Premier League spenderar mindre

by Henrik on September 2, 2010 · 2 comments

Post image for Premier League spenderar mindre

Trenden är tydlig. Premier League-klubbarna spenderar allt mindre pengar på nya spelare. Under det nyss stängda transferfönstret uppskattar Wall Street Journal att de engelska toppklubbarna spenderade £350 miljoner på nyförvärv. Det ska jämföras med £450 miljoner 2009 och £525 miljoner 2008. Dessutom är de £30 miljoner som januarifönstret 2010 omsatte den lägsta noteringen sedan 2003.

Abu Dhabis kungliga familj spenderade under sommaren själva £125 miljoner – strax över 1,4 miljarder svenska kronor – på Manchesters ljusblå klubb. Mer än tre gånger så mycket som Manchester United. Av de 20 dyraste värvningar i Europa var Manchester City inblandade i fem.

Att förändringarnas vindar blåser i Premier League kan man se genom att titta på de så kallade ”big four” – Arsenal, Chelsea, Liverpool och Manchester United – som under de 12 sommarveckorna tillsammans köpte endast två spelare för över £10 miljoner eller mer (Laurent Koscielny, Arsenal, Ramires, Chelsea). Förra säsongen var samtliga fyra klubbar inblandade i fem eller fler affärer i samma storleksordning, rapporterar tidningen.

Den brittiska finanskrisen, de jämfört med Sydeuropa hårdare skattelagarna, truppbegränsningen samt regeln om ”homegrown players” har medfört att Premier League inte längre är världens mest attraktiva liga sett ur spelarnas synvinkel.

Trots att den nya lagen om ”homegrown players” redan är försvagad – de åtta spelare som ursprungligen skulle ha fostrats i klubbens akademi under tre år mellan 16-21 års ålder måste numera bara vara fostrade i en akademi någonstans i England och behöver inte längre vara av brittisk börd – är flera representanter för Premier League positiva till utvecklingen och övertygade om att engelsk fotboll kommer stärkas.

Men samtidigt som jag tror att förändringarna kommer öka unga spelares chans att nå högsta möjliga nivå och lyckas i landslagssammanhang oroas jag över hur regeln kommer påverka landets småklubbar. För när Premier League-klubbarna tvingas investera kraftfullt i sina egna akademier blir det per automatik svårare för övriga 72 klubbar att fostra egna spelare som man sedan säljer uppåt i ligasystemet.

Transferfönstrets fem brittiska dyraste övergångar:

ca £23 milj – Yaya Touré, Barcelona till Man City
ca £22 milj – Mario Balotelli, Inter till Man City
ca £21 milj – David Silva, Valencia till Man City
ca £17 milj – Aleksandr Kolarov, Lazio till Man City
ca £16 milj – James Milner, Aston Villa till Man City
ca £16 milj – Ramires, Benfica till Chelsea

Läs också: Vår passion – miljardärernas lekstuga

{ 1 comment… read it below or add one }

Nero September 2, 2010 at 21:02

Det finns för och nackdelar med allting,men visst är ovanstående fakta av mera godartat slag.

Premier League har även skärpt upp den finansiella kollen på klubblagsnivå från helt obefintlig till knappt skönjbar,vilket troligen också har lett till att vissa klubbar tvingats avhålla sig från de mest groteska avarterna av ekonomisk skötsel.Pompeyröran har åtminstone haft det lilla goda med sig.

Jag kan inte direkt finna något fel i att klubbar..stora som små..satsar hårt på sina academies.Vad som eventuellt skulle kunna vara på sin plats i detta sammanhanget är ett transferembargo..med möjligheter till “Rooneydispanser”..för redan klara spelare så att säga..i extrema undantagsfall.Att kunna införa transferstopp för ej myndiga individer..dvs sub 18 år..torde väl kunna göras om viljan så finns?

Detta skulle underlätta för mindre klubbar.

Nästa steg hoppas jag på någon form av lönetak.Det fanns ju i brittisk fotboll fram till på 60-talet.Man kräks ju när man ser vilka veckopengar vissa spelare har!

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: