Vad en anglofil bör känna till #1

by Henrik on November 5, 2010 · 1 comment

Post image for Vad en anglofil bör känna till #1

Stalybridge i Greater Manchester kunde vara känt för ortens fotbollslag som är ett av fyra i världen med ordet Celtic i namnet. Men så är det inte. I Stalybridge ligger nämligen The Old Thirteenth Cheshire Astley Volunteer Rifleman Corps Inn som är den pub med längst namn i Storbritannien. Men det räcker förstås inte. I Stalybridge hittar du också det kortaste pubnamnet; Q.

De tre vanligaste pubnamnen i Storbritannien är The Red Lion, The Crown och The Royal Oak.

Längsta namnet på en fotbollsklubb i Storbritannien hämtar vi sannolikt från Anglesey Football League i Wales (motsvarande Division 5). Namnet du måste traggla dig igenom är Clwb Pêl-droed Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch och betyder något i stil med “St Mary’s Church in a hollow of white hazel near the swirling whirlpool of the church of St Tysilio with a red cave” på engelska. Det sista stycket i namnet är en ort som föga förvånande är det längsta ortsnamnet i öriket.

Det kortaste stadsnamnet? Ely, förstås.

Och staden med minst invånare (300 st) är Fordwich i Kent.

Men puben The Nutshell i Bury St Edmonds, Suffolk, marknadsför sig som Englands minsta med en yta på 5×2 meter.

Floden Severn är längst i Storbritannien. (Och det är här som Richey Edwards, en av ursprungsmedlemmarna i Manic Street Preachers, misstänks ha tagit självmord 1995.)

I Wales bor det dubbelt så många får (6 miljoner) som människor.

De 10 vanligaste gatunamnen är Hight Street, Station Road, Main Street, Park Road, Church Road, Church Street, London Road, Victoria Road, Green Lane och Manor Road. Fantasifullt.

En undersökning från 2008 visar att invånarna på Shetlandsöarna är fetast i Storbritannien.

Carlsberg Special Brew skapades som en hyllning till Winston Churchill och ett tack till det brittiska folket för sin insats under Andra Världskriget från det danska bryggeriet.

The Office-hjälten Stephen Merchant är 2 meter lång.

Mer än hälften av all espresso som konsumeras i Storbritannien dricks i London och sydöstra England.

En britt dricker i snitt tre koppar tea (notera stavningen) per dag.

Ovan saker kanske inte får dig att prata omkull den där snygga blondinen du spanat in, inte heller kommer det att bidra till att du klara DN:s nutidstest, men samtidigt vet du att du behöver den här informationen. Varför inte bara erkänna det?

Fortsättning följer…

{ 1 comment… read it below or add one }

Huyton November 13, 2010 at 15:12

Bra där Henrik! Nu ska jag ut och imponera på min omgivning ikväll med nö(r)dvändig kunskap.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: