Kommentatorer, bisittare, studioexperter och annat löst folk!

by Nick on September 28, 2010 · 4 comments

Post image for Kommentatorer, bisittare, studioexperter och annat löst folk!

Hur många gånger har ni inte sagt, hört eller instämt i en kommentar i stil med: -”Åh nej, inte Hegerfors, den djävla plantan! Nu losar vi definitivt!”.

Alla tycks vi ha starka åsikter om de personer som leder studioteamen, ritar analyser eller fyller våra öron med nonsens under, innan och efter de fotbollsmatcher vi ser på tv. Det spelar ingen roll om det är en damfotbollsmatch, Champions League, Allsvenskan, Premier League, La Liga, Serie A eller någon annan liga som tack vare ett korrupt TV-avtal fått tid i rutan. Det spelar heller ingen roll vilken kanalen, tidpunkten eller målgruppen är, om du är en av de som hörs eller syns i rutan i samband med matchen så får du helt enkelt räkna med starka och högst troligt negativa åsikter om din insats. Det liksom ”comes” med ”the territory”.

Det finns en uppsjö av jobb man av ren självbevarelsedrift kan tänkas undvika. Såsom gränsvakt mellan Syd- och Nordkorea, minröjare, ”drugrunner” för Medellinkartellen eller kanske latrintömmare på Roskildefestivalen. Ett som i min värld skulle klassas i samma kategori är just de ovan nämnda positioner inom TV, alla har en åsikt om dig och väldigt sällan är den positiv. Detta gäller såklart det skrivna mediets riddare också, med sina pseudopennor till ordbehandlare misshandlar de våra ögon och sinnen då de sprutar ur sig bedrövliga texter och försök till analyser. Att man inom denna yrkeskår inte heller lyckats undvika könskvotering ställer bara till det ytterligare, Nora Strandberg behöver inte känna sig ensam eller ”out of dept”, hon är i gott sällskap med sina medsystrar Wegerup, Gatu et al. Innan kommentarerna om hur sexistiskt jag är börjar hagla så är det väl lika bra att nämna att Kristina Kappelin är en av min absoluta favoriter inom den svenska journalistkåren. Om man kan få Italiensk fotboll att verka intressant så skriver man med engagemang, passion och kunnande.

Som ni ser så har jag svårt att beröra ämnet med media utan att bli lite tvär, eller som Mats Olsson skulle säga: Avundsjukan känner inga gränser! Jag måste ju tillstå att en viss avundsjuka finns då dessa människor lever på sitt skrivande, uruselt eller icke, men å andra sidan kan jag vara stolt och nöjd med det arbete jag utför varje dag.

Självfallet finns det en hel del bra exempel på både kommentatorer, bisittare och skrivande journalister, trist bara att de flesta inte är verksamma i Sverige eller jobbar för radio.

Efter denna något svavelosande inledning så kommer vi till det som inspirerade till lite tyckande kring om tyckarna i media – Viasats övertagande av rättigheterna till Premier League! Jag är den första att erkänna att jag blev livrädd när denna nyhet förkunnades, tro det eller ej, jag var ju relativt nöjd med produktionen som Canal+ levererade och såg framför mig en kvalitetssänkning.

Ställer mig upp och förkunnar att: -”Det bidde ju inte så uselt ändå!

Visst finns det saker, personer och delar av produktionen att störa sig på, till exempel Ola Wenström som tagit sig vatten överhuvudet och har lite svårt att hålla ihop studiodelen av programmet, Bosse P som behöver 5-6 dumma uttalanden på sig innan han kläcker något vettigt och att jag har så svårt att vänja mig vid Glenns dialekt trots alla de år jag bodde i Göte-la-borg. Däremot säger ju den sistnämnde ofta vettiga saker så jag får vänja mig antar jag. När vi ändå är inne på dialekt så kommer ju Nivas namn som ett brev på posten. Här börjar jag ju vänja mig, mest för att Niva är den del av studioproduktionen som ger mig stor behållning. Underfundig, påläst, engagerad och med dagens mediamått känns han ärlig och uppriktig.

Sladjan tillför väl inte så mycket, men jag gillar försöket med interaktivitet med tittarna och det kan kanske bli riktigt bra till slut, men å andra sidan gillar jag Sladjan på något sätt så han får gärna chansen att hitta sin roll i ensemblen.

Rit-Ola är ju en nygammal bekantskap som i mina ögon bara blir bättre. Helt ok analyser och behaglig att lyssna på.

Det kan tyckas en småsak, men något som driver mig till vansinne är att man inte klarar att köra ”pling i rutan” på alla kanaler. Här har man lyckats med något nästan unikt i världen när man visar alla matcher men tar inte konceptet fullt ut. Tipslördag/Tipsextra/Premier League med Stryktipset, kalla det vad ni vill, ska ha pling i rutan. Då jag följer ett lag som oftast hamnar i någon ”X-tra kanal” om vi inte möter de största klubbarna måste antingen zappa eller ha mål update via webben om jag vill hålla kupongerna uppdaterade. Det kan tyckas som en skitsak men det stör mig likafullt något enormt.

Nu närmar vi oss den viktiga delen, era tankar och åsikter. Både om fotbollsmedia i allmänhet men också Viasats produktioner i synnerhet.

Dela med er och tyck till!

{ 4 comments… read them below or add one }

Ocar Olofsson September 28, 2010 at 16:26

Håller med om en hel del. Även om jag gillar Nora Strandberg, till exempel.
Glenn är jag ovansinnigt förtjust i. Jens Fjällström är också duktig.
Niva tillhör sveriges bästa journalister – alla kategorier.
Och jag har fått för mig att Bosse Pettersson har blivit bättre, men det kanske är för att jag inte sett han på länge, ha ha.
Sen måste jag säga att Jonas Dahlqvist gjorde ett gott jobb i lördagsstudion.

Oscar September 28, 2010 at 18:37

Oj, ‘vansinnigt’ ska det såklart stå.

Henrik October 1, 2010 at 08:29

Intressanta iakttagelser Nick!

Själv inser jag att jag per 1 oktober sett extremt få Premier League-matcher denna säsong, samt att en betydande andel av matcherna jag sett har avverkats med ljudet avstängt, men det är väl så det blir när man har en liten 1-åring hemma…

Linhem October 3, 2010 at 22:04

Hade samma känsla inför Viasats PL-sändningar framförallt så man sett hur de ser ut i deras CL-studio… mest nöjda är jag att man till skillnad mot C+ faktiskt visar alla matcherna.

Wenström är inte bra, alls. går de ens fem minuter utan att han känner sig tvungen att tala om att man på viasat sänder alla målen, från alla matcherna…

Rit-Ola är rätt bra, även fast jag gillar Fjellström bättre så är han ändå där uppe.

Niva är briljant på alla sätt, synd bara att han inte är med varje gång men brukar få en del spelrum i deras inför-helgen-program som också visas precis före PL-studion på Lördagar…

Bosse P är dålig, har inte koll eller förstår inte ens vad han själv säger lika ofta som de regnar i Manchester…

Tycker inte Glenn Strömberg är alls lika bra när han kommenterar PL som när han kommenterar CL/mästerskap… om han inte kan tillräckligt om lagen eller om att man har en mer klar uppfattning är jag osäker på.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: