Tradition ställs mot intäkter

by Nick on September 12, 2010 · 3 comments

Post image for Tradition ställs mot intäkter

1988 flyttade Scunthorpe United ifrån sitt hem Old Show Ground, bara smaka på det namnet, och spelar sedan dess på Glanford Park. Inget särskilt konstigt med detta kan man tycka, men det var faktiskt den första gången på över 30 år som det byggdes en ny fotbollsarena i England. Sedan dess har 26 av ligasystemets nuvarande 72 lag fått nya hem. Sedan 1988 har ju även flera lag i högsta serien fått nya hem, såsom Arsenal, Bolton, Man City, Sunderland, Stoke och Wigan. I detta räknar vi inte in alla de arenor som som rustats upp, utan bara de klubbar som flyttat till nya arenor.

Denna, med Engelska fotbollsligornas historias mått mätt, snabba förändring stavas till mångt och mycket PENGAR. Det finns självfallet en hel radda med skäl till att fotbollsklubbar flyttar från sina ursprungliga hem men det är övervägande ekonomiska skäl som styr detta. Ett annat är att de arenor som byggdes för väldigt länge sedan inte var särskilt välbyggda och skulle vara svåra och dyra att uppgradera till en nivå som dagens supportrar och ligaregler skulle acceptera. Det finns dock undantag även till detta, och det är de arenor som ritades och/eller byggdes av Archibald Leitch (1865-1939. Dels var Archibald sin tids kanske enda dedikerade arenakonstruktör som byggde på kvalitet, säkerhet och stil, men också för att de flesta av hans arenor på ett eller annat sätt klassas som byggnadsminnesmärken. Separat artikel om Archibald Leitch kommer framöver, men bland de arenor han ligger bakom räknar vi in; Anfield, Ibrox, Celtic Park, Craven Cottage och White Hart Lane. Det finns många, många fler men urvalet bygger på att alla dessa arenor står kvar och har trots ut- och ombyggnad bevarat sin karaktär som dess skapare satt på sitt verk.

Det är just det här med ekonomin som är det stora skälet till att så många klubbar överger sina klassiska hem för rymdskeppsliknande arenamonster utanför stadskärnorna. Visst måste man förstå klubbarnas agerande då det för många av dem är en fråga om att överleva. Dels så är ofta den mark som ursprungsarenan ligger på väldigt värdefull då dessa arenor ligger centralt i samhällena och en nybyggd arena kan också vara en intäktsgenerator. Trots detta svider det ju i en anglofis hjärta att inte kunna promenera från pubarna på huvudgatan till arenan som förr och inte på håll se läktarna och belysningsstolparna höja sig över omgivningen.

Andra faktorer som påverkat takten med vilken klubbarna bygger nytt och flyttar är de katastrofer som inträffade på Haysel, Hillsborough och Bradford i slutet på 80talet. Det stod kanska klart att visa arenor inte klarade att svälja logistiken från ett säkerhets perspektiv, andra arenor var delvis byggda i trä och efter branden i Bradford blev effekten att man eftersträvade läktare i andra material och en helt ny brandklassning tillkom.

Som redan sagts så kan man enkelt förstå vilka krafter som driver trenden att överge charm och historia för potentiellt högre intäkter, men det svider ju från supporterhåll. Det finns ju exempel på rena katastrofarenor såsom gamla Elm Park i Reading som säkert ingen supporter saknar efter flytten till Madejski Stadium. Ett exempel där många fans tycks sakna det gamla är Arsenal som lämnade sin charmiga arena Highbury för att flytta till monsterbygget Emirates Stadium. Här flyttade man från en väl fungerande arena som egentligen bara hade en stor nackdel, bristen på kapacitet i förhållande till efterfrågan, till ett nytt, stort och plastigt schabrak. De fans som redan hade en säsongsbiljett på Highbury verkar ofta sakna deras gamla hem, men alla de fans som nu har chansen att se sitt lag är såklert överlyckliga.

Kanske våra vänner som följer Colchester United kan dela med sig lite om hur man ser på sin flytt från centralt belägna Layer Road till utlokaliserade Weston Homes Community Stadium.

Som deltidsgroundhopper gäller det väl att skynda på om man inte ska tappa ännu fler arenor innan de försvinner.

{ 3 comments… read them below or add one }

Henrik September 15, 2010 at 14:21

Det är lätt att bli nostalgisk när man tänker på arenor som Highfield Road, The Dell, gamla Wembley, Filbert Street, Highbury och andra arenor man besökt och som inte finns med oss längre.

Jag förstår att många klubbar varit tvungna att söka sig till nya hem. Det är inget konstigt i det. Ta Highbury till exempel. Arenan var så inklämd att den inte gick att expandera mer. Samtidigt hade man kunnat fylla arenan två tre gånger om även mot mindre attraktivt motstånd. Men som aningen konservativ fotbollsupporter tycker man ofta att våra kärnvärden förbises. Dagens ovaler är ut i fingerspetsen designad för att maximera möjligheten till intäkter. Och faktum är att de av oss som allra helst spenderar våra pengar på en trång pub innan avspark och sedan gärna frivilligt ställer oss på en trång ståplatsläktare inte är drömmen för en klubbkassör. Sponsorer, företag, VIP-paket och kunder som köper matchprogram, korv, tre uppsättningar matchtröjor per säsong och allehanda övriga souvenirer är en nödvändighet för att kunna etablera sig som ett topplag. Jag förstår och accepterar detta, med en sorgesen blick, tro inget annat.

Och skulle min klubb mot all förmodan gå upp i högsta divisionen, ja då, det får jag nog tänka på då…

layer road September 23, 2010 at 20:38

Titta. En artikel jag missat.

Colchester har ju som bekant flyttat till ny mark i norra Colchester efter att ha spelat på Layer Road sedan 1937 (då Colchester grundades).

Den nya arenan är ju fin och man ser bra från alla platser med fri sikt samt tak. Man sitter även nära planen men….

Nya arenan ligger lite väl långt från själva centrum vilket man förut passerade när man gick från tåget till Layer Road. Promenaden tog runt 40 minuter men man fastnade i regel på någon pub längs vägen. Nu går man åt helt motsatt håll från tågstationen. Nya arenan ligger i och för sig närmare från tåget men uppe vid arenan finns absolut ingenting. Finns två pubbar vid stationen samt en pub halvvägs till arenan.

Som svensk supporter som bara ser någon match om året har man ännu inte riktigt förstått var man ska gå innan matchen då det är ganska utsprit men vi börjar lära oss.

Publikmässigt så har det inte varit någon större succé. Vi har ju i och för sig haft snitt runt 6.000 under dom två första åren vilket ska jämföras med 3.500 på Layer Road som vi brukade ha i L1. Under åren i CCC snittade vi straxt under 6.000 (fullt) så man hade ju förhoppningar över att vi i alla fall skulle få runt 8.000 sämst 7.000 på nya Weston Homes Community Stadium.

Up The U’s

Nero Wolf February 19, 2011 at 00:45

Colchester är nog värsta nedköpet arenamässigt jag varit med om.
Trevligt med en vettig pub just utanför järnvägsknuten..men sen?
Sunkig jävla buss ut i ingenting..arenan ligger mitt ute i ingenting! En jävla motorväg är allt som finns att se!

Fy f-n vilken sunkig placering av fotbollsarena.Skulle Wolves göra likadant,så skulle inget bli sig likt igen.

Fotbollsarenor skall ligga centralt.Så är det.Så har det varit och så skall det vara.

Åka och kolla fotboll Colchester suger.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: