Panelhönor vecka 40

by Jonas on October 7, 2010 · 3 comments

Varje vecka så bjuder vi in tre personer att agera panelhönor och diskutera ett aktuellt ämne i engelsk fotboll. Eller populärkultur. Eller egentligen bara något som gör att vi alla simmar i en ännu mindre ankdam.

Sven-Göran Eriksson gjorde i veckan comeback som manager i England och det måste vi givetvis studera närmare. I korthet kan man säga att vår panel är kluven inför “Svennis”. Han är bra, kunnig och allt det där. Men helst i en annan klubb än den egna. Så kan man nog sammanfatta omdömet.

Veckans panelhönor

Första gänget ut i panelen är Lars Liljegren med sympatierna hos Charlton AthleticJocke Lander som står upp till armhålorna i Arsenal FC samt Pål Andersson vars lekamen troligen blöder blått och vitt ty det är Colchester Uniteds färger.

Sven-Göran Eriksson är tillbaka i Engelsk fotboll. Din spontana kommentar?

LARS: Svennis är en go gubbe, mer gubbagrön än hela Götet. Det han har åstadkommit som tränare innebär att han inte har någonting kvar att bevisa. Han skulle lugnt kunna lägga sig till ro och tända en Cubacigarr så fet så att Churchill blivit grön av avund och ändå brinner han så mycket för det han vill syssla med så att han med högburet huvud (med rätta) återvänder till England. Den kritik han fått stå ut med från engelsk media saknar det mesta av substans och det mesta som kan innefattas i begreppet ”rimliga proportioner”.
JOCKE: Det känns som att Svennis tid i toppfotbollen sakta men säkert försvinner bort. När storklubbarna tillsätter managers nämns han bara i periferin. Kanske mest för att han själv ser till att det blir så. Istället får han ta över ett lag som ligger på nedflyttningsplats i Championship. Han blir alltså Paulo Souzas ersättare. Hur bra kan det kännas? Men lönechecken har säkert brutalt många siffror – och Torsbysonen är förmodligen nöjd.
PÅL: Blev faktiskt mycket mycket förvånad när jag såg det. Trodde Svennis bränts sig i England. Inget fel på Läjtjester men … varför just dom? Borde han inte ta hand om en “riktig” klubb istället? Eller så har han fått ett nytt fett ekonomiskt erbjudande. Med riktig klubb menar jag givetvis en Premklubb. Känns som han sänkt sin nivå rejält. Notts County var ju en chock men där förstod man snabbt att han kanske hade en annan roll. Som lockbete och “värvare”. Han var väl aldrig tänkt som manager i Notts?

Hur hade du reagerat om din klubb presenterat “Svennis” som ny manager?

JOCKE: Jag hade nog börjat grina – och samtidigt blivit vansinnig. Förhoppningsvis lär det aldrig bli aktuellt, men man vet ju aldrig…
LARS: Som någonting gudasänt jämfört med det vi har idag.
PÅL: Skräck och fasa! Eller snarare, det hade inneburit att nån tokig Sauider gått in med okända oljemiljarder i Colchester … så jo Skräck och Fasa! Sånt slutar sällan väl.

Cyniskt kan man säga att Svennis inte sett slutet på många kontrakt de senaste åren, kommer han stanna två år i Leicester? Kommer han kunna utföra “mirakel”? Vad kan Leicesters fans förvänta sig?

JOCKE: Nog för att jag såg en av Leicesters matcher förra säsongen (i och för sig bara för att jaga en ny arena i jakten på de 92) men det vore snudd på korkat och ge någon sportslig analys om deras lag och Svennis framtid. Det är väl bara att luta sig tillbaka mot den statistik som finns gällande hans lag och hur länge han är kvar. Svaret torde finnas där.
LARS: Att han inte sett slutet på så många kontrakt beror mer på att förväntningarna inte står i relation till verkligheten. Hans stora styrka som ledare ligger i att han ingjuter ett förtroende hos spelarna, talar om dem hur han vill ha det och tittar sedan på och analyserar istället för att som en normal engelsk manager försöka öka vindkraftens del av den totala elproduktionen genom att vifta som en väderkvarn vid sidlinjen. Leicester har idag ett högst medelmåttigt lag och vad som är rimligt att förvänta sig är en kvalplats till Premier League nästa säsong. Allt bättre än så är definitivt en bonus. För att det skall inträffa kommer förstärkningar behöva köpas in och eftersom de första kommer att dyka upp efter årsskiftet och sedan skall spelas in i laget så är det för mycket att tro att något mirakel skall inträffa den här säsongen.
PÅL: Måste erkänna att jag inte vet vilken roll han ska ha i Leicester men jag tror knappast han kommer genomföra några mirakel. Leicester kommer säkert få en massa inpumpade pengar som dom kommer köpa halvdassiga ratade överbetalda (f.d.) Prem spelare för och sedan kommer alla klubbar i divisionen göra allt dom kan för att sänka dom i varenda jäkla match. Nä jag är konservativ. Fotboll ska avgöras på planen, inte på banken och definitivt inte i en asiatisk/arabisk bank.

Kommer vi få se andra svenska tränarexporter till England? Eller förblir Norge och Danmark svenska tränares Shangri-La?

PÅL: Jag tror helt enkelt inte svenska managers passar i England. Vi har ett annat fotbollsklimat i sverige. Lite mer hemvävt å helylle. Svenska tränare skulle nog få en chock. I alla fall i dom lägre divisionerna.
LARS: En randez vouz för Benny Lennartsson kanske? Jag tror i och för sig att den engelska fotbollen skulle må bra av litet mer kramgoa grabbar än den klassiska militära disciplinen. Vilken glädje det hade varit att se Tommy Söderberg coacha Arsenal eller Manchester United. ”Come on everybody, all the way in the kakel!”
JOCKE: Sverige är ett litet fotbollsland och den som har koll på hur en agent- och pengastyrd fotbollsvärld fungerar vet att ska du ta dig någonstans som tränare så behöver du oerhört många och goda kontakter. Bra resultat gör verkligen inte hela skillnaden här. Svennis är ett etablerat namn som genom åren samlat på sig många vänner i maktens korridorer – därför kan han överleva. Problemet för svenska tränare är att vi har en helt annan klubbkultur i Sverige. Här är föreningarna föreningar. I England är klubbarna företag. Men kan svenska coacher lära sig hur man tar sig fram i den här världen kommer definitivt chanserna att öka. Men då kanske man ska byta kurslitteratur från hur du snurrfintar orangea konor till hur man bedriver lobbyverksamhet.

Till sist, vad känns viktigt att inte missa i Engelsk fotboll i höst?

JOCKE: Arsené Wengers presskonferenser. De vill man absolut inte missa. Där man får reda på att vi egentligen har bra målvakter. Jag tycker att det är skönt att höra det efter matcherna eftersom ingen sett det under matcherna.
PÅL: Att se hur obesegrade (faktiskt) kryssmaskinen Colchester United blommar ut och slutar slänga bort kvitteringsmål och börja vinna sina matcher och gå upp i serieledning … jaja man får ju skriva vad man ville. Annars om man ska svara enligt Aftonbladet så är det väl hur xxxxx satt på nån annans spelares fru, katt, barnflicka och sedan hur den personen, eller katten sålt sin story til NOTW som sedan AB googlat fram och tryckt som sin egen story, typ.
LARS: Hösten är till stora delar en transportsträcka. För att sätta litet piff på den tillvaron så har Ligacupen tillkommit (jag vägrarrrrrr att kalla den för något annat). För de som lirar på odds är det en ypperlig cup där Chelsea kan åka på bäng med 8-0 hemma mot Chelmsford för att de sätter in 16-års laget. Så seriöst satsar de flesta storklubbarna. Nej det mest intressanta utspelar sig i den ännu mer obskyra Målarcupen (Johnstones Paint Trophy Cup). Visserligen är cupen endast öppen för lagen i League One & Two men kraven på lagen är desto tuffare. Dels så måste de mönstra i stort sett ordinarie lag och det är inga omspel, alla matcher avgörs vid ett tillfälle även om det går till straffar. Att de dessutom har bildat fyra geografiska områden där ”kvalmatcherna” spelas innebär fler derbyn och därmed fler åskådare. Det sistnämnda gäller dock inte för det artificiellt tillkomna laget MK Dons som i kvällens match hade 3 773 åskådare varav cirka 10 % var tillresta Charltonsupportrar. Att vinna cupen är nästan det näst viktigaste, än viktigare är att finalen spelas på Wembley och liksom alla andra matcher på Wembley så är det mer eller mindre fullsatt. Det är ju inte var dag lagen från de divisionerna får spela inför 70 000 åskådare. En välbehövlig check till den ständigt tomma klubbkassan är inte heller att förakta för dessa lag.

Är du intresserad av att delta som panelhöna vid något tillfälle? Anmäl bara ditt intresse via ett mail till jonas@anglofil.se

Jonas Strandell är 37 år och har aldrig blivit inbjuden att sitta i en expertpanel. Till vardags drivs han av ett demoniskt raseri mot italiensk fotboll och propagerade för att tidningen Stopper skulle stå på herrtidningshyllan. Han har Degerfors och hårfästet som de enda gemensamma nämnarna med Sven-Göran Eriksson.

{ 3 comments… read them below or add one }

Henrik October 8, 2010 at 10:21

Vet inte om jag håller med, men nedan stycke fick mig iaf att skratta!

“Svennis är en go gubbe, mer gubbagrön än hela Götet. Det han har åstadkommit som tränare innebär att han inte har någonting kvar att bevisa. Han skulle lugnt kunna lägga sig till ro och tända en Cubacigarr så fet så att Churchill blivit grön av avund och ändå brinner han så mycket för det han vill syssla med så att han med högburet huvud (med rätta) återvänder till England!”

Jonas October 8, 2010 at 10:44

Men åh, dissa inte Svennis nu Henrik. En kåt värmlänning på 60+ :-)

colu October 8, 2010 at 10:59

Ju mer jag tänker på det ju mer känns flytten till Leicester helt obegriplig. Skulle tippa han är kvar tills pengarna är borta å sen blir det Malis landslag tills dom pengarna är borta eller tills dom missar för-förkvalet till Afrikanska mästerskapen eller presidenten blir skjuten …

Leave a Comment

Previous post:

Next post: