon tur med värvningarna från Italien. Vår dåvarande manager David Platts kompisar Moreno Mannini, Salvatore Matrecano och Gianluca Petrachi värvades i slutet av 90-talet och gjorde inga större avtryck.

Men det största fiaskot av alla, Andrea Silenzi, värvades i mitten på 90-talet. Tror det kommer dröja länge, länge innan vi värvar en italienare igen!!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: