Fotbollsvåldet ökar, eller?

by Henrik on October 8, 2010 · 4 comments

Post image for Fotbollsvåldet ökar, eller?

Dokument som BBC Radio 5 Live tagit del av visar på en ökning av fotbollshuliganism i England och Wales. Framförallt ungdomar är allt oftare inblandade i fotbollsrelaterat våld.

Sammanlagt 47% av alla incidenter under förra säsongen involverade ungdomar visar inrikesdepartementets årliga sammanställning som kommer offentliggöras längre fram i höst. Av 3.211 verksamma avstängningar från de brittiska fotbollsarenorna – så kallade ”football banning orders” – är 290 numera utfärdade på tonåringar. Den yngsta endast 13 år gammal.

Rapporten sägs också visa tydligt att incidenterna sker allt längre från arenorna och allt lägre ned i ligasystemet där resurserna är mer begränsade. Därför har också avstängningarna blivit mer omfattande. Många registrerade våldsverkare måste fylla i ett formulär på en polisstation samtidigt som matchen spelas, men flera har också restriktioner för att resa med tåg, ett specificerat avstånd man måste hålla från närmaste fotbollsarena och får inte heller besöka vissa grevskap matchdagar. Ett grepp som svensk polis och populistiska politiker förespråkar.

Man uppskattar kostnaden för fotbollsbevakningen i England och Wales till £25 miljoner förra säsongen, drygt 265 miljoner svenska kronor. Av dessa kunde man fakturera klubbarna £12-15 miljoner.

Flera klubbar, däribland Millwall och Wigan Athletic, för sedan ett par säsonger tillbaka samtal med polis och myndigheter gällande ansvarsfrågan, och därmed kostnaden, för bevakning och incidenter som inträffar utanför arenorna.

En talesman för The Football League, som omfattar de 72 klubbar från The Championship till League Two, säger att ökningen av det så kallade fotbollsvåldet inte är ”betydande” och inte får tas ur sitt sammanhang.

”Vi är förvånade och besvikna att så stora slutsatser och antaganden görs baserat på en ökning med endast 65 händelser, varav flera inte ens i omfattningen att de berättigar ett arresterande, och detta efter en säsong som spänner över 2.000 fotbollsmatcher och över 30 miljoner åskådare.”

De senaste säsongerna har enskilda supportrar och supporterorganisationer, ibland stöttade av klubbar, lokala politiker och även The Football League, kritiserat polisen för dess insatser. Vittnesskildringarna om övervåld, inskränkningar av mänskliga rättigheter eller bara överdimensionerade kommenderingar har stundtals varit många, vilket vi bland annat skrivit om här på Anglofil.se.

{ 4 comments… read them below or add one }

JohnF October 14, 2010 at 13:15

Har inte varit på match i England mer än ca 15-20 gånger. Har vid ett tillfällen sett slagsmål och två gånger verbalt gruff.
Ett slagsmål på bortaläktaren på Anfield, vilka som slogs vet jag inte, såg ut som om några tog sig över bryggan/gången och började bråket.
En gång i Watford, i och utanför bussen från Fulham men där fick några äldre supporters lugn på de unga tupparna innan det hände något.
Och en gång utanför Craven Cottage, samma där, några äldre herrar lugnade ner ungtupparna så det slutade med lite fula ord istället för nävar och fötter.
Vid ett tillfälle har jag kännt mig lite obekväm och det var i området kring Upton Park strax innan match. Men en snabb promenad fram till några Bobbys så var “faran” över.

Nick October 15, 2010 at 09:20

Har väl sett en 150+ matcher i England i alla fall, kanske fler, men de tillfällen jag sett bråk i anslutning till matcherna är lätträknade. Däremot så har jag sett mycket fotbollsrelaterat bråk, men då nästan uteslutande firmor som drabbar samman en bra bit från arenan. Det är ytterst sällan jag känt mig “hotad” eller orolig för att involveras.

Nu följer ju i och för sig jag och JohnF ett lag som inte har särskilt många stökiga fans, varken nu eller historiskt.

JohnF October 15, 2010 at 22:40

Den gången vid Upton Park var det inte FFC som stod för motståndet.

Henrik October 22, 2010 at 08:33

Det beror ganska mycket på vilka klubbar man tittar på, det är ju ofrånkomligt, och som Millwall-supporter så ser jag ju mer “skit” än en Arsenal dito, det är ingen kvalificerad gissning.

Men till skillnad från vad Nick skriver ovan så händer det att man som Millwall i det närmsta blir tvungen att “involvera sig” då situationen kräver det. Där skiljer vi oss. Supportrarna till många motståndarklubbar, liksom lokala polisförmågor, har alltför ofta som sport att provocera fram händelser när motståndet stavas Millwall FC. Helgens derbyt borta mot Palace var tyvärr inget undantag. Sen finns det många i våra led som älskar den där hetsen, det vore att hyckla och påstå annat.

Även tisdagens match mot Pompey kunde gått över styr om inte en snabb och massiv polisinsats ringat in pojkarna från sydkusten och skickat upp dem till London Bridge.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: