Boxing Day

by Henrik on December 26, 2009 · 5 comments

Boxing Day, eller St. Stephen’s Day som är det ursprungliga namnet, är ett klassiskt datum i fotbollsalmanackan. En dag då folk vallfärdar till arenorna trots bitande kyla och usla kommunikationer. För många hemvändare är detta ett av få tillfällen per säsong att se sin barndoms lokala klubb spela, och sällan råder så familjär stämning på de brittiska arenorna som just denna dag då ofta hela släkten, från barnbarn till mormödrar och kusiner, är samlade. Namnet Boxing Day’s ursprung är alltjämnt omtvistat men en teori är att det var denna dag som prästerna öppnade kollekten och delade ut pengar till de fattiga och behövande.

Den 26 december 1963 gjordes häpnadsväckande 66 mål bara i dåvarande First Division, och fick många supportrar att sakna föregående års vinter då all fotboll ställdes in på grund av den stränga kylan.

Vad sägs om följande resultat?

1-5 Blackpool-Chelsea
6-1 Burnley-Manchester United
10-1 Fulham-Ipswich
2-0 Leicester-Everton
6-1 Liverpool-Stoke
3-3 Nottingham Forest-Sheffield United
4-4 West Bromwich-Tottenham
3-0 Sheffield Wednesday-Bolton
3-3 Wolves-Aston Villa
2-8 West Ham-Blackburn

Lika fascinerande är resultaten två dagar senare när då serien vände och de flesta klubbar spelade returmöten. West Ham till exempel, som hade förlorat med 2-8 hemma mot Blackburn på Boxing Day, vände nu och vann med 3-1 på Ewood Park, Manchester United som förlorat med 6-1 borta mot Burnley vann nu med 5-1 på Old Trafford, och Ipswich som blivit förnedrade med 10-1 i London vann nu returen mot Fulham med 4-2.

Den nyss nämnda vintern 1962-63, den kallaste i Storbritannien sedan mitten på 1700-talet, låg öarna inbäddade i snö och bara ett fåtal fotbollsmatcher spelades mellan Boxing Day 1962 och den 12 mars 1963. Snittemperaturen låg sju grader under det normala. Det var då som dåvarande Division 3-klubben Halifax Town kom på genidraget att spola vatten på planen på The Shay och mot ett mindre inträde erbjuda allmänheten att använda den som skridskobana!

Fotnot: Fotot ovan har de flesta av er sett åtminstone någon gång. Det togs 1990 av Stuart Clarke och visar TV-ankaret John Motson i sin numera legendariska fårskinnsrock när han förkunnar att dagens match i FA-cupens andra omgång på Adams Park i Wycombe är inställd på grund av snö.

Texten publicerades första gången: December 26th, 2008

{ 5 comments… read them below or add one }

Henrik December 26, 2008 at 11:07

Att traditionens makt är stark i brittisk fotboll vet ju alla, men ibland är det nästan fånigt, ta till exempel Millwalls Boxing Day-motståndare Peterborough som tagit en (1!) poäng på de 11 senaste årens annandag-matcher…

Må traditionen hålla i sig! ;)

BeerMaster December 26, 2008 at 13:39

Bare ordene….Boxing Day… . Får frem følelser i alle som føler og kan noe om engelsk fotball. Pre og post drinking in the local denne dagen er som regel så morsomt at enkelte aldri kommer seg på kampen. Men å sette kick off til 12 på kamper som går på Boxing Day skulle vært direkte straffbart.

Henrik December 27, 2008 at 17:46

Boxing Day år 2008 fick vi nöja oss med 25 mål i den högsta divisionen!

layer road December 28, 2008 at 09:52

Den 26 december 1963 vann Colchester mot Reading med 2-1 hemma i gamla Division 3 så inget målkalas där men två dagar senare förlorade Colchester med 5-3 när man mötte Reading igen men nu i Reading.

26 december 2008 vann Colchester med 2-1 mot Brighton borta och idag är det Leyton Orient hemma så hoppas inte på en repris från 1963 …

Colu January 7, 2009 at 17:38

Boxing Day är ju dessutom en matchdag då Ligan försöker para i hop rivaliserande lag för att supportrarna ska slippa resa så långt en “stängd dag”. Som upplagt för tät stämning mellan bittra rivaler …

Leave a Comment

Previous post:

Next post: