Fotbolls-VM till Milton Keynes

by Henrik on December 16, 2009 · 5 comments

stadium-mk

Om ett år kommer FIFA meddela vilket land som får arrangera VM 2018. England är en av förhandsfavoriterna och idag meddelades vilka städer och arenor som ingår i landets ansökan. Bland de väntade fanns två outsiders – Milton Keynes och Plymouth.

Sammanlagt 17 arenor från 12 städer finns med i Englands VM-ansökan, däribland självklara namn så som Wembley, Old Trafford och St James’ Park. Men besvikelsen var på tisdagen stor i exempelvis Derby, Hull och Leicester som fick avslag på sina ansökningar.

Huvudstaden kommer att få ställa upp med tre arenor istället för två som är brukligt i sådana här sammanhang. Wembley och Emirates Stadium är självskrivna medan Tottenhams nya arena får gå särspel med London Olympic Stadium.

I Liverpool var den enes olycka att ses som den andres lycka. När politikerna inte gav Everton byggnadslov för en ny arena i Kirkby gick platsen till stadens röda lag. Sedan återstår det att se huruvida man ställer upp med Anfield eller New Anfield.

Urvalsprocessen är minst sagt komplex där infrastruktur och boendemöjligheter varit tunga faktorer. Därför kommer det exempelvis inte som en större överraskning att Bristol, landets sjätte största stad, finns representerad trots att The New Bristol City Stadium endast existerar på ritbordet. Om England får arrangera VM 2018 kommer arenan få en kapacitet på 42,000, men då ska man komma ihåg att hemmalaget Bristol City idag har ett snitt på 14,000 åskådare i The Championship.

stadium:mk i Milton Keynes, åtta mil norr om London, rymmer idag 30,000 åskådare men kommer få ytterligare ett etage och utökad kapacitet om ansökan går igenom. Liknande scenarion väntar flera av de befintliga arenorna.

En talesman säger att blandningen av några av världens mest klassiska arenor med framtida arenor och en bra geografisk spridning talar till Englands fördel.

Här är de arenorna i Englands VM-ansökan:

Birmingham: Villa Park
Bristol: New Bristol City Stadium
Leeds: Elland Road
Liverpool: Anfield eller nya Anfield
London: Wembley, Emirates och London Olympic Stadium eller nya White Hart Lane
Milton Keynes: stadium:mk
Nottingham: Nya City Ground
Manchester: Old Trafford och City of Manchester Stadium
Newcastle: St James’ Park
Plymouth: Home Park
Sheffield: Hillsborough
Sunderland: Stadium of Light

{ 5 comments… read them below or add one }

Colu December 17, 2009 at 08:22

Men vad f*n … då kommer jag ju tappa en drös arenor om alla dom ska bygga nytt :-(

Henrik December 17, 2009 at 19:04

Äh, så där kan man inte se det, i så fall skulle jag tappa arenor som The Valley och Pride Park med andra som har gjort förändringar sedan man var där senast.

Henrik December 17, 2009 at 19:32

Nu är inte jag ett fan av nybyggda arenor men det är ändå intressant att läsa detaljerna för nya Home Park i Plymouth som är en av de utvalda arenorna om England får VM 2018.

http://www.thisisplymouth.co.uk/argyle/NEW-163-50M-Home-Park/article-1601816-detail/article.html

The full-size stadium (46,000 seats) will be built if Plymouth is chosen this week as a World Cup host city: but Phase One – to increase capacity to 27,000 – will become a reality whatever the outcome.

Henrik December 20, 2009 at 21:02

Men om man inte vinner då?!

The UK government is to give a £2.5m loan to back England’s bid for the 2018 World Cup.

Sports Minister Gerry Sutcliffe said the money would “help the campaign team make the case for a fantastic World Cup in England in 2018″.

The money will be paid back along with a share of the profits from the tournament if the Football Association’s (FA) bid wins.

layer road March 2, 2010 at 20:01

stadim:mk rymmer idag inte 30.000 då övre sektionen fortfarande inte är klar. Idag rymmer den runt 20.000 om jag minns rätt. Men dom bygger väl klart nån gång…

Leave a Comment

Previous post:

Next post: