För mycket ’Old Bill’?

by Nick on July 29, 2010 · 1 comment

Post image for För mycket ’Old Bill’?

Ja i alla fall om man ska tro FSF (Football Supporters’ Federation). Enligt Amanda Jacks, talesperson, så är engelska fotbollssupportrar ”subject to heavy-handed policing week in, week out”. Detta är, som man kunde anta, något som resulterar i mothugg från myndigheterna precis som det brukar vara. FSF menar att polisen måste lära sig att behandla fansen baserat på hur de uppför sig och inte baserat på hur polisen tror de kommer uppföra sig.

ACPO (The Association of Chief Police Officers) slår tillbaka mot supportrarna (bildligt talat) och påpekar att 43% av alla Premier Leaguematcher spelas utan polisnärvaro och säkerhet och lugn hanteras uteslutande av klubbarnas stewards. Man tar också Sheffield Wednesday som ett exempel på hur mycket man dragit ner på polisnärvaron på senare år. Polisen påpekar att man för 20 år sedan hade haft ca 1.100 poliser i tjänst när Sheffield W. spelade ”högriskmatcher” medan man nu för tiden ”bara” har 300. Detta ska enligt poliserna spegla den förändring som skett inom fotbollen och fans demografi.  Det som är anmärkningsvärt att notera är att för 20 år sedan var Sheffield Wednesday en av de största klubbarna i England och spelade på högsta nivå, medan man jämför med dagens situation där, man kan hävda att, de inte ens är störst i sin stad. Underligt är också att man först tar ett exempel ang. Premier League och sedan backar upp det med fakta kring en klubb i de lägre serierna – författarens anm. Man jämför således ”äpplen med päron” inte bara en gång utan två.

Jag har gått på fotboll regelbundet i England i över 15 år och ser flera matcher med mitt eget lag per säsong, men klämmer även in ett par matcher till, minst, per säsong med andra klubbar i alla tänkbara serier från conference upp till PL och visst har jag själv noterat att antalet poliser på kategori C matcher minskat dramatiskt. Däremot har antalet stewards ökat enormt. Vidare har ju, precis som polisen påpekar, demografin på arenorna ändrats enormt. Från att ha varit en nästan uteslutande miljö dominerad av vuxna vita män så består publiken i dag av en salig blandning av kvinnor, barn, familjer, olika nationaliteter på de flesta arenor.

Jag kan förstå att FSF har synpunkter på polisen, för inte är de så smidiga i sin yrkesutövning inte, men å andra sidan så har man fortfarande tillräckligt många incidenter sett över en säsong för att rättfärdiga deras närvaro.

Vad tycker ni besökare? Hur upplever ni polisnärvaron på fotbollsmatcher och har ni varit med ett tag, så hur ser ni på den transformation som skett över de senaste 15-20 åren? Dela gärna med er av era erfarenheter.

{ 1 comment… read it below or add one }

Henrik July 31, 2010 at 09:45

Mina erfarenheter är att det varierar oerhört mellan olika klubbar och städer. Millwall är sannolikt en av få klubbar, eller kanske den enda, som vad jag upplevt fått en ökad polisbevakning under 2000-talet trots att årtiondet främst spenderats i tredjedivisionen. Detta beror egentligen på en enda incident. Att då idag knappt anpassa insatsen beroende på motstånd – det är ju lite skillnad på Leeds och Scunthorpe – är inte bara idioti utan också ett enormt slöseri av klubbarnas och skattebetalarnas pengar.

Jag tror att den enskilde klubbens ansvarige polis spelar stor roll. Borta mot Oldham fem avslappnade och humoristiska polismän på plats. Macclesfield däremot, några kilometer bort, enorm mobilisering och doft av polisstat runt den lilla arenan. Och båda platserna faller vad jag vet under Greater Manchester Police’s ansvar.

Under senaste 2-3 åren har protesterna mot polisens insatser ökat. Nu tror jag inte att det är så att poliserna blivit fler, mer våldsbenägna eller så. Jag ser tre förklaringar. Troligtvis är det så att det finns fler Svenssons (Smith’s? Brown’s?) som börjat resa och engagera sig runt fotbollslagen samtidigt som den gamla kärnan börjat urholkas. Dessa är helt enkelt inte vana och ser polisen som de samhällets stöttepelare de förväntas vara. Kontrasten man ofta upplever i samband med fotboll skapar friktion och i dagens snabba mediesamhälle också en tidigare icke existerande debatt. Vidare har polisen också fått generösare lagar i kölvattnet till 9/11 vilka man åtminstone i fallet Millwall applicerat till sin fördel, men samhällets nackdel. Slutligen har man också i dessa “chavs”-tider tagit ett krafttag mot vad som brukar gå under “anti-social behaviour” vilket genererat ett antal uppmärksammade fall där den utkastade inte anser sig ha gjort något fel eller använt en annorlunda vokabulär än den han använder med grabbarna på lagret varje måndag-fredag. Skylten “please mind your language” är det ultimata beviset för den utveckling fotbollen tagit.

Avslutningvsis; förståsigpåare, populistiska politiker och politiker som likt ett mantra eftersträvar “vi måste göra som i England där man lyckats” förstår ingenting. Absolut ingenting.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: