Sju böcker du borde ha läst

by Henrik on January 11, 2010 · 13 comments

Post image for Sju böcker du borde ha läst

Colin Ward, frilansande journalist och framförallt Arsenal-supporter, skrev redan 1988 den idag tämligen bortglömda boken Steaming In. Trots över 20 år på nacken kan detta fortfarande vara den bästa boken i genren.

Trots att författaren själv håller på Arsenal gör han ingen hemlighet av att han under många år även följde Chelsea intensivt. Och under sina många resor med England blev han god vän med den sedermera världsberömda Chelsea-huliganen Stephen Hickmott. Det kanske mest intressanta stycket i boken beskriver när Wards lokala klubb Leatherhead gick långt i FA-cupen och hur författarens och hans bekanta, vilka till vardags höll på Chelsea, Millwall, Spurs och andra klubbar, gick ihop för att som man såg det försvara sin lilla klubbs ära.

Ward nöjer sig med att skriva om vad han själv upplevt, inte vad han hört eller erfar. Som så många av dessa typer av böcker är detta mer än en supporterrelaterad avhandling, Steaming In är en samtidsskildring av yppersta klass.

Uppföljaren All Quiet On The Hooligan Front når inte samma höjder. Det finns dock viss behållning av hans hätskhet mot övriga journalister, sin egen yrkeskår, samt det faktum att ett kapitel utspelar sig i Stockholm.

My Father and other Working-Class Football Heroes

Ett mästerverk skrivet av Gary Imlach som porträtterar sin far Stewart Imlach’s karriär i bland annat Derby County, Nottingham Forest och Crystal Palace på 50- och 60-talet. Underbar läsning långt bortom dagens bortskämda divor som tjänar miljoner i veckan men ändå allt som oftast uppträder direkt ryggradslöst i jämförelse med dåtidens ”working-class heroes”. En stor berättelse om de små spelarna.

Awaydays

Om du förutom engelsk fotboll är fast i casual-kulturen – kläderna och musiken – så har du redan läst romanen om den unga Tranmere-supporten Paul Carty uppväxt i skuggan av Merseyside. Kritikerrosad bok skriven av The Farms legendariska manager som nu kommit på film.

Full-time; The Secret Life of Tony Cascarino

För oss som avskyr flåshurtiga idrottsbiografier med plattityder staplade på varandra är detta är den osminkade biografin om den före detta irländske landslagsmannen Tony Cascarino. Boken skildrar den engelskfödde italienaren med irländskt pass och dennes brokiga resa i den professionella fotbollsvärlden. Det är aldrig vackert eller tillnärmelsevis glamoröst.

The Football Factory

Glöm filmen! Boken om fiktiva Chelsea-huliganen Tom Johnson är författaren John Kings debutroman och en kultbok. Rakt på sak, stor inlevelsefaktor och adrenalin i överflöd. Också ett starkt samhällsporträtt där flera livsöden går parallellt. Gillar du den här kommer du älska Head-hunters och England Away.

Hoolifan

Livet som Chelsea-supporter, före detta mod, punkare och skinhead under 1960-, 70-, 80- och 90-talet avhandlas i detta mästerverk signerat duon Martin King och Martin Knight. Enastående läsning om hur subkulturerna alltid gått hand i hand med den s k supporterkulturen i England.

Casuals

“Casuals, football, fighting and fashion, the story of a terrace cult” beskriver hur en arbetarklasskultur, först etablerad i nordvästra England, växer fram och sprids på läktarna, på musikklubbarna och genom ett utökat bortaresande.

I Phil Thorntons bok får vi följa framväxten av kulturen genom en kronologisk genomgång av klädmärken, musikgrupper och bortaresor, där han både ger en historisk kontext till hur kulturen blev etablerad på läktarna, samt hur han genom intervjuer (där name-droppandet är mycket centralt) ger en heltäckande introduktion till kulturens starka framväxt. En kultur som blivit ett välkänt fenomen även utanför öarna…

{ 13 comments… read them below or add one }

Linhem January 11, 2010 at 22:56

Beställde “Full-time; The Secret Life of Tony Cascarino” till mig själv runt juletid(Från tomten till mig) men vet inte om de jag beställde ifrån började tidigt med glöggen eller om den saknas i lager men har ännu inte poppat upp i brevlådan, tyvärr…Får la kontakta dem.

Vilket fall verkar den väldigt intressant, fick iaf den andra boken jag beställde (Far Corner) så får njuta av den så länge.

Henrik January 12, 2010 at 12:05

Jag tror att den boken kan finnas i en nyutgåva, liksom Steve Claridge bok Tales from the Bootcamp, sånt kan vara bra och ha i huvudet när man beställer på nätet. Den sistnämnda är för övrigt mycket bra den med.

JohnF January 12, 2010 at 14:35

Sju böcker till?
Med min dåliga läs/förstå engelska har jag jobb nog med “Inverting the Pyramid” som tomten köpte till mig.
Och den fick jag för att jag har så många jäkla åsikter( på läktaren vet man alltid bäst) när jag tittar på fotboll.
Att läsa är ett bra sätt att lära även om det kan vara lite svårt (språket), att resa är roligare men kräver mer av andra.

Sen för övrigt tycker jag att Anglofil är en av de bästa sidor jag hittat. Det spelar ingen roll vem av er som skriver för det är en sådan bra mix.

Linhem January 12, 2010 at 17:31

Henrik:

Aa, tror även det är nyutgåvan jag beställt, bok av Claridge you say…får kolla in det, ca 30 klubbar under bältet och verkar ju kunna en hel del(Expert på Football League Show också), Far Corner är bra den ja dock så hänger man inte alltid när de kommer till Non-league fotboll eller om någon som hade ett målrekord under pre-war tiden(Varade ett år innan de slogs av Dixie Dean)

JohnF:

Hur verkar den än så länge? har letat efter den och vart slut på lite ställen men ska försöka få tummen ur och beställa den…

JohnF January 12, 2010 at 18:25

Henrik//
Jag gillar den, även om jag har svårt med att förstå allt med en gång, läser om vissa stycken. Det är ju inte som att titta på Gary Linecker en lördagskväll på hotellrummet.
Lite annorlunda med det skrivna ordet.
Köpte boken den via Adlibris fraktfritt.

Colu January 14, 2010 at 09:18

Efter att ha läst ett antal “huliganböcker” så kan man klart konstatera att det är skillnad på böcker å böcker. Dels har vi dom som är skrivna av riktiga författare. Typ Steaming in och Among the thugs (?) … sedan har man böckerna som skrivits av firmakillar själva. Dom är ofta ganska dassiga och väldigt lika varandra. man skulle kunna ta vilken som helt av dom och byta klubbnamn utan att det skulle görna nån större skillnad. Bara skriva för att desperat försöka att casha in lite stålar

Addicted av Tony Adams var ganska intressant … där Adams ganska utlämnande pratar om sitt missbruk.

Tror Paul Merson skrev nån liknande bok om sitt spelmissbruk, och även alkohol … frågan är bara HUR ärliga dom kan vara?

Oscar (en annan) January 15, 2010 at 23:18

Har inte denna artikel publicerats tidigare?

Hur som helst är Hoolifan en av de bästa böckerna jag läst alla kategorier. Vill även rekommendera Soul Crew som handlar om Cardiffs firma med samma namn.

Alex February 11, 2010 at 19:08

Vet att jag är enormt sen med mitt tips, men måste rekommendera boken Bland huliganerna av Bill Bufford.

Verklighetsbaserad bok om en amerikansk journalist som fastnar på en tågstation i närheten av Cardiff, och på tåget är det fullt av fotbollsfanatiker. Han fastnar och vill ta reda på mer och strax därefter så fastnar han med en person som befinner sig i Man United’s firma. Han följer med dom till Turin, till Sunderland o.s.v. Enormt bra skriven och klart läsvärd!

Henrik February 13, 2010 at 14:55

Alex, jag läste den boken för en massa år sedan på engelska och mitt intryck då var att den kändes överdriven och lätt sensationslysten. Lite som att läsa Aftonbladet. Dessutom tyckte jag att han var lätt arrogant gentemot “engelsk kultur” i stort.

Vill minnas att den senare kom i svensk utgåva med Black Army på omslaget?! Nån snubbe i solhatt som sparkade mot en polis på Idrottsparken i Norrköping om jag inte missminner mig totalt.

Kanske borde jag läsa om boken idag för att se hur man ser på den cirka 15 år senare?

Oscar February 13, 2010 at 16:52

Nej Henrik, det borde du inte.

Bill Buford är en duktig skribent, hans senaste reportagebok (Heat) är väldigt underhållande, men annars tror jag du minns allt rätt om boken. Dessutom ganska dålig faktaresearchad.

Sen får man väl ge den att den stundtals är underhållande, men den är skriven med stereotyper och schabloner i kvadrat och det blir ju bara tröttsamt i längden. Som att titta på Green Street Hooligans, ungefär.

Fredrik S February 19, 2010 at 23:30

En annan bok ni kan låta bli är CASS av Cass Pennant ” All four had blades but i didn´t
care – I was going to rip them apart with my bare hands” som det står på bokens omslag.
Jo tjena! Håller med Henrik om att Cascarino och Claridge böcker är klart läsvärda. Tycker
även Mersons böcker som näms här är helt okej.

Jimmy March 4, 2010 at 21:44

Läste Hoolifan för ett tag sen och kunde fan inte lägga ner den. Var tvungen att köpa uppföljaren The Nuaghty Nineties som tar vid där Hoolifan slutade.. Och då håller jag ändå på Spurs. Diggar Martin King faktiskt.

E. March 30, 2010 at 08:16

Läs MIG Crew av Tommy Robinson,handlar om Luton’s sköna grabbar och kan inhandlas på Bokus för ynka 102:-. Klart läsvärd och inte som dom vanliga hooliganböcker med “våran firma klippte allt och alla bla bla bla”..

Leave a Comment

Previous post:

Next post: